Skip to main content

„Va decredibiliza profesia!” Organizații și jurnaliști se opun reducerilor de impozit pentru presă

 
„Va decredibiliza profesia!” Organizații și jurnaliști se opun reducerilor de impozit pentru presă
Sursa foto: pexels.com

Reacții peste reacții după ce Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă potrivit căreia jurnaliștii și tehnicienii în radiodifuziune și televiziune să fie scuțiti de plata impozitului pe veniturile din salarii și din drepturile de proprietate intelectuală.

Publicitate

De la jurnaliști, la ONG-uri și politicieni au reacționat ieri, la decizia parlamentului de a trimite spre promulgare noua lege. 

„Problema pe care o vizează măsura există, dar soluția propusă este greșită. Mai mult, considerăm că, în loc să facă bine, va decredibiliza profesia și va situa jurnaliștii, în percepția publică, în rândul categoriilor oportuniste”, a fost reacția Centrului pentru Jurnalism Independent.

Se vorbește despre conflicte de interese, de pierderea credibilității presei, însă jurnaliștii vin și cu propriile propuneri care ar putea ușura situația presei. Iată câteva:

CJI. „Respectarea legii liberului acces la informațiile public și oprirea blocadei informaționale pe care autoritățile publice centrale și locale o desfășoară la adresa jurnaliștilor critici;”

Cătălin Tolontan: „Ca stat, decât să dai pomană ziariștilor, afectându-le imaginea care și așa este periclitată, mai bine te lupți cu Google și Facebook ca să plătească impozitele în România pe veniturile realizate în România.”

Alex Livadaru, Republica: „Mai importantă ar fi o piață liberă, dar cu reguli stricte, marii playeri să achite taxele acolo unde încasează publicitate. Iar diverșii patroni mai penali sau mai puțin penali să nu facă dumping prin neplata taxelor și impozitelor angajaților.”

G4Media: „Politicienii să nu mai acorde contracte de publicitate netransparente și în afara campaniilor electorale. Politicienii să iasă din acționariatul companiilor de media, fiind frecvente situațiile în care oamenii politici se folosesc de presă pentru a-și spori influența și accesul la resurse.”

Reacțiile organizațiilor și jurnaliștilor, pe larg

CJI: Situația precară a mass-media din România este cauzată de un cumul de factori iar soluțiile reale se găsesc, de multe ori, în mâinile oamenilor politici

„Conform unui studiu despre situația mass-media românești, pe care CJI l-a documentat în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020, situația financiară precară a jurnaliștilor este una dintre primele probleme semnalate de profesioniștii din massmedia. Așadar, problema pe care o vizează măsura există, dar soluția propusă este greșită.

Mai mult, considerăm că, în loc să facă bine, va decredibiliza profesia și va situa jurnaliștii, în percepția publică, în rândul categoriilor oportuniste.

Situația precară a mass-media din România este cauzată de un cumul de factori, iar soluțiile reale se găsesc, de multe ori, în mâinile oamenilor politici. Printre acestea, menționăm:

- Alocarea contractelor de publicitate din bani publici sau a celor pentru partide prin licitații care să respecte criteriile profesioniste, și nu ținând cont de loialitățile pe care anumiți jurnaliști sau patroni de presă le au pentru respectivele instituții publice sau partide;

- Respectarea legii liberului acces la informațiile public și oprirea blocadei informaționale pe care autoritățile publice centrale și locale o desfășoară la adresa jurnaliștilor critici;

- Înțelegerea și respectarea rolului pe care jurnaliștii îl au într-o societate democratică și acceptarea mandatului acestora – de garant al respectării interesului public, precum și oprirea atacurilor la adresa jurnaliștilor, care erodează încrederea publicului în mandatul mass media.

Mircea Toma, ActiveWatch: Păi mai ai tu tupeul să ieși public și să vorbești despre pensii speciale, când replica în momentul doi poate fi Și tu ești special?

În aparență proiectul sună bine. DOAR ÎN APARENȚĂ: Legea aprobată în an electoral aduce însă în discuție conflictul de interese. Mai mult, adevărații beneficiari ar urma să fie marile trusturi și patronii de presă, comentează, la RFI, Mircea Toma, de la ActiveWatch:

„Vor câștiga în primul rând companiile mari de media. Pentru că sunt scutite de impozite și veniturile tehnicienilor. (…)

Legea aduce în discuție și conflictul de interese. Pentru că tu intri într-o categorie profesională specială. Ai putea să fii pus în situația de a critica specialii din România, nu? Păi mai ai tu tupeul să ieși public și să vorbești despre pensii speciale, când replica în momentul doi poate fi Și tu ești special? Va crește proporțional cantitatea de mizerie din mass-media și vor beneficia în primul rând patronii de presă mari care produc ceea ce știm”.

Soluția care ar putea să funcționeze și pe care noi am propus-o în urmă cu mai mulți ani a fost constituirea unor bugete dedicate proiectelor de jurnalism de calitate. Există modelul acesta în funcțiune, în România, pentru domeniul cultural.”

