Skip to main content

DE CITIT. PressOne, Libertatea, Europa FM și Să fie lumină au dat superscrierile lunii mai. Recomandări, de Alice Iacobescu

 
DE CITIT. PressOne, Libertatea, Europa FM și Să fie lumină au dat superscrierile lunii mai. Recomandări, de Alice Iacobescu

Superscrieri | MAI. Ce a mai scris presa în luna mai? Alice Iacobescu, șefa știrilor Europa FM, a făcut lista celor opt recomandări din mai, luna în care au fost relaxate o parte din restricțiile cauzate de pandemie. 

Superscrieri, competiția care premiază anul presa românească, a stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute. Pe lista au intrat materiale de la PressOne, Să fie lumină, Libertatea sau Europa FM. 

Publicitate

Abuzurile sexuale din Episcopia Hușilor, apa contaminată din satele României sau Covid-19 sunt câteva dintre subiectele despre care presa a scris intens în luna care tocmai s-a încheiat. 

Alice Iacobescu, despre materialele de presă din mai:

„Cititul ne face mai bogați, iar scrisul ne face mai puternici. Am simțit asta din plin în căutarea celor opt superscrieri din luna mai. Adevărata provocare nu a fost să le găsesc, ci să aleg doar opt din tot ce am citit.

Prin urmare, vă propun ca în această lună să ne răsfățăm cu o combinație de superjurnalism și superscriitură – uneori, împreună, alteori, separat – din cele mai diverse surse și în cele mai variate forme, de la investigații de presă și demontări meticuloase de fake news la spumoase și, uneori, abrazive articole de opinie. Cireașa de pe tort: reportajul radio”, spune jurnalista. 

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Asociația drepturilor deținutului Liviu Dragnea a lansat operațiunea “decese fictive de COVID” - de Codruța Simina (PressOne)

„România TV anunță că spitalele plătesc oameni să declare decese fictive de COVID. Informația e rostogolită pe ecrane zile în șir și se transformă în campanie de presă. România TV cere autorităților, imperativ, să investigheze acuzațiile.

PressOne a mers pe urmele acestui montaj informativ ca la carte: firele duc la un ONG care apără drepturile deținutului Liviu Dragnea”, arată materialul. 

2. Covid-19: contraatacul clonelor - de Vlad Petreanu (petreanu.ro)

„Circulă tot soiul de montaje și fake news-uri. Majoritatea sunt grosolane, totalmente ridicole, dar unele sunt chiar bine făcute. Într-unul dintre ele, de pildă, cineva a tăiat cu foarfeca o formulare a prof. Rafila, pe care a inserat-o apoi într-o construcție din care reieșea că specialistul ar fi afirmat, într-un interviu «la un post de radio», că n-ar exista coronavirusul, qed conspirația.

Postul este Europa FM, așa că am un interes aproape direct în curmarea porcăriei, care a fost și masiv distribuită, din păcate”, scrie Petreanu. 

3. De unde știți „ce a vrut să spună poetul”? Nemulțumirea unui elev de liceu pus în fața „comentariilor literare pentru bac” - Vladimir Răduță (Republica)

„Îmi amintesc o întâmplare de la o oră de limba română din era pre-15 martie.

Nemulțumit de felul în care trebuie să îl studiem pe poate cel mai mare poet al nostru, Mihai Eminescu, am decis să scriu ca temă un eseu mai… aparte; pretindem că înțelegem exact ce a vrut acesta să spună în poemele sale, numai o interpretare sau două se acceptă (ca la aproape toate poeziile studiate), iar conceptele filozofice din spatele operei eminesciene sunt menționate și «studiate» de parcă oricine le putea învăța si înțelege de la grădiniță”, notează articolul.

4. Urzeala chiliilor - de Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Ovidiu Vanghele (Să fie lumină)

„Cel mai înalt for al Bisericii Ortodoxe – Patriarhia Română – ar fi știut despre abuzurile sexuale comise vreme de un deceniu de episcopul Cornel Onilă asupra unor elevi ai seminarului teologic din Huși. Multiple mărturii obținute de reporterii Să fie lumină confirmă această ipoteză”, arată investigația. 

5. Lumea Europa FM: Tu ce lucru ai repara la nesfârșit? | REPORTAJ - de Liliana Nicolae (Europa FM)

„Două tinere au pus pe picioare o platformă care aduce laolaltă zeci de ateliere de reparație din București. Adică, dacă vrei să repari ceva, intri pe platforma lor / palier.ro / și găsești acolo meșterul de care ai nevoie. Adresa, dar și povestea lui.

Raluca Croitoru și Elena Butică au câștigat un proiect european care le-au ajutat să facă această platformă. Așa că au mers la pas sau cu bicicletele prin cartierele capitalei și au descoperit cizmării, croitorii, tinichigerii, tâmplării, plăpumării, ceasornicării, tocilării – și le-au pus pe o hartă”, notează reportajul. 

6. Harta apei contaminate din satele României: în peste 800 de comune curge apă nepotabilă fără ca oamenii să fie anunțați - de Alex Nedea (Recorder)

„Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală. Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol”, arată bilanțul Recorder. 

7. Director în spital COVID-19: “Adevărații bolnavi mor cerșind ajutor pe la spitalele apropiate”. Medicii mint că pacienții cu afecțiuni grave sunt suspecți de coronavirus, să le poată salva viața - de Alina Manolache (Libertatea)

„Directorul economic al Spitalului Județean Deva confirmă că unitatea medicală a stat mai mult goală, pentru că a fost obligată să trateze numai pacienții cu SARS-CoV-2. Un medic dintr-un alt spital susține, sub protecția anonimatului, că doctorii sunt obligați să mintă că pacienții sunt suspecți de coronavirus, ca să le salveze viața celor care au afecțiuni grave, altele decât COVID-19”, scrie Libertatea. 

8. Lumea Europa FM: Jurnal de sarcină, de Ana Maria Constantinescu - de Ana Maria Constantinescu (Europa FM)

„În ultima parte a sarcinii, când cazurile de coronavirus au început să se înmulțească în România, Ana-Maria a ținut un jurnal audio, în care a povestit cum se pregătește de naștere.

A documentat incertitudinile prin care a trecut până în ultima clipă, iar povestea ei seamănă cu o cursă roller-coaster.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu