Skip to main content

Presa din Constanţa cere autorităţilor să comunice mai eficient despre pandemie: „Am văzut mai multe încercări de limitare a informaţiilor oferite presei”

 
Foto | Pexels
Foto | Pexels

SCRISOARE. Jurnaliştii din Constanţa cer autorităţilor de la vârful statului să „comunice mai eficient”, în contextul pandemiei de Coronavirus.

Publicitate

„Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informaţiilor oferite jurnaliştilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii şi la apariţia unor situaţii de fake-news generate de persoane rău-voitoare sau pur şi simplu neinformate”, arată documentul semnat de 45 de reporteri din judeţul Constanţa.

Aceştia cer Grupului de Comunicare Strategică, Premierului, Ministrului Sănătăţii şi Ministrului de Interne să ia câteva măsuri cu privire la comunicarea informaţiilor despre evoluţia epidemiei în judeţul lor.

Printre acestea se numără: Cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate, izolate şi persoane decedate, după cum arată scrisoarea deschisă trimisă autorităţilor.

Reporterii susţin că „au fost puşi în situaţia de transmite informaţii incomplete din cauza restricţiilor impuse autorităţilor locale de a comunica” şi mai spun că există cazuri de „limitare a informaţiilor oferite jurnaliştilor”, după cum punctează aceeaşi sursă.

Cele patru solicitări ale presei din Constanţa:

  • Desemnarea unui birou cu 1-2 persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile legate de COVID-19. Aceste persoane să fie purtători de cuvânt sau persoane specializate în comunicare care pot să gestioneze rapid şi eficient cererile jurnaliştilor.
  • Informaţii actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate, izolate şi persoane decedate, defalcate pe localităţi. Considerăm că toţi constănţenii au dreptul să ştie dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. Nu solicităm numele şi datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea şi profesia acestora (daca e cazul).
  • Informaţii corecte, complete şi actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus.
  • Informaţii complete şi actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră şi care trebuie să rămână în izolare sau carantină.

Printre semnatari se numără jurnalişti de staţiile locale Antena 3 şi Antena 1, corespondenţi locali Adevărul sau News.ro, dar şi reporteri de la publicaţii de Constanţa precum Info Sud-Est.

Scrisoarea deschisă a celor 45 de nume din presa de Constanţa, integral:

Scrisoare deschisă

În atenţia:

Prim-ministru Ludovic Orban,
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela,
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru,
Grupul de Comunicare Strategică,
Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu,

Doamnelor şi domnilor,

Criza actuală ne afectează pe toţi. O societate informată la timp este una în care oamenii nu se panichează şi în care ştirile îi ajută să îşi desfăşoare activitatea corect, fără motive de îngrijorare.

Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informaţiilor oferite jurnaliştilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii şi la apariţia unor situaţii de fakenews generate de persoane rău-voitoare sau pur şi simplu neinformate.

Noi, jurnaliştii constănţeni vrem să informăm corect şi la timp populaţia din Dobrogea pentru a preveni panica şi pentru a calma spiritele deja agitate din zonă.

Constănţenii au nevoie de informaţii corecte, furnizate la timp. În ultimele săptămâni, jurnaliştii constănţeni au fost puşi în situaţia de transmite informaţii incomplete din cauza restricţiilor impuse autorităţilor locale de a comunica.

Tocmai de aceea, prin această scrisoare deschisă vă solicităm să sprijiniţi un tip de comunicare mult mai eficient. Din acest motiv, venim cu următoarele solicitări:

1. Desemnarea unui birou cu 1 - 2 persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile legate de COVID-19. Aceste persoane să fie purtători de cuvânt sau persoane specializate în comunicare care pot să gestioneze rapid şi eficient cererile jurnaliştilor.

2. Informaţii actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate, izolate şi persoane decedate, defalcate pe localităţi. Considerăm că toţi constănţenii au dreptul să ştie dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. NU solicităm numele şi datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea şi profesia acestora (daca e cazul).

3. Informaţii corecte, complete şi actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus.

4. Informaţii complete şi actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră şi care trebuie să rămână în izolare sau carantină.

Semnează această scrisoare deschisă 45 jurnalişti şi corespondenţi de presă centrală care speră în rezolvarea cât mai rapidă a celor de mai sus:

Adrian Boioglu, Constanţa NEWS
Dorian Hapurnea, Constanţa INFO
Marius Florian, Tomis News
Sorin Radu, Media TV
Cătălina Buzoianu, corespondent Antena 3
Cristian Ciobănuc, TV Alpha Media
Petruţ Iacob, Replica
Virgil Stoian, Replica
Mihaela Giuglea, Focus Press
Tatian Iorga, Ordinea
Mirela Pascal, Replica
Liliana Ioniţă, Replica
Alexandra Bulz Panait, Antena 3 Constanţa
Lacrămioara Neaţu, Lumea Presei
Sorin Hulubei, Replica
Paula Solomon, Dotto TV
Andreea Perhaiţă, Cuget Liber
Sorin Danielciuc, Focus Actual
Aura Mierluş, jurnalist
Mihai Răzvan Rotaru, Dezvăluiri
Natalia Vrânceanu, Dotto TV
Alexandra Cucu, Focus Press
Feri Predescu, jurnalist
Cătălin Schipor, Constanţa NEWS şi Libertatea
Adrian Florea, Constanţa NEWS
Coca Frumuzache, Constanţa NEWS
Cosmin Văideanu, News.ro
Valentin Coteţ, Dunărea TV
Cristina Ionescu, Atac de Constanţa
Claudia Pintilie, Ziarul Amprenta
Cristian Hagi, Constanţa 100%
Cristian Andrei Leonte, Info Sud-Est
Andreea Pavel, Info Sud-Est
Sînziana Ionescu, Adevărul
Mariana Iancu, Adevărul
Călin Gavrilaş, Adevărul
Alexandra Şteoleacă, Dobrogea TV
Sorin Cealera, Radio România
Loredana Mihai, Focus Press
Mădălina Mihai, Focus Press
Mihaela Tîrpan, Ordinea
Maria Ionescu, Ordinea
Cătălina Smereca, Antena 3
Cristina Iliuţă, Radio Constanţa
Andreea Filip, corespondent Antena 1”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus