Skip to main content

VIDEO. Povestea brăţărilor dacice, cu procurorul Augustin Lazăr anchetator, într-un film pe Viasat History. Când va fi difuzat?

 
VIDEO. Povestea brăţărilor dacice, cu procurorul Augustin Lazăr anchetator, într-un film pe Viasat History. Când va fi difuzat?

Povestea brăţărilor dacice furate şi regăsite, o investigaţie în care zeci de persoane au fost investigate, se va regăsi într-un documentar pe postul Viasat History.

Publicitate

În documentar se dezvăluie o lungă călătorie de zeci de ani a unor artefacte transilvănene de aur - brăţări dacice datând din secolul 1 î.H. Traficate din România printr-o largă şi profesionistă reţea de intermediari sârbi, acestea ajung pe pieţele europene şi americane de antichităţi şi, în cele din urmă, la magazine de antichităţi şi case faimoase de licitaţii, precum Christie’s.

Procurorul Augustin Lazăr a fost cel care a dispus arestarea a treizeci şi trei de persoane şi solicită mărturia în instanţă a peste 100 de persoane. Astfel, au fost recuperate treisprezece din cele douăzeci şi patru de spirale din aur masiv, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României în 2011.

POVESTEA

Primul dintre obiectele pe care arheologul german Barbara Deppert-Lippitz le numeşte „cele mai senzaţionale descoperiri ale secolului trecut” nu a ieşit la suprafaţă într-un muzeu, ci la casa de licitaţii Christie's din New York.

Între mai mult de o sută de piese de bijuterii antice aflate la vânzare în 8 decembrie 1999, se afla Lotul 26, o brăţară din aur în formă de şarpe, pe care casa de licitaţii a identificat-o drept „podoabă pentru braţ, greacă ori tracică, din aur masiv”. Christie estima că o va vinde cu până la 100.000 de dolari.

Vânzarea a fost, însă, anulată din pricină că originea nu i-a putut fi stabilită cu exactitate, iar brăţara şi proprietarul acesteia au dispărut din nou în lumea subterană a artefactelor antice.

A fost nevoie de 11 ani pentru ca arheologii şi oamenii legii din România să conecteze această podoabă cu diverse alte rapoarte de jafuri din munţii Transilvaniei. Deşi nu a fost niciodată recuperat, Lotul 26 a pornit o căutare internaţională pentru a recupera moştenirea pierdută a Daciei, căutare care s-a purtat pe două continente şi în cel puţin 8 ţări.

Când va fi pe post?

”Povestea controversată a brăţărilor dacice de aur” se difuzează joi, 30 iulie, la ora 12:25, dar şi vineri, 21 august, la ora 12:10.

VIDEO. Documentarul "Povestea controversată a brăţărilor dacice din aur" - Trailer

Despre Viasat History

Viasat History are la bază difuzarea documentarelor istorice şi a fost înfiinţat de Modern Times Group. Prima transmisiune a avut loc pe 3 mai 2004, în Europa Centrală şi de Est, dar şi în peninsulele balcanice şi baltice, iar din noiembrie 2019 şi în peninsula Scandinavă.

Modern Times Group curpinde şi alte televiziuni precum Viasat Nature şi Viasat Explore.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Marius
    Vazut pe Amazon, chiar foarte bun si interesant
  • miu miu
    a mai fost difuzat documentarul acum cativa ani! Asta e PR la nea Gusti, candideaza din nou la ceva?

Trimite un comentariu

sus