Skip to main content

DECIZIE. Instanţa obligă Antena să retragă serialul Fructul oprit, inclusiv de pe Antena Play

 
DECIZIE. Instanţa obligă Antena să retragă serialul Fructul oprit, inclusiv de pe Antena Play

DECIZIE DEFINITIVĂ. Un serial întreg va fi scos de pe toate platformele de difuzare, o decizie în premieră pentru piaţa românească. Două scenariste din Turcia au avut câştig de cauză în faţa Antenei Group într-un proces privind drepturi intelectuale asupra serialului Fructul oprit.

Publicitate

Curtea de Apel a obligat Antena Group să retragă de la difuzare serialul Fructul Oprit, inclusiv de pe Antena Play, şi să înceteze să exploateze această producţie.

Decizia Curţii a fost luată pe 15 ianuarie şi este definitivă.

Antena Group a fost acţionată în judecată de scenaristele Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu, care au lucrat împreună, în 2008, la scenariul telenovelei „Aşk-ı Memnu'” („Iubire ascunsă”), inspirată din aceeaşi carte după care s-a făcut şi serialul „Fructul oprit”.

Cele două au deschis acţiunea, pe 30 ianuarie, la Tribunal Bucureşti, o ordonanţă preşedinţială care avea ca materie „Proprietatea intelectuală”.

În primă instanţă, cele două au pierdut, însă au atacat decizia Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel, iar instanţa a admis apelul scenaristelor.

Serialul Fructul oprit deja nu se mai poate vedea pe Antena Play. Mai apar câteva episoade din sezonul al doilea, însă nici acelea nu mai pot fi accesate.

Ce prevede decizia, pe scurt, potrivit informaţiilor postate pe Portalul Instanţelor de Judecată:

  • Obligă pârâta să retragă de la difuzare, respectiv să restricţioneze accesul utilizatorilor la difuzarea serialului „Fructul oprit” sau orice altă comunicare publică a serialului, atât în România, cât şi în străinătate, în limba română sau în orice altă limbă prin intermediul platformei on-line AntenaPlay, a site-urilor de internet sau a altor platforme online.
  • Obligă pârâta să se abţină de la orice acte de vânzare, închiriere, împrumut sau orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit către terţi a drepturilor pe care le deţine asupra difuzării, producţiei şi exploatării în orice alt mod a serialului de televiziune „Fructul oprit”.
  • Obligă pârâta Antena TV Group SA la plata către reclamante a sumei de 920 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată proporţionale cu capetele de cerere admise.
  • Obligă Antena TV Group la plata către cele două scenariste a sumei de 4.000 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentate de onorariu traduceri (1040 euro), onorariu expertiză (2463 euro) şi onorariu avocat.

Antena Group spunea anul trecut, într-un punct de vedere pentru Paginademedia.ro:

„Aşa cum am precizat, la lansarea serialului “Fructul Oprit” în România, scenariul primului sezon are la bazã romanul turcesc „Aşk-ı Memnu”, dupã care s-au fãcut mai multe ecranizãri de-a lungul timpului.

Serialul “Fructul Oprit” este produs integral în România pentru Antena TV Group S.A. de către o casã de producţie externã, compania noastră având calitatea de radiodifuzor.”

CONTEXT. Antena 1 anunţa în toamna lui 2017 serialul „Fructul Oprit”, produs de Ruxandra Ion şi prezentat drept „o adaptare liberă după un roman turcesc”, după cum Paginademedia.ro relata AICI.

„Ne-am inspirat dintr-un roman turcesc, după care s-au făcut două adaptări, iar cea mai recentă ecranizare a atins audienţe record.
Încercăm să recreem povestea de dragoste absolut extraordinară şi sperăm ca îi va ţine pe telespectatori cu sufletul la gură. Filmările nu se desfăşoară într-un studio de televiziune, aşa cum se obişnuieşte, ci în locuinţe reale din România”, spunea atunci Radu Grigore, care s-a ocupat împreună cu Simona Macovei de scenariul producţiei."

Citeşte şi: Fructul oprit, mărul discordiei. Antena 1, dată în judecată din cauza serialului Fructul oprit. Scenaristele unei producţii turceşti acuză. Ce spune Antena Group


Citeşte şi: Ruxandra Ion va produce pentru Antena 1 un serial inspirat de poveşti turceşti: Fructul oprit

Decizia Curţii de Apel Bucureşti:
Solutia pe scurt:

Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite în parte cererea formulată în contradictoriu cu Antena TV Group SA.

Obligă pârâta să retragă de la difuzare, respectiv să restricţioneze accesul utilizatorilor la difuzarea serialului „Fructul oprit” sau orice altă comunicare publică a serialului, atât în România, cât şi în străinătate, în limba română sau în orice altă limbă prin intermediul platformei on-line AntenaPlay, a site-urilor de internet sau a altor platforme on-line.

Obligă pârâta să se abţină de la orice acte de vânzare, închiriere, împrumut sau orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit către terţi a drepturilor pe care le deţine asupra difuzării, producţiei şi exploatării în orice alt mod a serialului de televiziune „Fructul oprit”. Păstrează în rest sentinţa.

Obligă pârâta Antena TV Group SA la plata către reclamante a sumei de 920 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată proporţionale cu capetele de cerere admise.

Obligă intimata-pârâtă Antena TV Group SA la plata către apelantele-reclamante a sumei de 4000 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentate de onorariu traduceri (1040 euro), onorariu expertiză (2463 euro) şi onorariu avocat redus proporţional. Definitivă.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 15.01.2020.

Citeşte şi: Fructul oprit, mărul discordiei. Antena 1, dată în judecată din cauza serialului Fructul oprit. Scenaristele unei producţii turceşti acuză. Ce spune Antena Group


Citeşte şi: Ruxandra Ion va produce pentru Antena 1 un serial inspirat de poveşti turceşti: Fructul oprit

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Expertul Expertul
    Foarte bine! Trustul motanului securist traieste doar din hotii. Cel mai probabil antualeta va pierde si procesul pentru incalcarea dreptului de autor. @Nora Vlad, ProTV a cumparat licenta pentru seriaul Vlad. In sezonul al treilea Vlad va avea scenariu original.
  • pulberedestele pulberedestele
    Da, e inspirat dupa o carte. Insa cele doua scenariste din Turcia au adaugat ceva extra care s-a copiat in serialul Antenei. Daca scenaristii vietii deschideau cartea, macar de curiozitate, sa se informeze, ar fi fost altceva. Prostia si fudulia...
  • Mile Mile
    Coriolan , ce câștigi tu din asta
  • coriolan coriolan
    Aaaaa, ce rusine pe Antene!! CE RUSINE PENTRU MAMA OMIDA A TELENOVELELOR..... probabil se bucura ca a scapat ieftin doar cu 4mii coco amenda
  • Mile Mile
    Minciuni, scenariul este dupa carte , nu dupa cele două *** , o prostie , nu trebuie respectată decizia
  • Nora Vlad Nora Vlad
    Serialul Vlad are vreo sursa de inspiratie ? Ma refer la serialul turcesc Ezel , acum si pe Netflix. Poate aici s-au platit drepturi de autor.
  • Foxy Foxy
    De curiozitate...cat ar fii costat sa cumpere licenta????? Sacrificiul de ex ...inceputul scena cu sexu pe bani e luata din o mie si una de nopti...tot turceasca...da nu le-a mers deloc cu serialul asta...f prost conceput!
  • Foxy Foxy
    Si vlad este copiat nu dar cred ca protv a cumparat licenta parca!ruxandra in schimb nu a platit pt ea. A avut si ea un serial.bun dupa plecarea de la pro si asta mega copiat. I-as da un sfat sa schimbe *** scenaristii cas mega praf, ii plateste degeaba!
  • mad79 mad79
    De data aceasta nu le-a mai mers,*** de la Antene!!!
  • Valentin Valentin
    Cum să faci un serial fără să plătești drepturile de autor sau să cumperi licența cum au făcut-o ce-i de la PRO TV ?!
  • ion ion
    instanta a dat liber la furat fara pedeapsa. copiezi seriale si filme, faci bani din reclame + online iar cand te prinde e suficient sa nu-l mai dai pe post si poti sa pastrezi toti banii.
    despagubirile trebuiau sa fie de cel putin cateva sute de mii de euro, nu de 4920 euro. doar in Romania...
  • Valentin Valentin
    Este prima dată când văd așa ceva !

Trimite un comentariu

sus