Cătălin Tolontan, Libertatea: Decât să dai pomană ziariștilor, afectându-le imaginea care și așa este periclitată, mai bine te lupți cu Google și Facebook

Jurnalistul Cătălin Tolontan le mulțumește celor doi deputați PNL care au votat împotriva Legii, într-un text publicat pe Libertatea

Măsura scutirii de impozit este, de asemenea, inechitabilă pentru că multe instituții de presă sunt eternizate într-o insolvență care nu e permisă în alte domenii. Situația deformează competiția și introduce statutul de ”companii exceptate”, dar dependente de capriciile politicienilor.

În fine, măsura este ineficientă pentru că, da, e adevărat că presa nu o duce bine, însă nu așa o stimulezi. Ca stat, decât să dai pomană ziariștilor, afectându-le imaginea care și așa este periclitată, mai bine te lupți cu Google și Facebook ca să plătească impozitele în România pe veniturile realizate în România.” 

Alex Livadaru, Republica: Cum va mai putea un ziarist să-i critice pe parlamentarii sau pe aleșii locali dacă va fi el însuși un privilegiat?

Jurnalistul Alex Livadaru, de la Republica.ro, spune că scutirea jurnaliștilor de la plata impozitului pe venit e o măsură greșită și cu efecte perverse.

Cum va mai putea un ziarist să-i critice pe parlamentarii sau pe aleșii locali dacă va fi el însuși un privilegiat?” se întreabă Livadaru. 

Alex Livadaru: Ziariștii au nevoie de spațiu ca să-și facă meseria - acces la informații neîngrădit, porți deschise acolo unde toți trag să le închidă.

Despre business-ul din publishing - mai importantă ar fi o piață liberă, dar cu reguli stricte, marii playeri să achite taxele acolo unde încasează publicitate. Iar diverșii patroni mai penali sau mai puțin penali să nu facă dumping prin neplata taxelor și impozitelor angajaților.

Pentru că dacă mă întrebați, în prezent, prețul publicității online nu este unul corect, care să susțină toate costurile pentru o instituție care creează conținut.

Domnilor aleși, nu, jurnaliștii nu au nevoie de nicio reducere de impozit sau pensie specială.

Cine zice că e ziarist și vrea scutiri nu e ziarist.”

G4Media: Prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.

Jurnaliștii de la G4Media au luat, la rândul lor, o poziție în cazul legii. „G4Media.ro se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru ziariști / Ce ar trebui să facă statul și politicienii pentru a ajuta presa”, a titrat publicația. 

„Considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.” 

„Presa, ca și alte domenii de activitate, funcționează însă într-o piață cu probleme și dificultăți specifice. Nu scutirea de impozit a ziariștilor va ajuta la asanarea presei.

Înțelegem foarte bine nevoia unor publicații mici, în special a celor independente sau locale, de a fi ajutate să supraviețuiască, dar pe termen lung scutirea de impozit se va întoarce împotriva presei în general, așa cum pensiile speciale s-au întors împotriva magistraților.”

Propunerile G4Media: 

Altele sunt mecanismele prin care statul și politicienii pot asigura o competiție corectă, o piață funcțională și independența ziariștilor:

  • Politicienii să nu mai acorde contracte de publicitate netransparente și în afara campaniilor electorale
  • Politicienii să iasă din acționariatul companiilor de media, fiind frecvente situațiile în care oamenii politici se folosesc de presă pentru a-și spori influența și accesul la resurse.

  • Politicienii să înceteze utilizarea instituțiilor statului la nivel central și local pentru intimidarea și control editorial al redacțiilor incomode (vezi asaltul din epoca Dragnea asupra G4Media.ro, HotNews.ro, Rise Project).

  • Statul să asigure tratament egal pentru toți jucătorii din piață, prin eliminare protecției de care s-au bucurat la un moment dat marii datornici la stat și să asigure funcționarea corectă a pieței de publicitate

  • Să asigure accesul jurnaliștilor la informații, prin respectarea legii 544, care obligă autoritățile să pună la dispoziția jurnaliștilor informații de interes public. Din păcate, legea nu este întotdeauna respectată.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Stie cineva ca nu exista verbul a decredibiliza nicaieri? A fost inventat de cineva care nu stia ca exista a discredita si care e si mai usor de pronuntat. La noi daca scrii prost un cuvant de multe ori sau inventezi unu e preluat de internet si gata devine regula. Astept ca si americanii sa scrie fonetic emti ca emti s-aude asa cum in curand vom gasi in dex jmekeri :D
  • "... ar decredibiliza profesia". Păi "profesia" e decredibilizată din plin și de mult timp, fraților! Eu nu înțeleg de ce mai țineți coada pe sus când 90% sunteți praf?! Blat cu politicienii, combinații cu afaceriști dubioși, mai toți ăștia cu imagine și care dau lecții pe net, pe la TV și prin ziare ați prestat pe la moguli etc.
  • Toti deontologii astia care isi dau cu parerea ar putea dona castigul asta obtinut din reducerea taxarii. Mai mult, poate s-ar gandi ca au burtile pline si ca o leafa de-a lor e cam cat 50 de salarii minime pe economie. Asa ca sa ne lase...

Trimite un comentariu