Skip to main content

VIDEO. Oana Popa, Unifun: „Aveam voie o oră pe post, dacă făceam zece probleme la matematică cu Andi Moisescu”. Povești „din copilăria radioului”. Poveștile unui copil crescut în radio

 
VIDEO. Oana Popa, Unifun: „Aveam voie o oră pe post, dacă făceam zece probleme la matematică cu Andi Moisescu”. Povești „din copilăria radioului”. Poveștile unui copil crescut în radio

VIDEO. „Mâncam matematica aia pe pâine. Aveam voie să stau o oră pe post, dacă făceam zece probleme la matematică cu Andi Moisescu” - Este doar una dintre poveștile Oanei Popa, un copil crescut în radio, la radio Unifun, acum mai bine de 30 de ani. 

Oana Popa a venit, la Interviurile Paginademedia.ro, cu povești dintr-o altă epocă, de la începuturile radioului în țara noastră.

Publicitate

Cum a fost „suspendată” două săptămâni de pe post pentru că luase trei la fizică? Cum chiulea de la școală ca să meargă la radio? Cum de intra doar noaptea pe post? 

„În momentul în care ai o pasiune, treci peste cadavre ca ea să se întâmple. Peste orice”, subliniază Oana Popa.

A intrat la 13 ani pe ușa radioului, iar după multe insistențe a fost primită în mansarda Facultății de Litere, în anul 1990.

„Am fost ca râia. De aia m-au primti în radio”, după cum a spus la Interviurile Paginademedia.ro. 

Colegii de la radio îi erau „frați mai mari” și aveau grijă de ea, să nu-și neglijeze școala. 

„Am fost suspendată două săptămâni de pe post pentru că veam nota trei la fizică”

„Frații săi mai mari” chiar se comportau ca niște frați mai mari. Și-a amintit cum, pentru două săptămâni, a ieșit de pe post pentru că luase nota trei la fizică. 

VIDEO. Povestea suspendării pentru nota trei la fizică

Oana Popa și o întâmplare din liceul I.L. Caragiale:

„Ajunsesem la liceu deja, în Caragiale, și Baghera (Bogdan Calu - DJ Baghera la Uni Fun, în urmă cu 20 de ani) era profesor de rusă acolo. La un moment dat, eu am avut un incident la fizică.

I-am explicat profei de fizică că nu am timp să învăț fizică când eu lucrez. Eram în fiecare dimineață la radio, mi se părea inutil să învăț la fizică când eu aveam altă treaba.

Profesoara mi-a zis să ies la tablă și să fac o problemă. I-am zis că nu știu și mi-a dat trei. În momentul acela am aruncat cu creta pe jos și am înjurat.

S-a dus la dirigintă, dar diriginta știa că nu are cu cine. Atunci, s-a dus unde știa că o să mă doară cel mai tare, la Baghera. I-a zis că am media trei la fizică și că în loc să o îndrept eu am mai luat încă un trei.

M-a luat Baghera, la radio, și mi-a zis: „Bine mă piticule, m-ai făcut să îmi cadă tot liceul în cap. De ce nu vii la noi dacă ai problemă. Cum să stai cu media trei la fizică?”

Eu o țineam tot pe a mea.

Atunci, a ieșit Daniel Klinger din birou și zice: „Stai puțin așa, ce lecție ai la fizică? Află ce lecție ai.”

Am aflat și i-am spus: „Condensatorul...”

El îmi zice: „Ce e ală un condensator?”.

N-am știu și a urmat replica lui: „Să-ți explic. Două săptămâni nu mai ai matinal. Ești suspendantă”.

În momentul acela am mers acasă și m-am închis în cameră. Nu numai că știam ce e condensatorul, dar știam și următoarele 10 lecții. M-am dus cu 20 de probleme la Klinger și i-am zis că le-am făcut. Mi-a zis să merg, să îmi îndrept nota și apoi se mai gândește dacă mă lasă pe post.

În momentul în care ai o pasiune, treci peste cadavre ca ea să se întâmple. Peste orice. A trebuit să bat la ușă o lună? Am făcut-o, fără să îmi spună cineva. A trebuit să fac probleme la fizică, chiar dacă fizica nu era pentru mine.

Eu cu radioul am dat și Capacitatea și Bacalaureatul.

Dacă nu îmi îndreptam nota la fizică, însemna că nu eram demnă să le vorbesc la microfon oamenilor care poate le place fizica.”

„Mă duceam în fiecare noapte la radio”

Deși era un copil, Oana Popa a intrat pe radio noaptea. Mergea acolo noaptea pentru că „nu era atât de grav dacă faceam vreo gafă”, după cum spune chiar ea. 

Oana Popa, despre începuturile în radio:

„Daniel Klinger mi-a spus că dacă vreau să fac radio se poate doar noaptea, când nu e atât de grav dacă fac vreo gafă. Atunci, mi-a zis că trebuie să fie și părinții de acord, iar dacă vreau să învăț să vin noaptea la radio.

Norocul meu a fost că mama stătea chiar lângă Hotel Dorobanți, unde era radioul. Când i-am spus mamei că vreau să fac asta mi-a spus că e treaba mea, dar să nu îmi neglijez școala.

Ai mei au găsit o oportunitate în a merge eu la radio. Tata a avut și el o poveste, la 14 ani a fugit de-acasă după unchiul său, care făcea teatru radiofonic. Voia să vadă cum se face teatru radiofonic.

Mă duceam în fiecare noapte la radio, în fiecare noapte. Mă trezeam fără ceas deșteptător când era vorba de radio.

Mai și chiuleam de la școală, dar nu ca să stau pe stradă. Chiuleam ca să fac o meserie, să-mi fac din pasiune o meserie.”

VIDEO. UniFun. Povesti din copilaria radioului, cu Oana Popa

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu