Skip to main content

Vânzarea Prima TV a ajuns la Consiliul Concurenței. Postul, preluat prin "transfer de activitate"

 
Vânzarea Prima TV a ajuns la Consiliul Concurenței. Postul, preluat prin "transfer de activitate"

Consiliul Concurenței analizează preluarea postului Prima TV de către Clever Business Transilvania, o tranzacțe despre care Paginademedia.ro a scris în exclusivitate, aici.

Consiliul Concurenței anunță că  "analizează tranzacția" și punctează faptul că firma "Clever Business Transilvania, companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, va achiziționa de la Prima Broadcasting S.R.L., companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate."

Publicitate

Anunțul Consiliului Concurenței:

Consiliul Concurenței analizează preluarea Prima TV de către Clever Business Transilvania SRL

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania Clever Business Transilvania S.R.L. preia postul de televiziune Prima TV.

Clever Business Transilvania S.R.L., companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, va achiziționa de la Prima Broadcasting S.R.L., companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate.

Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.

În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de concurență va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile de la data prezentului anunţ.

Citește și: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârșit) parafat. Cine e cumpărătorul?

Preluarea Prima TV, o poveste lungă

După ce a fost la un pas de semnarea contractului anului trecut și tranzacția a picat, după ce creditorii au angajat și o companie de audit PwC ca să găsească un cumpărător, după ce au avut o ofertă inclusiv de la oligarhul Vladimir Plahotniuc (tot fără finalitate), postul de televiziune și-a găsit proprietarul.

În luna aprilie, contractul a fost parafat. Compania cu care Prima TV a agreat preluarea este aceeași cu care a fost la un pas să semneze anul trecut: Clever Media, deținută de Adrian Tomșa. Anul trecut, Clever și Prima TV au oprit discuțiile, după ce postul de televiziune a angajat compania de audit PriceWaterhouseCoopers să găsească un cumpărator.

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, Prima TV și Clever Media (compania care deține și televiziunile Look) au reluat discuțiile la începutul acestui an, după ce oferta făcută de Vladimir Plahotniuc (prin compania Prime), nu a evoluat. În aprilie, Clever și Prima TV au bătut palma.

Paginademedia.ro vă prezintă istoria tumultoasă a negocierilor pentru vânzarea Prima TV:

August 2018. Adrian Tomșa și Cristian Burci (acționarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomșa, urmând să se facă toți pașii legali, stația fiind în insovență. Înțelegerea venea după aproape un an de discuții.

Ce urmărea Adrian Tomșa prin preluarea Prima TV, dar și istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8  milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziționarea tuturor activelor corporale și necorporale aparținând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul. 

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat și forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia. 

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, discuțiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunțat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deținută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentații și creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Decembrie 2019. Ofertă surpriză pentru Prima TV. Compania Prime, deținută de oligarhul Vladimir Plahotniuc, își arată interesul pentru postul de televiziune din România. Surse apropiate tranzacției declarau pentru Paginademedia.ro că oligarhul din Moldova a oferit pentru Prima TV, în jur de 20 de miliane de lie (puțin peste patru milioane de euro).

Oferta lui Plahotniuc nu evoluează însă în niciun fel.

Ianuarie-Februarie 2020. Prima TV reia discuțiile cu Clever, compania cu care fusese la un pas de finalizare.

Aprilie 2020. Prima TV și Clever Media ajung la un acord final: creditorii aprobă contractul, iar contractul este semnat, înainte de Paște. Urmează acordul de la Consiliul Concurenței și aprobarea transferului de licență de către CNA.

Citește și: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârșit) parafat. Cine e cumpărătorul?


Citește și: EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă?


Citește și: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomșa


Citește și: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • *** Serban , pe cine intereseaza posturile alea.
  Daca ai 1000 de canale TV in grila , nu inseamna ca te uiti la toate zilnic.
  Fotbal (si alte sporturi) trebuie pe posturi generaliste. Punct.
 • Lasă națională, aia e putin pe an

  Nu gasi scuze postacule , si nationala e tot fotbal
  Da un meci care e pe telekom sau digi la pro tv , sa vezi acolo audiente duble , chiar triple
 • Blegule Pelhe. N-am zis că tre să știi să joci fotbal ca să te uiți la el. Zic că-s prea multe posturi de genul pe care singurul sport difuzat este fotbalul. Îți fac și o listă:
  Digi Sport 1 SD/HD
  Digi Sport 2 SD/HD
  Digi Sport 3 SD/HD
  Digi Sport 4 SD/HD
  Eurosport 1 SD/HD/4K
  Eurosport 2 SD/HD
  Look Sport SD/HD
  Look Sport 2 SD/HD
  Look Sport 3 SD/HD
  Look Plus SD/HD
  Look 4K
  Pro X SD/HD
  Telekom Sport 1 SD/HD
  Telekom Sport 2
  Telekom Sport 3
  Telekom Sport 4
  M-am plictisit făcând lista asta. Acum mai face și Realitatea canal de sport. Și excepție făcând Eurosport-urile, pe toate predomină fotbalul. Trebuie să fii prost la cap să nu-ți ajungă atâtea posturi.
 • Generaliste nu au nevoie , e inutil

  E inutil in capul tau de antenist coclit
  Ai vazut meciurile la Pro? Acolo audiente uriase
  Mai ales cand joaca Romania
 • Generaliste nu au nevoie , e inutil

  Gresit, sunt inutile comentariile antenistului Mile aici pe site

  Blegule Serban. Nu trebuie sa stii sa jonglezi cu o minge ca sa te poti uita la fotbal.
 • Mai lăsați naibii fotbalul. Că avem canale de sport într-o prostie, pe care doar fotbal se difuzează și se discută. Așa de multe că vezi același meci în ce rezoluție vrei. Nu să mai îmbâcsească și programele generaliste cu el. Și românii mari fotbaliști doar cu gândul, că zici că fug de minge, nu după ea.
 • Asteptam o schimbare majora la Prima odata cu vanzarea. Daca reusesc rapid sa preia controlul noii sefi pana in toamna pot pregati ceva noutati prin care sa invie inapoi acest post. Primul pas emiterea HD, noutati in prime-time si cu siguranta vor aduce si ceva fotbal pe aici.

Trimite un comentariu