Skip to main content

Ministerul de Interne, despre stoparea fake news despre COVID: „Nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută”

 
Sursa foto: EVZ
Sursa foto: EVZ

Ministerul de Interne vine cu precizări după ce în decretul privind starea de alertă a apărut un articol ce permite închiderea unor site-uri care propagă ştiri false despre pandemia de COVID-19.

Publicitate

„Această reglementare nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent.

Acest instrument priveşte combaterea acţiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicaţii fără identitate ori a unor publicaţii care în mod sistematic prezintă informaţii fără bază reală”, menţionează instituţia într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

„Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte şi va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanţii publicaţiei (dacă pot fi identificaţi) care ar putea face obiectul unei asemenea analize”, au mai adăugat aceştia.

Reacţia vine după ce mai multe organizaţii şi jurnalişti au spus că acest articol creează posibilitatea cenzurii.

„Niciodată nu trebuie ca guvernul să aibă puterea de a stabili adevărul unei informaţii. Aceasta forţă o au numai dictaturile”, a spus ActiveWatch într-un comunicat de presă.

Decretul menţionează că ANCOM, instituţie condusă de Sorin Grindeau, cu atribuţii tehnice pe zona de opertaori de telefonie, cablu sau internet, este instituţia care ar trebui să ceară „serviciilor de găzduire” să întrerupă accesul la respectivul conţinut. ANCOM care a precizat ieri, pentru Libertatea, că nu ei vor decide ce este „adevărat” sau „fals”, întrucât nu au decât competenţe tehnice, ci Grupul de Comunicare Strategică.

Poziţia integrală a Grupului de Comunicare Strategică din Ministerul de Interne

Privitor la dispoziţiile prevăzute în decretul Preşedintelui României referitoare la propagarea de informaţii false prin intermediul mass-media şi în mediul online, facem următoarele precizări:

• Analiza referitoare la publicaţiile care difuzează în mod sistematic şi deliberat informaţii false, ignorând apelul pentru o informare corectă şi obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.

• Dispoziţia referitoare la eventuala dezactivare a publicaţiei online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.

• Dispoziţia Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Menţionăm faptul că această reglementare nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent.

Acest instrument priveşte combaterea acţiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicaţii fără identitate ori a unor publicaţii care în mod sistematic prezintă informaţii fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte şi va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanţii publicaţiei (dacă pot fi identificaţi) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.

Articolul din Decret

Art. 54 - (1) Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii privaţi contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate şi activităţile desfăşurate la nivel naţional.

(2) În situaţia propagării unor informaţii false în mass-media şi în mediul on-line cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire, instituţiile şi autorităţile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect şi obiectiv populaţia în acest context.

(3) Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire.

(4) În situaţia în care eliminarea la sursă a conţinutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conţinut şi să informeze utilizatorii.

(5) La decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conţinutul care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire şi este transmis într-o reţea de comunicaţii electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicţia legislaţiei naţionale.

Citeşte şi:

Ce spune despre Fake-News Decretul despre starea de urgenţă? ActiveWatch: "crează posibilitatea instituirii cenzurii"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus