Skip to main content

O nouă amendă pentru Acces Direct. Spoiler: Nu e Vulpița de vină. O invitată și-a acuzat vecinii că i-au otrăvit fântâna. Herjeu: „E halucinant”

 
O nouă amendă pentru Acces Direct. Spoiler: Nu e Vulpița de vină. O invitată și-a acuzat vecinii că i-au otrăvit fântâna. Herjeu: „E halucinant”

Acces Direct și-a mai trecut o amendă în palmares. Consiliul Național al Audiovizualului a decis să amendeze postul Antena 1 cu o amendă de 5.000 de lei, pentru două ediții ale emisiunii prezentată de Mirela Vaida. 

Nu Vulpița a fost subiectul de această dată (așa cum s-a întâmplat în cazul ultimelor amenzi). Edițiile respective, de la jumătatea lunii mai, au avut în centru povestea unei femei care și-a acuzat vecinii, cu nume și prenume pe post, că i-au otrăvit fântâna cu pesticide

Publicitate

Principalul reproș adus de for a fost acela că invitata nu a fost întrebată ce probe are cu privire la acuzațiile pe care le aduce. Mai mult, Radu Herjeu a spus că subiectul a fost tratat cu „hăhăială”

„E halucinant”, a exclamat Radu Herjeu, după vizionarea pasajelor din edițiile în cauză ale emisiunii.

Acesta a continuat:

„S-a mers pe hăhăială în această emisiune, unde s-a lăsat și cu acuzații foarte grave la adresa unei familii. Acuzații de acest fel nu se tratează cu hăhăială”, a punctat Radu Herjeu.

Ultima amendă încasată de Acces Direct a fost la începutul lunii iunie. A primit 15.000 de lei pentru mai multe emisiuni cu Vulpița și Viorel. 

Citește și: Vulpița - Șase luni pe post și trei amenzi. Astăzi a luat-o pe cea mai nouă. Cât? S-a discutat și despre „ieșirea” Mirelei Vaida la adresa forului

Înainte de discuțiile pe larg, câteva dintre afirmațiile care s-au făcut în emisiunea Acces Direct și de care s-a ținut cont când s-a decis amenda: 

Doina Iamandei: Ok. Da. A trebuit cu ajutorul poliției care m-a sprijinit de fiecare dată, că altfel nu știu dacă mai eram în viață. Am intervenit de fiecare dată și a trebuit să închid fântâna pentru că am găsit tot felul de lucruri aruncate, ierbicide, pesticide și eu aveam hidrofor, eu beam apă, părinții mei erau în vârstă

Doina Iamandei: Nu este vecinul meu, în primul rând, este un fost agent de poliție dat afară din Poliția Română pentru abuzuri grave. Noi nu am avut tangență niciodată, a locuit în județul Bacău, a revenit aici, în sat, în casa bunicilor, copilul despre care vorbește a fost lăsat de mic.

Dialog între Doina Iamandei, Mirela Vaida și Sorin Ovidiu Bălan: 

Sorin Ovidiu Bălan: Doamna Doina, ceea ce ne-ați spus dumneavoastră este de-o gravitate extremă. Spuneți că acești vecini agresivi, oameni răi care (...) Au turnat în fântână pesticide, nenorociri, ca să vă otrăvească.

Mirela Vaida: Ca să vă otrăvească.

Sorin Ovidiu Bălan: Asta-i tentativă de omor.

Doina Iamandei: Da și mi-au luat pompa.

Mirela Vaida: Ați depus plângere? Adică, ați avut probe pentru asta?

Sorin Ovidiu Bălan: Daꞌ, cum v-ați dat seama? Adică, ați luat vreo gură de aia și ați dat ochii peste cap sau cum?

Doina Iamandei: Da, da, am simțit niște arsuri pe stomac, am făcut analiză la apă. Nu beau apă din fântână.

Sorin Ovidiu Bălan: Ați făcut analize la apă?

Doina Iamandei: Da și le mai fac iarăși. Da.

Sorin Ovidiu Bălan: Unde?

Doina Iamandei: Da.

Sorin Ovidiu Bălan: Unde le-ați făcut?

Doina Iamandei: La Bacău la prietena mea.

Discuțiile de la CNA: A bătut câmpii de la început până la final. Sorin Ovidiu Bălan a făcut mișto de ea toată emisiunea

La ședință a fost prezenă și Norina Ionescu, reprezentanta Antena 1 la CNA. În apărarea postului aceasta a spus că „s-au făcut eforturi pentru a avea toate punctele de vedere ale tuturor persoanelor implicate”, după cum a spus aceasta.

Pe de altă parte, Radu Herjeu a subliniat câteva aspecte legate de dialogul dintre Sorin Ovidiu Bălan și Doina Iamandei.

Mai exact, aceasta a spus că invitata nu a răspuns niciodată la întrebarea „Ce probe aveți?”

Radu Herjeu: 

A reacționat Mirela Vaida, dar nu la modul „ce dovezi ai pentru acuzația că acea familie a aruncat pesticide în fântână”. De unde știa ea că familia respective i-a aruncat pesticide?

Nu halucinațiile ei sunt problema, ci că nu a întrebat-o nimeni de unde știe că familia Jipa a pus acele pesticide. Nu a întrebat-o nimeni acest lucru.

Sorin Ovidiu Bălan a făcut mișto de ea toată emisiunea. N-ar trebui verificate aceste informații înainte de emisiune, nu în direct? A bătut câmpii de la început până la final. Sorin Ovidiu Bălan a întrebat-o dacă a făcut analize la apă, de parcă asta era problema.

Problema era de unde știa ea că familia pe care a acuzat-o i-a pus pesticide în fântână.

S-a mers pe hăhăială în această emisiune, unde s-a lăsat și cu acuzații foarte grave la adresa unei familii. Acuzații de acest fel nu se tratează cu hăhăială.

Parcă persoana respectivă ar fi dat buzna în studio, parcă nu producătorii i-au dat voie să spună acele lucruri neverificate pe post”, a subliniat Herjeu. 

Norina Ionescu, reprezentanta Antena 1: 

„N-au lăsat-o să bată câmpii. A intervenit și Mirela Vaida și Sorin Ovidiu Bălan. Echipa a făcut demersuri pentru a avea în emisiune toate punctele de vedere ale tuturor persoanelor implicate.

Reclamațiile au fost făcute de vecinii care au intrat în direct, unde și-au spus punctul de vedere”, a spus aceasta în apărarea postului. 

Monica Gubernat, șefa CNA: 

„Oamenii aceia acuzați au fost puși în fața unui fapt împlinit. Nu cred că s-au simțit confortabil să fie trași în această emisiune. Sunt de acord cu punctul de vedere susținut de Radu Herjeu”, a spus completat aceasta. 

Legislație - Codul audiovizual

Art. 40 - (1) - În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • @jk

  Youtube-ul nu stă la discuții :) Iar problema copyrightului e destul de complicată. Pentru că, de exemplu, copyrightul pentru Puterea dragostei e impus prin contract cu firma care a oferit formatul.
  Oricum, înregistrarea emisiunii se pune pe site-ul CNA :)
  Sperăm să se termine perioada asta și să revenim toți în sală la ședințe.
 • 5 mii de lei??? si dati 25 de mii la putere dragostei, unde nu au fost difuzate niciodata imagini ale violentei. ca se cearta aia ..da ... dar e reality show ***, asta e o mizerie
 • @Radu Herjeu ok,dar nu știu,nu puteți rezolva cumva,dacă e de copyright cu acordul posturilor?ar trebui cumva
 • @Adi

  Măi Adi, dacă din punctul meu de vedere, de jurnalist cu 21 de ani în profesie, ceea ce se întâmplă la Acces Direct (și nu numai) e halucinant, nu înseamnă că, potrivit legii, derapajele respective sunt amendabile cu sume imense. Căci legea nu e făcută de mine. Amenzile nu se scot din burtă, ci trebuie să aibă o justificare legală, pentru existența și cuantumul lor. Trebuie să existe o proporționalitate a sancțiunilor, o evaluare echilibrată a efectelor derapajului etc. Altfel pică în fața instanței.
  A fost unanimitate la votarea ei. Ceea ce înseamnă că toți colegii mei au considerat propunerea echilibrată și corespunzătoare criteriilor pomenite mai sus. Așa cum au votat și celelalte amenzi pentru Acces Direct propuse de mine, de 100.000, de 10.000 sau de 15.0000... doar anul acesta.
 • @jk

  Ședințele CNA se țin online, prin intermediul Zoom. Prin urmare, transmisia în direct se făcea prin intermediul canalului CNA de pe Youtube.
  Youtube a suspendat această transmisie pentru încălcarea prevederilor privind copyright-ul. Pentru că noi vizionăm secvențe din emisiuni apărate de copyright (mai ales de la Kanal D și Pro TV). Care, evident, apar și în transmisia live. Și nu o putem opri de fiecare dată când ne uităm la câte una. Astfel încât, după ce ne-a întrerupt emisia de câteva ori și ne-a avertizat de alte câteva ori, joia trecută Youtube a decis suspendarea contului nostru pentru o săptămână.
 • Emiliano Burghelea, asistenta Acces Direct, și-a dat demisia din motivul că a spus vorbele corecte: producătorii își bat joc de Vulpița &co
 • De ce nu vorbește nimeni despre demisia Emilianei Burghelea, fost asistenta a emisiunii, care a acuzat echipa ca ignora faptul ca Vulpița este agresată de soțul ei??
 • Măi Radu Herjeu, dacă tu spui că este halucinant ce s-a întâmplat în emisiune, cum poate fi catalogată,,amenda,, de 5000 de lei? Ce poate fi ,,mai halucinant,,? Ei bine, o amendă ridicolă?
 • CNA -ANTENA= PSD rusine alte posturi primesc amenzi usturatoare iar antenuta primeste amenzii de dragul de a da ceva aceasta emisiune ar trebui mutata la 12 noaptea , cine vrea sa se uite sa se uite atunci, acum ca au primit atatia banii de la guvern poate sa continue degradarea umana , rusine cna .

Trimite un comentariu