Skip to main content

Doi din cei trei fondatori Inclusiv părăsesc proiectul: „Mi-e rușine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă” - Victor Ilie

 
Doi din cei trei fondatori Inclusiv părăsesc proiectul: „Mi-e rușine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă” - Victor Ilie

Îmi este rușine. Dar nu oricum. Nu orice fel de rușine. Eu un foc de artificii al rușinii. Pentru că așa am pornit, pe scenă, cu focuri de artificii, iar acum am ajuns aici”, spune Victor Ilie, unul dintre fondatorii proiectului jurnalistic Inclusiv.

Publicitate

Și continuă: “Mi-e rușine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă”, declară Victor Ilie pentru Paginademedia.ro despre proiectul Inclusiv, proiect care a strâns peste 100.000 de euro de la donatori în primul an. Un proiect lansat cu un mare capital de încredere din partea publicului, acum un an.

Victor Ilie și Luiza Vasiliu au părăsit proiectul, pe care l-au fondat împreună cu Ștefan Mako. De “tensiuni” între cei doi, pe de o parte, și Mako, de cealaltă.

Victor Ilie și Luiza Vasiliu spun că au încercat, dar nu au reușit să facă jurnalism la Inclusiv, cauzele ținând de discuțiile “pe baza unor noțiuni elementare de presă” cu Mako (cel care se ocupă și de partea administrativă a proiectului).

De cealaltă parte, Mako spune că “problema fundamentală e clară: tensiunile personale între mine și ceilalți doi membri fondatori ai proiectului”.

Proiectul Inclusiv, scrie Mako, va continua.

Detalii, în continuare:

Luiza Vasiliu și Victor Ilie și-au detaliat decizia pe Facebook. Acum un an, ei și Ștefan Mako porneau asociația Inclusiv, un proiect jurnalistic bazat pe corwdfunding, care a strâns repede peste 100.000 de euro, de la 1600 de donatori.

Ce a produs proiectul până acum, scrie Ștefan Mako, pe Medium.com: “mai bine de 20 de materiale citite de peste 100.000 de ori și am trimis 70 de newslettere citite de peste 45.000 de ori.”

Victor Ilie și Luiza Vasiliu și-au exprimat public nemulțumirea față de proiect și de cum a fost administrat de Ștefan Mako.

În ultimele luni, după cum a declarat Victor Ilie pentru Paginademedia.ro, au plecat din proiect și alți jurnaliști, tot pe fondul unor neînțelegeri cu Ștefan Mako.

Textele lor nu au nevoie de comentarii:

Victor Ilie: “Inclusiv e cel mai mare eșec din viața mea

“În ultimul an am încercat să fac jurnalism la Inclusiv, dar după ce am negociat rigorile acestei meserii luni de zile, am plecat pentru că am aflat că fac „jurnalism ca acum 120 de ani” și că încurc redacția punînd prea multe întrebări despre materialele care așteptau să fie publicate.

Din martie nu mai fac parte din acest proiect pentru că nu mai era despre jurnalism, ci despre misiune, viziune, valori și doar discuții fără conținut.

Am publicat doar șapte investigații, texte și podcasturi, și am părăsit proiectul pentru că lucrurile scăpaseră de sub control, pe site apăreau texte pe care nu le citea nimeni înainte, iar jurnalismul ajunsese ultimul pe lista de priorități ale editorului coordonator cu care negociam chiar și limba română.

Ca și pentru Luiza Vasiliu, Inclusiv e cel mai mare eșec din viața mea.

Am aflat astăzi absolut întîmplător de la alți oameni că li se vor trage bani de pe card din nou, fără să le zică cineva asta cu săptămîni înainte, cum vorbiserăm în redacție, cît încă mai făceam parte din ea."

Luiza Vasiliu: “Multe vorbe, puțin jurnalism

Și Luiza Vasiliu vorbește de eșecul din motive care țin de editorul coordonator, adică Ștefan Mako:“Am încercat muuulte luni la rând să-mi aduc modesta contribuție la proiect, dar n-am reușit, din pricină că un singur om a ținut, constat, să știe mai bine decât restul oamenilor cum trebuie făcute lucrurile. Ce-a ieșit: multe vorbe, puțin jurnalism.”, spune ea.

Luiza Vasiliu:

"Din ciclul „vești de neinteres public”, dar care-s, poate, de interes pentru comunitatea Inclusiv, proiectul pe care l-am pornit anul trecut în trei jurnaliști și mulți prieteni, trebuie să anunț că nu mai fac parte din echipă de ceva vreme.

Înțeleg că zilele astea (update: începând de zilele astea) se retrag automat banii pentru noul an de membership, așa că îmi fac datoria să spun că am încercat muuulte luni la rând să-mi aduc modesta contribuție la proiect, dar n-am reușit, din pricină că un singur om a ținut, constat, să știe mai bine decât restul oamenilor cum trebuie făcute lucrurile. Ce-a ieșit: multe vorbe, puțin jurnalism.

Pentru mine, e cel mai mare eșec profesional de când m-am apucat de meseria asta. Am căpătat încrederea (și banii!) atâtor oameni și n-am fost în stare să facem cu ei ce-am promis.

Am destule de învățat din asta, dar mi-aș fi dorit să n-o fac pe pielea cititorilor. Și-mi pare rău.

În rest, să fim sănătoși, mai ales acum. Și să facem mai bine data viitoare."

Ștefan Mako: “Inclusiv continuă pe drumul pe care a început

Și Ștefan Mako admite că lucrurile nu au mers bine. “Dincolo de ce am făcut bine, nu sunt mulțumit de rezultatele noastre de până acum”, scrie el într-un text pe Medium.com.

Ștefan Mako, despre tensiunile din proiect:

"Până la un diagnostic detaliat, problema fundamentală e clară: tensiunile personale între mine și ceilalți doi membrii fondatori ai proiectului (care formează și un cuplu în viața de zi cu zi) și-au lăsat amprenta asupra proiectului. Acestea au plecat în principal de la lipsa de timp și împărțirea inegală a responsabilităților, care au dus de-a lungul lunilor la neînțelegeri ce țin de viziune și de dezvoltarea organizației.

În luna februarie am decis împreună să ne despărțim: eu voi continua proiectul alături de colegii care au rămas, la care se adaugă noi echipieri, iar co-fondatorii Victor Ilie și Luiza Vasiliu părăsesc proiectul.

Despre cum continuă proiectul?

"În cursul lunilor aprilie și mai, toți membrii fondatori vor primi un mesaj despre reînnoirea abonamentului și ce trebuie să facă.

Astăzi suntem finanțați de 1735 de oameni, avem un grup de facebook care adună aproape 500 de membri fondatori, 3000 de abonați la newsletter și peste 15.000 de abonați pe rețele sociale.

Echipa din prezent: Mihnea Mihalache-Fiastru, editor; Liviu Bărbulescu, video explainer; Adriana Simion, newsroom manager; Virgil Bugnariu, developer; Alex Munteanu, designer editorial; Marian Hurducaș, content consultant"

Textul lui Ștefan Mako, aici.

Postarea lui Victor Ilie:

Postarea Luizei Vasiliu:

Povestea publicației Inclusiv: 100.000 de euro în șase săptămâni

Proiectul Inclusiv a pornit în urmă cu un an de zile, fiind fondat de câțiva jurnaliști care au lucrat în redacții precum Rise Project, Casa Jurnalistului și Scena 9. Cei trei fondatori au fost Victor Ilie, Luiza Vasiliu și Ștefan Mako.

Au lansat o strângere de fonduri în urma căreia s-au adunat 100.000 de euro, după șase săptămâni.

Proiectul promitea să fie „cea mai mare redacție din România”, unde ar fi urmat să aibă contribuții și donatorii. Concret, intenția lor a fost ca fiecare donator să devină membru fondator în redacție.

În final s-au strâns peste 1.600 de oameni, care au donat împreună aproximativ 100.000 de euro.

„E o investiție de încredere fără precedent într-un proiect jurnalistic independent”, spuneau fondatorii Inclusiv la finalul strângerii de fonduri.

Primele materiale au început să apară pe site în toamna anului trecut. Până acum au publicat două podcasturi, trei materiale video și câteva reportaje și investigații.

Interviul cu Victor Ilie, din Studioul Paginademedia.ro, acordat în martie 2019

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Ca cei 3 sunt destui.
  Unul din ei este si Mălin Bot, care apeleaza la mila publica pentru a isi desfasura activitatea.
 • Eu cred că lecția este că sunt foarte mulți proști pe lumea asta, proști care pun botul la 3 fraieri care-i fac de bani. Mulți proști care-și doresc să fie prostiți.

  Adică vrei să-ți faci un ziar sau un site de știri, vrei ca și alți oameni să investească în proiectul tău, dar tu, ca fondator, nu-ți vinzi coșmelia, nu-ți faci rate la bancă pe 35 de ani pentru proiectul tău, nu riști nimic. Nu, tu ai venit cu "ideea"... (super-mega-banală: site de știri, încă unul pe lângă celelalte 500)

  Și totuși faptul că nici măcar fondatorii nu investesc în proiectul lor nu este un semnal de alarmă pentru 1600 de proști care donează €100k.

  ***, asta e artă. Numai biserica este atât de bună la prostit proștii.
 • @zzz

  Nu ar fi mai bine sa le explicați procurorilor cum ați spart €100,000 în loc să-ți pierzi vremea cu mine? Pute de la o posta a deturnare ce au făcut tovarășii tai, dar dacă eu ma înșel, atunci sa înapoieze banii donatorilor. Dacă în următoarele zile nu o sa citesc o știre despre cum banii strânși din donații vor fi returnați donatorilor, o sa depun o plângere penala pe numele celor care s-au ocupat de proiectul asta rușinos.
 • pentru zzz: nu stiu cum altii ar trebui sa reuseasca 3 ani cu startup nation cu 45k iar astora ne zici ca 100k euro un an n-ar putea nici sa subziste desi produc maculatura de tip marxist din fata tastaturii si toti au si alte venituri, asta fiind doar un alt proiect din agenda.
 • @Dan, lol tati, da refresh la browser pt ca ai gresit, aici nu e luju.ro.
  100K EUR intr-un an inseamna 8.5K pe luna asta impartit la 6-8-10 oamenii, deja banii aia nu ajung nici de salarii(ca sa nu mai vorbim de echipamente, chirie, consumabile, deplasari/cazari, etc).
  ne-am obisnuit imediat sa fim specialisti in drept penal(sau, de ce nu, constitutional, e si mai cool) inainte de a fi specialisti in aritmetica si bun simt.
 • Cred ca lectia este ca oamenii ar plati pt informatie si ca nu toate publicatiile pot trai din cerseala la google sau 70% rebate la agentii.

  Dacă reușește să spun o poveste mîna întinsă primește pomană.

Trimite un comentariu