Skip to main content

Jurnaliștii din Bacău cer autorităților să dea informații despre epidemie: „Lipsa informațiilor clare, corecte și concise poate crea confuzii și panică”

 
Jurnaliștii din Bacău cer autorităților să dea informații despre epidemie: „Lipsa informațiilor clare, corecte și concise poate crea confuzii și panică”

SCRISORE DESCHISĂ. Presa locală din Bacău cere autorităților să comunice informații despre epidemia de Coronavirus. 

„Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise poate crea confuzii și panică și poate duce la apariția unor fake-news, transmise din surse care nu respectă rigorile jurnalistice”, spun jurnaliști de la mai multe publicații locale. 

Publicitate

Reporterii susțin că cei de la vârful județului nu oferă informații despre pandemie „invocând ordine stricte de la Centru”.

Un document, semnat de 14 jurnaliști locali din Bacău, cere autorităților date exacte despre îmbolnăvirile din județ, cazurile tratate sau numărul de persoane în izolare. 

„Solicităm să fie făcute publice informațiile legate de Covid-19 privind:

- numărul de cazuri (suspiciuni și confirmați)

- vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi în județul Bacău

- locul (spitalul) în care aceștia sunt depistați/tratați

- numărul de decese

- măsurile luate în fiecare comunitate

- rezultatele anchetelor epidemiologice

- numărul de persoane izolate/carantinate”, este cererea semnată de 14 jurnaliști locali din județul Bacău. 

De asemenea, reporterii cer oamenilor care conduc județul să stabilească un mecanism prin care să comunice informațiile de mai sus, dar și orice altă informație de interes public:

„Solicităm să se stabilească o structură de comunicare oficială, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, și la alte întrebări punctuale, privind situații de interes public justificat.

Considerăm că o bună și rapidă comunicare în acest sens previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată”, menționează scrisoarea deschisă. 

Printre semnatari se numără și jurnaliști de la stațiile locale ale unor posturi precum Pro TV, Digi 24 sau TVR.  

În continuare, scrisoarea deschisă a jurnaliștilor din Bacău

„Scrisoare deschisă a jurnaliștilor băcăuani

Din cauza faptului că niciuna dintre autoritățile locale și județene nu comunică informații în mod transparent (invocând ordine stricte de la Centru), ne aflăm în imposibilitatea de a furniza, la rândul nostru, informații legate de răspândirea noului coronavirus, numărul persoanelor depistate pozitiv, numărul de teste efectuate sau, la un moment dat, al deceselor înregistrate în județul nostru. Sunt informații pe care vor să le afle toți cetățenii județului.

Toate încercările noastre sunt sortite eșecului, iar din acest motiv nu ne putem asuma publicarea unor statistici neoficale și neconfirmate de autoritățile locale.

Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise poate crea confuzii și panică și poate duce la apariția unor fake-news, transmise din surse care nu respectă rigorile jurnalistice.

Astfel, solicităm să fie făcute publice informațiile legate de Covid-19 privind: numărul de cazuri (suspiciuni și confirmați), vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi în județul Bacău, locul (spitalul) în care aceștia sunt depistați/tratați, numărul de decese, măsurile luate în fiecare comunitate, rezultatele anchetelor epidemiologice, numărul de persoane izolate/carantinate, tot ce este util pentru o bună informare a populației.

Solicităm, de asemenea, să se stabilească o structură de comunicare oficială, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, și la alte întrebări punctuale, privind situații de interes public justificat. Considerăm că o bună și rapidă comunicare în acest sens previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice.

Semnatari:

Roxana Neagu (Cerghici) - Deșteptarea
Răzvan Bibire - Deșteptarea
Florin Popescu - Ziarul de Bacău
Gabi Mihai - Ziarul de Bacău
Tudor Bălăceanu - Bacău.net
Daniel Moldovan - Pro TV
Marius Zaharia - Digi 24
Claudiu Tudor - Antena 3
Marius Curucli - Euro TV și TVR
Florin Crăciun - Jurnal de Bacau
Cătălin Bejan - de Bacău
Marius Mihalcea - Unu pe Trotuș - Onești
Silviu Răuțchi - Plus TV Bacău
Cătălin Cojocaru - Plus TV Bacău”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu