Skip to main content

COPY-PASTE. Povestea unui fals interviu din Adevărul, o "compilație" de declarații vechi. Regizorul Cristian Ban: Mi-a zis că a făcut o mare „chiflă"

 
COPY-PASTE. Povestea unui fals interviu din Adevărul, o "compilație" de declarații vechi. Regizorul Cristian Ban: Mi-a zis că a făcut o mare „chiflă"

COPY-PASTE. "Eu n-am dat niciun interviu în Adevărul", spune regizorul Cristian Ban. Și totuși, în Weekend Adevărul sunt două pagini cu el. Totuși, în text scrie că "am stat de vorbă cu regizorul".

Publicitate

Îi aparțin declarațiile din "interviu"? Cele mai multe da. Cum a apărut interviul, dacă regizorul spune că nu a acordat niciun interviu?

Povestea unui interviu "copy-paste", o compilație din alte materiale mai vechi, un interviu publicat vineri de Adevărul.

Ce spun "actorii" din acest "spectacol":

1. Regizorul Cristian Ban, cel intervievat, care a avut o piesă la Galați: „Am intrat pe Adevărul și am văzut și eu interviul, a doua zi după ce a fost publicat. Am fost șocat. Eu n-am dat niciun interviu în Adevărul”.

2. Corespondentul Adevărul de la Galați, Costel Crangan: "Eu am vrut să fac un serviciu teatrului, după ce ei m-au rugat să promovez spectacolul de la Galați și regizorul. Eu am primit de la cei de la teatru niște declarații. Le-am aranjat un pic și le-am dat drumul."

3. Redactorul-șef Adevărul, Daniel Gorgonaru: "Noi am recunoscut că am greșit și am făcut modificările necesare." 

Nu-i ușor să fii tu. Pentru actori e și mai greu. Ei au tentația succesului de pe scândură", este titlul interviului publicat de Adevărul. Un interviu despre care regizorul spune că nu a avut loc niciodată.

„Am încercat să-l caut pe cel care a semnat materialul și i-am cerut o mică dovadă că noi ne-am întâlnit, că el chiar a făcut un interviu cu mine", spune regizorul Cristian Ban pentru Paginademedia.ro.

"Atunci, a recunoscut. Mi-a zis că a făcut o „mare chiflă”, chiar așa s-a exprimat. A recunoscut ce a făcut”, a recunoscut el.

O scurtă monitorizare, făcută de Paginademedia.ro, arată că bucați din interviul publicat de Adevărul au fost publicate în trecut de alte site-uri. 

  • Majoritatea răspunsurilor publicate de Costel Crangan au apărut, în urmă cu o lună, pe site-ul Teatrului fanitardini.ro și Bookhub.ro. Mai exact, în 7 ianuarie 2020.
  • O altă declarație apare tot pe site-ul fanitardini.ro. Materialul de pe site-ul teatrului este publicat în luna ianuarie 2020. 
  • Un alt răspuns dat de Cristian Ban a fost publicat pe site-ul teatruldenord.ro, tot în anul 2018. 

Contactat de Paginademedia.ro, Daniel Gorgonaru (redactor-șef Adevărul) a declarat că:

Noi am recunoscut că am greșit și am făcut modificările necesare. Am dat o erată în online și vom mai da una în ediția de print.”

De notat că materialul de pe site-ul Adevărul este ușor modificat față de cel publicat în print. În esență, răspunsurile sunt acealași, copiate de pe alte site-uri. La finalul variante de online, există și o Erată:

„Dintr-o regretabilă eroare a autorului articolului, în prima variantă a acestui interviu au apărut o serie de afirmaţii scoase din context, care au distorsionat mesajul şi au creat confuzie”,scrie la finalul textului de pe adevărul.ro.

Un alt aspect de notat ar fi și că în șapoul interviului din ziar există formularea „am discutat cu regizorul Cristian Ban”, iar online apare sub forma „regizorul Cristian Ban a vorbit cu echipa de PR a Teatrului „Fani Tardini” despre stilul său de lucru”.

Jurnalistul Costel Crangan: "Eu am vrut să fac un serviciu teatrului"

Costel Crangan, cel care semnează "interviul", spune că declarațiile care îi sunt atribuite regizorului au fost trimise de Teatrul din Galați.

"Eu am vrut să fac un serviciu teatrului, după ce ei m-au rugat să promovez spectacolul de la Galați și regizorul", a declarat jurnalistul pentru Paginademedia.ro.

Costel Crangan:

"Eu am primit de la cei de la teatru niște declarații. Le-am aranjat un pic șil le-am dat drumul. Acum, ei nu mai recunosc, iar eu am sters din păcate e-mailul primit de ei, căci nu am crezut că ar trebui să-l țin. Greșeala mea e că nu am vorbit cu regizorul să văd dacă e ok. Am luat-o, cum ar veni. Suport consecințele, nu am ce face.

Dar nu mai am dovada, cum spuneam, că am sters e-mailul primit de la ei acum vreo lună și ceva pe tema asta. În aceste condiții nu am cum să mă apăr. 

Cristian Ban: Mă deranjează că în Adevărul nu apare adevărul

Regizorul Cristian Ban a declarat, pentru Paginademedia.ro, că a discutat atât cu ziaristul Costel Crangan, cât și cu redactorul șef Daniel Gorgonaru. 

„Mă gândesc dacă să îi dau în judecată sau nu”, spune Ban.

Declarația lui Ban pentru Paginademedia.ro:

N-am fost contactat de cineva de la Adevărul pentru un interviu. Am aflat despre interviu de pe net, când mi-a scris lumea mea despre interviu, iar eu nu știam nimic.

Am intrat pe Adevărul și l-am văzut și eu. Am fost șocat. Eu n-am dat niciun interviu în Adevărul.

Am încercat să-l caut pe cel care a semnat materialul și i-am cerut o mică dovadă că noi ne-am întâlnit, că el chiar a făcut un interviu cu mine.

Atunci, a recunoscut. Mi-a zis că a făcut o „mare chiflă”, chiar așa s-a exprimat. A recunoscut ce a făcut.

Eu am o problemă cu faptul că a apărut acest interviu plagiat și pentru că a modificat răspunsurile, iar pe altele le-a inventat.

M-a deranjat și faptul că unele răspunsuri au fost „cosmetizate”, într-un limbaj pe care eu nu-l foloesc.

Am și un exemplu, legat de expresia „tentația succesului pe scândură”. Dacă cineva din lumea teatrului vede că eu am folosit o asemenea expresie s-ar putea să creada ca sunt idiot.

Am reușit să dau și de redactorul-șef, Daniel Gorgonaru, de la Adevărul. Și-a cerut scuze și mi-a mai zis că o să apară o erată în text și în următoarea ediție de print

Mi-a mai zis că cel care pretinde că a făcut un interviu cu mine i-a spus că interviul a fost preluat dintr-un comunicat de presă dat de Teatrul Fani Tardini din Galați.

Acesta nu e adevărul. Cei de la teatru nu au dat un astfel de comunicat. 

Ulterior, cei de la Adevăul au scos cosmetizările și întrebările inventate din varianta de pe online. Au rămas niște răspunsuri pe care eu le-am dat într-adevăr, într-un interviu mai vechi pentru teatrul din Galați.

Redactorul-șef a zis că ziarul nu are responsabilitate juridică pentru ce a făcut jurnalistul lor.

Mă deranjează că în Adevărul nu apare adevărul. Nu sunt scandalagiu, dar aștept ceva de bun simț de la ei. Nu doar scuze. Ar trebui să apară scris în Adevărul:

Ne cerem scuze că am publicat un interviu plagiat și, pe alocuri, inventat de jurnalistul nostru.

Ce a făcut el nu e doar o eroare. Mă gândesc dacă să îi dau în judecată sau nu.”

GALERIE FOTO

 

Caz asemănător: Interviul fals cu Mădălina Manole publicat în Agerpres

Agenția de presă Agerpres a publicat, în 2010, un interviu fals cu Mădălina Manole. Agerpres l-a prezentat ca „ultimul interviu al Mădălinei Manole”, material care s-a dovedit o făcătură.

Jurnalista de la Agerpres, care a semnat falsul interviu cu regretata artistă, a luat declarații mai vechi ale Mădălinei Manole și le-a prezentat ca interviu pentru agenția de știri.

Tot cazul, pe larg, AICI.

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu