Skip to main content

Aşa nu! Un jurnalist belgian „reinventează” interviul. Fals interviu, cu declaraţii compilate din interviuri mai vechi

 
Foto credit: kebox, via murraysreview.com
Foto credit: kebox, via murraysreview.com

LECŢIE DE MANIPULARE. Se întâmplă şi la case mai mari. Un jurnalist Belgian a inventat un interviu cu actriţa Alice Taglioni, cu declaraţii ale acesteia din 2018, 2016 şi 2011, scrie publicaţia Ozap.com.

Publicitate

Jurnalistul indepedent Frédéric Vandecasserie a adunat o serie de declaraţii ale actriţei, date în diverse momente, iar apoi a pretins că ar fi răspunsurile acesteia la întrebările lui.

Articolul, eliminat ulterior, a apărut în publicaţia Sudpresse, cu care jurnalistul colabora frecvent.

Citatele pe care le-a folosit acesta ar fi provenit din alte interviuri publicate în titluri precum Madame Figaro, Next sau L'Express.

Şeful grupului de presă şi-a cerut scuze, iar „interviul” cu pricina a fost eliminat, notează sursa citată.

Cum s-a apărat jurnalistul: „E o practică comună”

Daniel Schneidermann, redactorul-şef al Sudpressei, a menţionat că „faptele sunt grave”, iar publicaţia pe care o reprezintă „este victimă, nu făptuitor” în acest caz.

Autorul falsului interviu s-a apărat şi a spus că ce a făcut este „o practică comună”, mai scrie Ozap.com.

El susţine că ar fi avut într-adevăr programat un interviu cu actriţa Alice Taglioni, dar ar fi fost anulat şi ar fi fost presat să găsească o soluţie.

Caz asemănător în România: Interviul fals cu Mădălina Manole

Agenţia de presă Agerpres a publicat, în 2010, un interviu fals cu Mădălina Manole. Mai mult, Agerpres l-a prezentat ca „ultimul interviu al Mădălinei Manole”, material care s-a dovedit o făcătură.

Mecanismul a fost asemănător. La fel ca jurnalistul belgian, o jurnalistă de la Agerpres a luat declaraţii mai vechi ale Mădălinei Manole şi le-a prezentat ca interviu pentru agenţia de ştiri.

Tot cazul, pe larg, AICI.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus