Skip to main content

DECIZIE. Rădăcini Motors vs. AncheteSpeciale.ro. Intanța a decis ștergerea unui articol considerat defăimător

 
DECIZIE. Rădăcini Motors vs. AncheteSpeciale.ro. Intanța a decis ștergerea unui articol considerat defăimător

Decizie. Tribunalul București a decis ștergerea unui articol considerat defăimător despre dealerul de automobile Rădăcini Motors.

Publicitate

Totul a pornit de la un articol postat în octombrie 2018 pe site-ul anchetespeciale.ro, deținut de Răzvan Durlan, intitulat „Secretul murdar al mașinilor Opel în România”.

Un text în care cei de la Rădăcini sunt acuzați că "spală mașinile la motor" înainte de livrare (ceea ce ar fi "o practică interzisă"), că "le-a făcut oferte mincinoase clienților prin programul Rabla".

Dealerul Rădăcini a dat un drept la replică (în care spunea, printre altele, că era vorba de "îndepărtarea depunerilor de praf și de frunze de pe grila de la ștergătoare", nu de spălarea motorului). Tot în replică, firma acuza materialul de o "manieră nerealistă și vădit părtinitoare".

L-a acționat în judecată pe editorul site-ului, Răzvan Durlan, și a câștigat în primă instanță, la Tribunalul București. Sentința nu este definitivă.

Din articol:

  • Cel mai important dealer al mărcii OPEL în România, Rădăcini Motors, vinde clienților mașinile expuse în show room sau personalizate la comandă numai după ce le trec prin propria spălătorie auto și le ”arde” la motor.
  • cei de la Rădăcini Motors ascund un secret bine păzit. Toate mașinile noi care pleacă la comandă sau din show room sunt aduse mai întâi în boxa unde funcționează o mică spălătorie auto, ocazie cu care fiecare capotă este deschisă iar motorul mașinii noi primește un sănătos jet de apă.
  • Cu toate că aceste practici sunt interzise la nivel mondial de orice gigant din industria auto, dealerul de la Rădăcini Motors ascunde acest lucru și față de șefii mari ai Opel România.

Din dreptul la replică: 

  • Utilizarea termenului “arde” este complet scoasă din context, creând impresia unei distrugeri, stricări, etc., iar în realitate nu se face nimic altceva decât o pregătire pentru livrarea către client a autovehiculului.
  • Referitor la afirmația “orice mașină nouă care pleacă de la ei este spălată la motor, cu jet de apa, înainte de vânzare” precizăm următoarele: în cazul evidențiat inexact în acel video și in articol, vă menționăm că intervenția prezentată, fără a deține acordul nostru pentru filmarea în incintă, face referire la îndepărtarea depunerilor de praf și de frunze de pe grila de la ștergătoare, folosindu-se un jet de apă.
  • Considerăm că articolul “Secretul murdar al mașinilor OPEL în România” a fost întocmit într-o manieră nerealistă și vădit părtinitoare.

Ce a decis instanța:

  • Constată caracterul nereal, ilicit al articolului publicat de pârât în data de 31.10.2018 în ediţia online „Anchete Speciale” şi în comentariile de pe pagina de facebook, la adresa reclamatei şi a conducerii acesteia.
  • Obligă pârâtul la încetarea încălcării drepturilor reclamantei prin publicarea, postarea de articole, comentarii în continuarea articolului publicat în data de 31.10.2018 în ediţia online „Anchete Speciale”, şi interzicerea acestora pentru viitor.
  • Obligă pârâtul, ca în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să asigure publicarea dispozitivului hotărârii pe acelaşi format şi în aceeaşi publicaţie ca articolul iniţial (din data de 31.10.2018), precum şi într-un ziar de circulaţie naţional.
  • Obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 60 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru corespunzătoare pretenţiilor admise.

Decizia nu este, însă definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel.

Din decizia instanței, via Portalul Instanțelor de Judecată:

Admite în parte cererea. Constată caracterul nereal, ilicit al articolului publicat de pârât în data de 31.10.2018 în ediţia online „ Anchete Speciale” şi în comentariile de pe pagina de facebook , la adresa reclamatei şi a conducerii acesteia.

Obligă pârâtul la încetarea încălcării drepturilor reclamantei prin publicarea, postarea de articole, comentarii în continuarea articolului publicat în data de 31.10.2018 în ediţia online „ Anchete Speciale ”, şi interzicerea acestora pentru viitor.

Obligă pârâtul ca în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să asigure publicarea dispozitivului hotărârii pe acelaşi format şi în aceeaşi publicaţie ca articolul iniţial (din data de 31.10.2018), precum şi într-un ziar de circulaţie naţional.

Respinge în rest cererea reclamantei, ca neîntemeiată.

Obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 60 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru corespunzătoare pretenţiilor admise. Ia act ca reclamanta îşi rezervă dreptul de a solicita pe cale separată acordarea cheltuielilor de judecată reprezentate de onorariu avocat.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu