Skip to main content

DECIZIE. Instanţa obligă Antena să retragă serialul Fructul oprit, inclusiv de pe Antena Play

 
DECIZIE. Instanţa obligă Antena să retragă serialul Fructul oprit, inclusiv de pe Antena Play

DECIZIE DEFINITIVĂ. Un serial întreg va fi scos de pe toate platformele de difuzare, o decizie în premieră pentru piaţa românească. Două scenariste din Turcia au avut câştig de cauză în faţa Antenei Group într-un proces privind drepturi intelectuale asupra serialului Fructul oprit.

Publicitate

Curtea de Apel a obligat Antena Group să retragă de la difuzare serialul Fructul Oprit, inclusiv de pe Antena Play, şi să înceteze să exploateze această producţie.

Decizia Curţii a fost luată pe 15 ianuarie şi este definitivă.

Antena Group a fost acţionată în judecată de scenaristele Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu, care au lucrat împreună, în 2008, la scenariul telenovelei „Aşk-ı Memnu'” („Iubire ascunsă”), inspirată din aceeaşi carte după care s-a făcut şi serialul „Fructul oprit”.

Cele două au deschis acţiunea, pe 30 ianuarie, la Tribunal Bucureşti, o ordonanţă preşedinţială care avea ca materie „Proprietatea intelectuală”.

În primă instanţă, cele două au pierdut, însă au atacat decizia Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel, iar instanţa a admis apelul scenaristelor.

Serialul Fructul oprit deja nu se mai poate vedea pe Antena Play. Mai apar câteva episoade din sezonul al doilea, însă nici acelea nu mai pot fi accesate.

Ce prevede decizia, pe scurt, potrivit informaţiilor postate pe Portalul Instanţelor de Judecată:

  • Obligă pârâta să retragă de la difuzare, respectiv să restricţioneze accesul utilizatorilor la difuzarea serialului „Fructul oprit” sau orice altă comunicare publică a serialului, atât în România, cât şi în străinătate, în limba română sau în orice altă limbă prin intermediul platformei on-line AntenaPlay, a site-urilor de internet sau a altor platforme online.
  • Obligă pârâta să se abţină de la orice acte de vânzare, închiriere, împrumut sau orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit către terţi a drepturilor pe care le deţine asupra difuzării, producţiei şi exploatării în orice alt mod a serialului de televiziune „Fructul oprit”.
  • Obligă pârâta Antena TV Group SA la plata către reclamante a sumei de 920 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată proporţionale cu capetele de cerere admise.
  • Obligă Antena TV Group la plata către cele două scenariste a sumei de 4.000 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentate de onorariu traduceri (1040 euro), onorariu expertiză (2463 euro) şi onorariu avocat.

Antena Group spunea anul trecut, într-un punct de vedere pentru Paginademedia.ro:

„Aşa cum am precizat, la lansarea serialului “Fructul Oprit” în România, scenariul primului sezon are la bazã romanul turcesc „Aşk-ı Memnu”, dupã care s-au fãcut mai multe ecranizãri de-a lungul timpului.

Serialul “Fructul Oprit” este produs integral în România pentru Antena TV Group S.A. de către o casã de producţie externã, compania noastră având calitatea de radiodifuzor.”

CONTEXT. Antena 1 anunţa în toamna lui 2017 serialul „Fructul Oprit”, produs de Ruxandra Ion şi prezentat drept „o adaptare liberă după un roman turcesc”, după cum Paginademedia.ro relata AICI.

„Ne-am inspirat dintr-un roman turcesc, după care s-au făcut două adaptări, iar cea mai recentă ecranizare a atins audienţe record.
Încercăm să recreem povestea de dragoste absolut extraordinară şi sperăm ca îi va ţine pe telespectatori cu sufletul la gură. Filmările nu se desfăşoară într-un studio de televiziune, aşa cum se obişnuieşte, ci în locuinţe reale din România”, spunea atunci Radu Grigore, care s-a ocupat împreună cu Simona Macovei de scenariul producţiei."

Citeşte şi: Fructul oprit, mărul discordiei. Antena 1, dată în judecată din cauza serialului Fructul oprit. Scenaristele unei producţii turceşti acuză. Ce spune Antena Group


Citeşte şi: Ruxandra Ion va produce pentru Antena 1 un serial inspirat de poveşti turceşti: Fructul oprit

Decizia Curţii de Apel Bucureşti:
Solutia pe scurt:

Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite în parte cererea formulată în contradictoriu cu Antena TV Group SA.

Obligă pârâta să retragă de la difuzare, respectiv să restricţioneze accesul utilizatorilor la difuzarea serialului „Fructul oprit” sau orice altă comunicare publică a serialului, atât în România, cât şi în străinătate, în limba română sau în orice altă limbă prin intermediul platformei on-line AntenaPlay, a site-urilor de internet sau a altor platforme on-line.

Obligă pârâta să se abţină de la orice acte de vânzare, închiriere, împrumut sau orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit către terţi a drepturilor pe care le deţine asupra difuzării, producţiei şi exploatării în orice alt mod a serialului de televiziune „Fructul oprit”. Păstrează în rest sentinţa.

Obligă pârâta Antena TV Group SA la plata către reclamante a sumei de 920 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată proporţionale cu capetele de cerere admise.

Obligă intimata-pârâtă Antena TV Group SA la plata către apelantele-reclamante a sumei de 4000 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentate de onorariu traduceri (1040 euro), onorariu expertiză (2463 euro) şi onorariu avocat redus proporţional. Definitivă.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 15.01.2020.

Citeşte şi: Fructul oprit, mărul discordiei. Antena 1, dată în judecată din cauza serialului Fructul oprit. Scenaristele unei producţii turceşti acuză. Ce spune Antena Group


Citeşte şi: Ruxandra Ion va produce pentru Antena 1 un serial inspirat de poveşti turceşti: Fructul oprit

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • D D
    E greu sa cumperi licenta ?
  • Clara Clara
    Alexandru- ruxandra ion are o mare problema avuta la protv dupa care sa saturat protv de ea si a pus-o pe liber, trebuie sa isi bage rudele in fata, cristina si vlad sunt mega afumati de s-a saturat lumea de ei, nu stie sa iasa din peisajul telenovelelor clasice, pana si cei din america de sud am obs ca au evolutat mult , sa numai zic de turci, da asa este ruxandra ion, nu risca cu scenariile deloc sa faca ceva inedit...
  • Alexandru Alexandru
    Nu aveau ce licenta sa cumpere cat timp aceasta nu era de vanzare. Problema nu ar fi ca au facut o adaptare dupa ce aceiasi carte cu serialul turcesc ci faptul ca au copiat fix aceiasi adaptare. Ei nu au creat un scenariu dupa acea carte, au copiat adaptarea acelei carti din serialul turcesc. Dupa ce ca numai productii slabe face in ultimu timp, Ruxandra Ion ii baga pe aceiasi Vlad Gherman si Cristina Ciobanu in absolut toate productiile si au acelasi scenariu, se indragostesc unu de altu, se casatoresc si fac un copil, iar apoi traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Apoi se mira de audienta.....
  • Foxy Foxy
    Camelia@ cred ca va zbura si de la antene madam ion daca in toamna nu se prezinta cu ceva nou...dar daca vine iar cu vladut si crisulina ..s-ar putea sa numai o angajeze naibi nimeni... a si mai are o obsesie din cate vad...se baga peste tot, pe vremea protv statea numai in pozitia de producatoare, acu se baga la regie, scenariu si a iesit o ciorba ...
  • Foxy Foxy
    Camelia@ isi merita si audientele. In sez 2 este bagat iar pe gat vlad gherman .."super talentatu"...pagina oficiala numai asta promoveaza...pe cand ceilalti actori care sunt mult peste ei numai vad macar o postare..au schimbat si protagonista, pai tu la casting nu ai vazut ca oana carmaciu joaca prost????? Nu faci si tu un test de camera? Ruxandra ion din cauza sentimentelor pierde f multi.bani...nu stiu cum antena 1 a lasat-o de capul ei...i sa dat in prime time 2 ep pe saptamana si a dat-o in bara rau..
  • Camelia Camelia
    Multumesc pentru raspunsuri, Ion si Foxy. Televiziunile isi merita soarta pentru ca rotesc aceiasi oameni, mai ales Antena ia ce arunca PROTV-ul. Am impresia ca Ruxandrei Ion i se da libertate totala, iar ea creeaza roluri pentru prietenele ei (cum ar fi Carmen Tanase, Cosmina Dobrota, etc) si pentru protejatii ei (Cristina Ciobanasu, Vlad Gherman, Gabriel Ciocan, etc), dar are si obsesii pentru Zavoranca, Dorian, etc. Ruxandra Ion are un anturaj in viata reala si cu ala defileaza. Dorian a spus ca a locuit in casa Ruxandrei Ion cateva zile pana i s-a spus ca a primit rolul. Creepy.
  • Jony Jony
    prea saraci ?
    nu ai bani sa platesti licenta ?
  • Foxy Foxy
    Camelia@ fructul primu sez a fost ok. Si-ar dori sacrificiul sa fie macar 50% din fruct.
  • ion ion
    @Camelia: a dat tati spaga sa mai aiba timp de produs bani in lunile pana la decizia finala. simplu.
    daca nu urmeaza un al doilea proces in care sa ceara daune in valoare de cel putin suma incasata din reclame inseamna instanta a dat liber la furat.
    e extrem de amuzant avand in vedere ca A1 si A3 vaneaza orice secventa de 5s de pe youtube si o reclama pe drepturi de autor. de aia nu gasiti acolo nicio bazaconie difuzata de Antene, nicio Mirela Bugetara sau alte stiri false, isi ascund urmele, dar nu e nicio problema sa fure scenarii si sa faca bani cu ele.
    Ma astept acum sa fure Clona sau 1001 Nopti, cu o pedeapsa de 4920 euro imi permit si eu sa fur orice serial.
  • Coriolan Coriolan
    @ Mile, nu cistig nimic, decit experienta :) Dar hai sa explic mai bine: esti tv nr 1 sau 2 in piata, faci un serial de sute de mii, cu mega vizibilitate, dar o dai de gard cu un fleac. Si cind ai ocazia sa repari fleacul, adica dai un ban la scenaristele pe care le ai copiat si mergi inainte, tu dai cu oistea n gard de tot. Acu au un serial scump blogat si o rusine de spalat in vreo 2-3 ani...
  • F F
    Era mai simplu sa cumpere licenta.
  • Camelia Camelia
    Nu am urmarit Fructul Oprit, a fost char atat de bun? Ruxandra Ion nu a fost niciodata originala, dar ma intreb cum au fost doua rezultate diferite, initial scenaristele au pierdut procesul, apoi au castigat apelul. Cum se stabileste plagiatul? De exemplu, toate filmele de Craciun cu printi si printese moderne, sunt identice.
  • Nelu Nelu
    Cam peste tot in România se merge la plesneală.
  • oana m. oana m.
    Ruxandra Ion a gresit, cat naibi sa coste o licenta? trebuia sa fie corecta. a dat-o in bara si cu sacrificiul rau, asa de rau, ca a schimbat protagonista in sez 2, numai esti in stare, lasa pe alti mai tineri, regizori, scenaristi mai decenti, ramai in banca ta de producatoare si lasa tineretul sa isi faca treaba....
  • Mile Mile
    Ai aparut protevistule , mori de grija

Trimite un comentariu

sus