Skip to main content

DCNews, lobby pentru Google. Oficiali Google, pe scena plină de politicieni, cu Bogdan Chirieac moderator

 
DCNews, lobby pentru Google. Oficiali Google, pe scena plină de politicieni, cu Bogdan Chirieac moderator
Scena la conferința despre "Presa digitală". Nimeni din presă

Cu cine s-a asociat Google pentru a-și promova interesele în România? Teodor Meleșcanu, Vlad Alexandrescu, Ecaterina Andronescu, Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu și alți politicieni au fost pe scenă la un eveniment prezentat ca fiind despre „presa digitală”. Cu oficiali Google. Niciun om de la publisheri, cu excepția moderatorului - Bogdan Chirieac.

Publicitate

LOBBY SAU DEZBATERE? Evenimentul se anunța cu titlul "Presa din România în era digitală" - Dezbateri despre directiva Copyright (celebra "taxă pe link", potrivit căreia agregatorii trebuie să plătească pentru preluarea informațiilor). Un eveniment "cu sprijinul Google".

Ce a fost, de fapt?

Un eveniment cu aparență de lobby: o conferință în care organizatorii - DC News, și-au expus detaliat punctul de vedere. Pe scurt "directiva e rea". "Încurajează Fake-News-urile", după cum a spus Val Vîlcu.

Doi invitați, oficiali de la Google (companie afectată de directivă) și-au prezentat și ei punctul de vedere. (Igor Zgrabljic, Government Afairs & Public Policy Manager Europa Centrală și de Est și Yehudi Pelosi, International Litigation Councel).

Totul în fața politicienilor - din toate zonele politice -, pentru că pe scenă, pe lângă Bogdan Chirieac, erau doar politicieni. Erau și în sală.

Câțiva dintre cei care stat pe scenă, în timpul prezentărilor:

- Teodor Meleșcanu - primul "speaker". A vorbit despre "dezinformare" și "revoluția digitală", exact - constată HotNews - în ziua în care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a autosesizat în privința activității lui Teodor Meleșcanu din decembrie 1989, când acesta ar fi participat ”dezinformarea” propagată de regimul Ceaușescu în rândul diplomaților străini.

- Adriana Săftoiu (PNL)

- Ecaterina Andronescu (PSD)

- Vlad Alexandrescu (USR)

- Alina Gorghiu (PNL)

- Liviu Rogojinariu (secretar de stat)

- Sorin Câmpeanu

- Valer Daniel Breaz

În sală a fost și Titus Corlățean, fost ministru de externe în Guvernul Ponta.

"Fă tu altfel, noi așa am decis!" "Asta e părerea noastră"

De ce a fost scena plină de politicieni? De ce cei câțiva oameni din industrie care au fost în sală nu au fost pe scenă?

Răspunsurile lui Val Vîlcu și Bogdan Chirieac pentru Paginademedia.ro au fost identice: "Fă tu altfel!"

Puțini oameni din zona publishingului au fost și în sală: de la Antena 3 (post la care Bogdan Chirieac este invitat permanent), de la Adevărul, Ioana Avădani (CJI) - care a și avut un scurt moment, Arina Ureche (director executiv BRAT).

Ideea evenimentului cu aparență de lobby a venit de la Google sau de la DC News?

Bogdan Chirieac a declarat că inițiativa evenimentului a venit de la DCNews. "Google este un partener important pentru noi, am considerat că această temă este una de interes".

În ceea ce privește poziționarea lui Val Vîlcu, "antidirectivă":

"Asta e părerea noastră și am vrut să ne-o spunem".

"Eveniment susținut de Google"

"Eveniment susținut de Google" scria pe invitațiile de la conferință. Cum a susținut Google?

"Au fost invitați cei de la Google", spune Bogdan Chirieac. El spune că gigantul american nu a contribuit financiar.

"Evenimentul a fost făcut de DC Business, din fondurile DC Business", a spus el.

Google, scopul înainte de toate

Oficialii Google au spus că au venit în calitate de "invitați". Au știut cine îi invită la evenimentul în care li se susținea punctul de vedere?

"Când v-au invitat la conferință, v-ați interesat cine vă invită?", i-am întrebat pe unul dintre speakerii de la Google. "Nu. Trebuia?" a fost răspunsul.

Cei de la Google erau introduși invitaților de la eveniment de către reprezentanții firmei de lobby Șerban & Musneci, pentru care Google este client.

Pe site-ul firmei apar, printre clienții Șerban Musneci, companii din cele mai diferite, de la Intact Media Group la Rompetrol/KazMunaiGas, Aviva, Promenada, IBM sau Korea Trade-Investment Promotion Agency.

Cei de la Șerban & Musneci spun că nu au fost implicați în organizarea evenimentului și că au venit ca "invitați".

Bogdan Chirieac, moderatorul discuției

Discuțiile au fost moderate de Bogdan Chirieac, unul dintre fondatorii DCNews.ro.

Bogdan Chirieac este unul dintre invitații permanenți ai emisiunilor de pe Antena 3.

În trecut, Clubul Român de Presă și Asociația Jurnaliștilor din România au recomandat ca Bogdan Chirieac (ca și Sorin Roșca Stănescu) să nu mai fie numit "ziarist". Se întâmpla în 2009, după ce, potrivit unei înregistrări, Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac i-ar fi propus președintelui ANI Cătălin Macovei să nu publice anumite informații despre acesta.

"Bogdan Chirieac oferă servicii de influență, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice", spunea atunci Comisia Media a celor două organizații.

Bogdan Chirieac are un istoric în relații cu instituții ale statului.

În 2007, Serviciul Român de Telecomunicații Speciale a atribuit, fără licitație, contracte de 24 de milioane de euro unei firme controlate de Chirieac, după cum nota Evenimentul zilei la vremea repectivă. Cristian Tudor Popescu, atunci coleg cu Chirieac, s-a declarat suprins atunci de afacerile lui Chirieac.

Dublul statut de jurnalist si om de afaceri, care a capatat o noua dimensiune dupa dezvaluirea de catre EVZ a afacerilor cu statul derulate de Bogdan Chirieac, senior editor la cotidianul "Gandul" pe atunci, este o "chestiune care tine de credibilitate si de autoreglementare", scria EVZ, într-un material în care Ioana Avădani și Cătălin Tolontan condamnau dubla calitate a lui Chirieac: jurnalist și om de afaceri, mai ales cu afaceri cu statul.

Citește și:

GALERIE FOTO. Foto de la conferința de astăzi

  • Scena la conferința despre "Presa digitală". Nimeni din presă

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • DC News, Realitatea, B1, Digi24, StiriPeSurse, Q Magazine, EvZilei, Capital si alte siteuri "de stiri" sunt de fapt niste portavoci ale intereselor unora si altora din agitata democratie neaoșă. Nu-s, fundamental, unii mai breji decât alții. Chirieac = Gușă = Oancea = Teszari = Buble = Jucan = Andronic =...=...

Trimite un comentariu