Skip to main content

Premierul Orban, mesaj de Ziua Presei. Promite presei că „va relata liber” şi de acum încolo. În mesaj aminteşte de ajutorul financiar dat mass-media

 
Foto | Cotidianul.ro
Foto | Cotidianul.ro

Mesaj de Ziua Libertăţii de Exprimare, de la Guvern: „Calitatea informaţiei şi adevărul trebuie să primeze în spaţiul mediatic, în sprijinul interesului public. Dreptul jurnaliştilor de a relata liber este garantat în România şi aşa vă asigur că va rămâne”, este mesajul premierului Ludovic Orban de Ziua Libertăţii de Exprimare.

Publicitate

Guvernul a dat un comunicat presă, prin care marchează ziua presei şi unde mulţumeşte ziariştilor pentru „munca lor în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranţa sanitară, iar efortul jurnaliştilor a fost pe măsură”, arată documentul de pe site-ul Executivului.

Printre altele, Orban a amintit şi de „constrângerile financiare” cu care se confruntă „presa şi mass-media”, mai exact la cele 40 de milioane de euro pe care autorităţile le dau jurnliştilor sub forma unei campanii de informare.

Reamintim că Guvernul va aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei), după o serie de consultări cu jucătorii din piaţă (reprezentanţi ai posturile de televiziune, radio, publicaţii online şi publicitate, prin organizaţiile acestora - BRAT, ARCA, IAA).

Citeşte şi: Guvernul a aprobat. Va da 40 de milioane de euro pentru presă. Jumătate pentru TV. Ce face presa pentru aceşti bani? Totul despre cum se vor aloca banii

Ajutorul vine sub forma unei „campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale după încetarea stării de urgenţă”.

De asemenea, în mesajul de ziua presei s-a amintit şi de fenomenul fake news: „Resping orice formă de răspândire de ştiri false în numele libertăţii de exprimare”, spune Orban.

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

„Ziua Mondială a Libertăţii Presei este sărbătorită anul acesta într-un context marcat de urgenţa unor măsuri în plan sanitar, social şi economic, care amplifică nevoia de informare a oamenilor.

Trecem, de mai multe săptămâni, România şi alte ţări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoţiile şi îngrijorările legate de pandemia de coronavirus şi efectele ei, dar şi de volumul de informaţii şi opinii expuse pe această temă.

Presa, vectorul principal al acestor informaţii către cetăţeni, este şi ea angrenată în acţiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni şi care ne-a schimbat viaţa radical.

De la primele ştiri despre apariţia noului coronavirus, jurnaliştii au relatat despre eforturile medicilor din prima linie, au transmis către populaţie mesajele autorităţilor privind măsurile de protecţie sanitară necesare şi au adus în atenţie aşteptările oamenilor.

De aceea, este firesc să le mulţumim pentru munca lor, cu atât mai mult în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranţa sanitară, iar efortul jurnaliştilor a fost pe măsură.

Guvernul, ministerele şi toate instituţiile publice abilitate comunică în mod constant şi transparent toate deciziile luate pentru combaterea răspândirii virusului şi protejarea sănătăţii cetăţenilor, iar industria mass-media şi jurnaliştii au un rol esenţial pentru ca informaţia să ajungă rapid, clar şi nedistorsionată la publicul larg. Ne preocupă în acelaşi timp constrângerile economice cu care se confruntă acum mass-media şi jurnaliştii.

Am decis, în acest sens, în cadrul Guvernului să demarăm o campanie de informare a publicului pe care o vom susţine şi în sprijinul industriei media, fără a afecta în vreun fel independenţa presei.

Apreciez şi înţeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susţinător ferm al libertăţii de exprimare, al libertăţii presei, ca garanţie a oricărei democraţii funcţionale.

Consider, însă, la fel de important dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi şi resping orice formă de răspândire de ştiri false în numele libertăţii de exprimare. Calitatea informaţiei şi adevărul trebuie să primeze în spaţiul mediatic, în sprijinul interesului public.

Dreptul jurnaliştilor de a relata liber este garantat în România şi aşa vă asigur că va rămâne!

Astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, evocăm cu tristeţe situaţii din diferite părţi ale lumii în care presa continuă să fie cenzurată, jurnaliştii hărţuiţi, arestaţi sau chiar ucişi şi ne dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciunde.

Cu respect pentru munca lor, le doresc tuturor oamenilor de presă succes şi încredere în puterea adevărului!

Ludovic Orban,

Prim-ministru al României”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristi Cristi
    Scandalos 40 de milioane de euro bagă Guvernul Orban în conturile Cartelului Mafia Media
    PNL vei disparea ca PSD dacă o continui așa

Trimite un comentariu

sus