Skip to main content

Filmele româneşti revin la Digi24, după două luni: „De ce bat clopotele, Mitică?”, în acest weekend

 
Filmele româneşti revin la Digi24, după două luni: „De ce bat clopotele, Mitică?”, în acest weekend

Digi24 readuce filmele româneşti în grilă, după o pauză de două luni, cauzată de pandemie, în care postul TV s-a axat mai mult pe ştiri. Primul - De ce bat clopotele, Mitică? - debutează în această sâmbătă, de la ora 23:00.

Publicitate

Pelicula îi are în distribuţie, printre alţii, pe Victor Rebengiuc (Pampon), Mariana Mihuţ (Miţa), Petre Gheorghiu (Crăcănel), Tora Vasilescu (Didina), Gheorghe Dinică (Nae), Mircea Diaconu (Iordache), Florin Zamfirescu (Catindatul), Ştefan Iordache (Mitică), Ştefan Bănică, Tamara Buciuceanu şi Ovidiu Schumacher.

Filmul românesc, regizat de Lucian Pintilie în 1981, a fost a fost confiscat şi încuiat în beciul Casei Scânteii, în aşteptarea unei a doua vizionări care nu a mai avut loc niciodată.

Premiera filmului a avut loc abia zece ani mai târziu, odată cu căderea comunismului.

Programul de filme româneşti va fi în fiecare sâmbătă, de la 23:00. Urmează: „Dincolo de nisipuri” (6 iunie), „Profetul, aurul şi ardelenii” (13 iunie) şi „Secretul lui Bachus” (20 iunie).

Câteva detalii, pe scurt, despre fiecare:

  • Dincolo de nisipuri - A apărut în anul 1974, în regia lui Radu Gabrea. Este adaptarea romanului „Îngerul a strigat” scris de Fănuş Neagu.Fiind realizat în 1972, cenzura comunista a scos filmul din programul cinematografului Scala din Bucureşti chiar în ziua premierei şi mai apoi însuşi Nicolae Ceauşescu a interzis filmul. Discuţiile despre mesajul filmului au fost reluate în toamna anului 1973 când au fost cerute schimbări. În februarie 1974 filmul a avut premiera, iar la puţin timp regizorul a mers cu filmul la Festivalul Internaţional de la Cannes.
  • Profetul, aurul şi ardelenii (1978), regizat de Dan Piţa, este primul film din trilogia western „Ardelenii” care mai cuprinde „Artista, dolarii şi ardelenii” (1980) şi „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1981). Traian şi Romulus Brad, tineri din Poplaca, se duc în America să-l caute pe Ion, fratele lor. În Cedar City, ei descoperă că Ion era acum John Brad şi nimeni altul decât un pistolar faimos, care-i apăra pe căutătorii de aur de autorităţile corupte ale oraşului.
  • Secretul lui Bachus (1984), în regia lui Geo Saizescu, prezintă dosarul „Vinul” sau cazul Gheorghe Ştefănescu, din anii '60, a urmărit arestarea unui gestionar de depozit de vinuri, acuzat de delapidare, contrafacere şi diluare de băuturi. Subiectul filmului satirizează identificarea şi distrugerea reţelei infracţionale organizate în jurul lui Ştefănescu, nea Bachus sau Bumbescu în film. Din distribuţia filmului mai fac parte Emil Hossu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Horaţiu Mălăele şi Ileana Stana Ionescu.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    Digi 24 nu e un post de stiri?
  • Bogdan Bogdan
    Acum ati corectat ;)
  • Bogdan Bogdan
    Wow,ce mai fim bun! Imi plac aceste fime! Chiar voiam sa vad fimul interesant! FIM! FIM!!!

Trimite un comentariu

sus