Skip to main content

LIBER. Site-urile blocate pentru fake news și conspirații vor putea fi accesate din nou

 
LIBER. Site-urile blocate pentru fake news și conspirații vor putea fi accesate din nou
Foto | Hepta

Din nou online. Toate site-urile care au fost blocat pentru fake news, răspândire de panică și consipirații vor putea fi accesate din nou, scrie HotNews.ro

Publicitate

Concret, acest lucru ar urma să se producă chiar de astăzi, după încetarea stării de urgență emisă pe fondul epidemiei de coronavirus. 

Știridemoment.ro (primul site blocat în starea de urgență), Justițiarul.ro, România-veche.ro sau Ortodoxinfo.ro (care oricum a funcționat pe diverse domenii în ciuda blocajului) vor avea liber pe net, conform unui comunicat de presă remis de ANCOM și citat de HotNews. 

Justițiarul.ro este deja online, iar articolul de deschidere este chiar despre acest subiect. (după ce a fost oprit, a funcționat pe domeniul .press) Și Ortodoxinfo este sus, dar pe domeniul ".net" (și-a schimbat odată domeniul, după ce a fost oprit, a trecut pe .info.ro, și a fost iar blocat).

Autoritatea a transmis furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai există un temei legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică. 

„Având în vedere că, începând cu data de 15 mai 2020, starea de urgență instituită pe întreg teritoriul României încetează, ceea ce determină încetarea inclusiv a măsurilor dispuse în baza Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, respectiv a Decretului Președintelui României nr. 240.2020 privind prelungirea stării de urgență,

Având în vedere că deciziile emise de către președintele ANCOM în temeiul art. 54 din Anexa 1 'Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă' (..) sunt acte administrative emise de o autoritate publică centrală în vederea executării legii, iar măsurile dispuse prin intermediul acestora produc efecte atâta timp cât subzistă temeiul legal, motiv pentru care constată încetarea efectelor acestora începând cu data de 15 mai 2020”, notează comunicatul ANCOM. 

În total este vorba despre 15 site-uri blocate în ultimele două luni, cât a ținut starea de urgență. 


Citește și: Site-ul Ortodoxinfo.ro, închis pentru fake news, e din nou disponibil. Cu tot cu titlurile alarmiste și conspiraționiste despre Covid


Citește și: Două site-uri blocate pentru fake news. Unul prezenta pandemia ca pe „o conspirație prin care se încearcă introducerea de cip-uri în organismul uman”


Citește și: Site-uri sancționate pentru știri false. Unul dintre ele, blocat pentru că „a publicat constant informații false, cu scopul de a dezinforma și a induce panica”


Citește și: Care este primul site blocat pentru fake news, în contextul Coronavirus. Ar fi folosit titluri „false”, „alarmiste” prin care „generează panica”


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Văd că o ard mulți pe liberatea de exprimare și că se încalcă prin închiderea acestor site-uri.În primul rând e adevărat că democrația nu e un sistem perfect e car cel mai bun.Marea problemă cu acest sistem este interpretabilitatea și că mulți înțeleg fix ce vor.Ca la Biblie.Acum,legat de site-uri...democrația nu înseamnă sa lași libere site-uri care pun articole prin care sugerează că Gates vrea să o microcipeze pe tanti Florica si Crengile cu ***,județul Dolj.Asta e înflorită de mine dar hai să vă dau una înflorita de ORTODOX INFO care ne zice cum soția catolica a lui Gates poartă o cruce invers(crucea Satanei) când vorbeșe de vaccin.E una să-ți exprimi părerea cu nume și prenume și sa marchezi articolul ca fiind opinie*caz în care e dreptul tău să zici ce vrei pe răspunderea ta* și e alta să dai astfel de mocirle informative ca fiind știri documentate și oficiale.

Trimite un comentariu