Skip to main content

Premierul Orban, mesaj de Ziua Presei. Promite presei că „va relata liber” și de acum încolo. În mesaj amintește de ajutorul financiar dat mass-media

 
Premierul Orban, mesaj de Ziua Presei. Promite presei că „va relata liber” și de acum încolo. În mesaj amintește de ajutorul financiar dat mass-media
Foto | Cotidianul.ro

Mesaj de Ziua Libertății de Exprimare, de la Guvern: „Calitatea informației și adevărul trebuie să primeze în spațiul mediatic, în sprijinul interesului public. Dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România și așa vă asigur că va rămâne”, este mesajul premierului Ludovic Orban de Ziua Libertății de Exprimare. 

Guvernul a dat un comunicat presă, prin care marchează ziua presei și unde mulțumește ziariștilor pentru „munca lor în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranța sanitară, iar efortul jurnaliștilor a fost pe măsură”, arată documentul de pe site-ul Executivului. 

Printre altele, Orban a amintit și de „constrângerile financiare” cu care se confruntă „presa și mass-media”, mai exact la cele 40 de milioane de euro pe care autoritățile le dau jurnliștilor sub forma unei campanii de informare.

Publicitate

Reamintim că Guvernul va aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei), după o serie de consultări cu jucătorii din piață (reprezentanți ai posturile de televiziune, radio, publicații online și publicitate, prin organizațiile acestora - BRAT, ARCA, IAA).

Citește și: Guvernul a aprobat. Va da 40 de milioane de euro pentru presă. Jumătate pentru TV. Ce face presa pentru acești bani? Totul despre cum se vor aloca banii

Ajutorul vine sub forma unei „campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență”.

De asemenea, în mesajul de ziua presei s-a amintit și de fenomenul fake news: „Resping orice formă de răspândire de știri false în numele libertății de exprimare”, spune Orban. 

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei

„Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită anul acesta într-un context marcat de urgența unor măsuri în plan sanitar, social și economic, care amplifică nevoia de informare a oamenilor.

Trecem, de mai multe săptămâni, România și alte țări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoțiile și îngrijorările legate de pandemia de coronavirus și efectele ei, dar și de volumul de informații și opinii expuse pe această temă.

Presa, vectorul principal al acestor informații către cetățeni, este și ea angrenată în acțiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni și care ne-a schimbat viața radical.

De la primele știri despre apariția noului coronavirus, jurnaliștii au relatat despre eforturile medicilor din prima linie, au transmis către populație mesajele autorităților privind măsurile de protecție sanitară necesare și au adus în atenție așteptările oamenilor.

De aceea, este firesc să le mulțumim pentru munca lor, cu atât mai mult în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranța sanitară, iar efortul jurnaliștilor a fost pe măsură.

Guvernul, ministerele și toate instituțiile publice abilitate comunică în mod constant și transparent toate deciziile luate pentru combaterea răspândirii virusului și protejarea sănătății cetățenilor, iar industria mass-media și jurnaliștii au un rol esențial pentru ca informația să ajungă rapid, clar și nedistorsionată la publicul larg. Ne preocupă în același timp constrângerile economice cu care se confruntă acum mass-media și jurnaliștii.

Am decis, în acest sens, în cadrul Guvernului să demarăm o campanie de informare a publicului pe care o vom susține și în sprijinul industriei media, fără a afecta în vreun fel independența presei.

Apreciez și înțeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susținător ferm al libertății de exprimare, al libertății presei, ca garanție a oricărei democrații funcționale.

Consider, însă, la fel de important dreptul cetățenilor de a fi corect informați și resping orice formă de răspândire de știri false în numele libertății de exprimare. Calitatea informației și adevărul trebuie să primeze în spațiul mediatic, în sprijinul interesului public.

Dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România și așa vă asigur că va rămâne!

Astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei, evocăm cu tristețe situații din diferite părți ale lumii în care presa continuă să fie cenzurată, jurnaliștii hărțuiți, arestați sau chiar uciși și ne dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciunde.

Cu respect pentru munca lor, le doresc tuturor oamenilor de presă succes și încredere în puterea adevărului!

Ludovic Orban,

Prim-ministru al României”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Scandalos 40 de milioane de euro bagă Guvernul Orban în conturile Cartelului Mafia Media
    PNL vei disparea ca PSD dacă o continui așa

Trimite un comentariu