Skip to main content

PAS banilor de Guvern. Recorder anunță că nu va lua bani de la Guvern: „Încurajează click bait-ul și nu există criterii de integritate”

 
PAS banilor de Guvern. Recorder anunță că nu va lua bani de la Guvern: „Încurajează click bait-ul și nu există criterii de integritate”

Pas banilor de la Guvern. Redacția Recorder anunță public că nu va aplica pentru banii de la Guvern, dați ca ajutor pentru presă sub forma unei campanii de informare despre Covid-19.

Jurnaliștii aduc și o serie de motive pentru care se poziționează împotriva deciziei autorităților. Printre altele, ei spun că „nu există criterii de integritate” și „sunt încurajate click-bait-ul și falsele breaking-news-uri”

Publicitate

Înainte de lista cu motivele pentru care Recorder refuză banii, câteva detalii despre inițiativa Guvernului. Se vor aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).

Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență.

Din toată suma, 55% ar merge către televiziuni și doar 23% către site-uri. Site-urile vor da reclamele la prețul de 1 euro mia de afișări, dar nu vor putea accesa mai mult de 150.000 de lei lunar (aprox. 30.000 de euro).

Motivele expuse de Recorder, prin care își motivează decizia

  • Nu există criterii de integritate: „Metoda are marele dezavantaj de a nu putea include criterii de integritate și profesionalism. (...) Statul va finanța, cu siguranță, și instituții de presă care nu de puține ori alunecă în zone gri ale jurnalismului”
  • Sunt încurajate click-bait-ul și falsele breaking-news-uri: „Banii vor fi încasați în funcție de audiență (puncte de rating în cazul televiziunilor, afișări în cazul presei online). Sumele încasate de instituțiile media nu țin cont de credibilitatea acestora sau de profilul publicului pe care îl au. (...) În cazul presei online, obținerea audienței cu orice preț a generat un adevărat fenomen de fake-news și click-bait”
  • Bugetele de publicitate din bani publici șubrezesc credibilitatea redacțiilor: „Primăria Capitalei a plătit, în ultimii ani, milioane de euro pentru astfel de campanii. Aceste practici nu întăresc presa, ci, dimpotrivă, o fac mai vulnerabilă în fața politicienilor și mai puțin credibilă în fața publicului”
  • Jurnaliștii Recorder (publicație finanțată în mare parte din donații de la cititori) nu resping însă ideea unui ajutor din partea statului an perioade de criză, însă regulile trebuie să fie mai clare și să sprijine jurnalismul:

"Nu respingem în totalitate ideea că statul se poate implica pentru susținerea mass-media într-o perioadă de criză. Considerăm, însă, că atunci când o face trebuie să definească reguli clare, prin care să se asigure că banii vor ajuta cu adevărat jurnalismul.

Așa cum este definit acum acest program, avem toate motivele să credem că statul român nu-și dorește o presă puternică."

Un al site de știri care, de asemenea, a anunțat că nu va plica pentru această campanie, este G4Media.


BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa și site-urile pot lua bani de la Guvern


BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV și Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câți bani pot încasa televiziunile?


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • paginademedia a aplicat pt acești bani? dacă tot scrieți despre asta cred ca e firesc sa anuntati și ce faceți voi. Doar ca informație. Ca nu e nimic rău și nici ilegal. Multumesc
  • Nu accepti bani de la stat dar accepti de la donatori,acelasi lucru ba,daca ai donatori dinamovisti ce vei face? Vei face articole doar cu *** steaua

Trimite un comentariu