Skip to main content

PressOne: Site-uri care „infectează” online-ul cu fake-news, conspirații și propagandă. Cine e în spatele Cyd.ro și Cocoon.ro?

 
PressOne: Site-uri care „infectează” online-ul cu fake-news, conspirații și propagandă. Cine e în spatele Cyd.ro și Cocoon.ro?
Foto montaj | Cosmin Cret

Conspirații, știri false și propaganda. Zeci de site-uri publică și fac bani din știri false, conspirații și titluri înțelătoare, relatează publicația PressOne

Publicitate

Este vorba despre două rețele e site-uri: Extra News și Conspirații Îndeplinite. Cele două rețele, formate din zeci de site-uri, au în comun două lucruri:

Acționează în grup și obțin bani din rulajul unui conținut de tip clickbait, punctează sursa citată. 

Rețeaua Extra News este formată din site-uri precum: cyd.ro, extranews.ro, adevaruldeazi.ro, matinalromania.ro, news-zone.ro, newsromania.eu, puterearomanilor.ro, romaniamatinal.ro, stirifiltrate.ro și stirisinoutati.ro.

Extra News vinde publicitate „la pachet” pe cele zece site-uri. 

Investigația PressOne adus către soții Costin și Ioana Roxana Burducea, ca fiind legați de aceste site-uri. Costin Burducea apare în Registrul Comerțului ca fiind deținătorul firmei Cyd Pro Media Advertising SRL, înregistrată în Buzău.

O a doua rețea, „Conspirații îndeplinite” conține site-uri ca: dir.org.ro, gazetadeinformatii.ro și cocoon.ro. Un exemplu de material publicat pe site-ul cocoon.ro, remarcat de PressOne: 

„Oamenii de știință au confirmat că dangătul clopotelor de biserică "distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, a scarlatinei și altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuie la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă".

Ce alte articole publică respectivele site-uri?

Un mix de știri false sau conspiraționiste, sfaturi despre alimentație sănătoasă și cure de slăbire minune, știri politice copiate din ziarele naționale și simplificate, mai scrie sursa citată.

Materiale sunt promovate pe pagini de Facebook cu audiențe de sute de mii de utilizatori. 

Proprietarii Cocoon.ro sunt, scrie PressOne, Dragoș Birjaru și Camelia Chicomban. "În urmă cu câțiva ani, aceștia apăreau împreună la OTV pentru a-și susține teoriile conspiraționiste", notează PressOne.

Citește articolul integral pe PressOne

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu