Skip to main content

Filmele românești revin la Digi24, după două luni: „De ce bat clopotele, Mitică?”, în acest weekend

 
Filmele românești revin la Digi24, după două luni: „De ce bat clopotele, Mitică?”, în acest weekend

Digi24 readuce filmele românești în grilă, după o pauză de două luni, cauzată de pandemie, în care postul TV s-a axat mai mult pe știri. Primul - De ce bat clopotele, Mitică? - debutează în această sâmbătă, de la ora 23:00. 

Pelicula îi are în distribuție, printre alții, pe Victor Rebengiuc (Pampon), Mariana Mihuț (Mița), Petre Gheorghiu (Crăcănel), Tora Vasilescu (Didina), Gheorghe Dinică (Nae), Mircea Diaconu (Iordache), Florin Zamfirescu (Catindatul), Ștefan Iordache (Mitică), Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu și Ovidiu Schumacher.

Publicitate

Filmul românesc, regizat de Lucian Pintilie în 1981, a fost a fost confiscat și încuiat în beciul Casei Scânteii, în așteptarea unei a doua vizionări care nu a mai avut loc niciodată.

Premiera filmului a avut loc abia zece ani mai târziu, odată cu căderea comunismului. 

Programul de filme românești va fi în fiecare sâmbătă, de la 23:00. Urmează: „Dincolo de nisipuri” (6 iunie), „Profetul, aurul și ardelenii” (13 iunie) și „Secretul lui Bachus” (20 iunie). 

Câteva detalii, pe scurt, despre fiecare:

  • Dincolo de nisipuri - A apărut în anul 1974, în regia lui Radu Gabrea. Este adaptarea romanului „Îngerul a strigat” scris de Fănuș Neagu.Fiind realizat în 1972, cenzura comunista a scos filmul din programul cinematografului Scala din București chiar în ziua premierei și mai apoi însuși Nicolae Ceaușescu a interzis filmul. Discuțiile despre mesajul filmului au fost reluate în toamna anului 1973 când au fost cerute schimbări. În februarie 1974 filmul a avut premiera, iar la puțin timp regizorul a mers cu filmul la Festivalul Internațional de la Cannes.
  • Profetul, aurul și ardelenii (1978), regizat de Dan Pița, este primul film din trilogia western „Ardelenii” care mai cuprinde „Artista, dolarii și ardelenii” (1980) și „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981). Traian și Romulus Brad, tineri din Poplaca, se duc în America să-l caute pe Ion, fratele lor. În Cedar City, ei descoperă că Ion era acum John Brad și nimeni altul decât un pistolar faimos, care-i apăra pe căutătorii de aur de autoritățile corupte ale orașului.
  • Secretul lui Bachus (1984), în regia lui Geo Saizescu, prezintă dosarul „Vinul” sau cazul Gheorghe Ștefănescu, din anii '60, a urmărit arestarea unui gestionar de depozit de vinuri, acuzat de delapidare, contrafacere și diluare de băuturi. Subiectul filmului satirizează identificarea și distrugerea rețelei infracționale organizate în jurul lui Ștefănescu, nea Bachus sau Bumbescu în film. Din distribuția filmului mai fac parte Emil Hossu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu