Skip to main content

Newsweek vs EVZ. Proces pierdut de grupul EVZ în fața Newsweek. Decizia nu este definitivă

 
Newsweek vs EVZ. Proces pierdut de grupul EVZ în fața Newsweek. Decizia nu este definitivă

Newsweek vs EVZ. Newsweek România a câștigat un proces în fața grupului care deține ziarul Evenimentul Zilei. Decizia a fost pronunțată în primă instanță la Judecătoria Sectorului 1, potrivit unui anunț făcut de Sabin Orcan (directorul Newsweek), pe Facebook. 

Magistrații au decis ca Editura Evenimentul și Capital, firma care deține publicațiile EVZ și Capital, să plătească cheltuielile de judecată pentru News Internațional (care deține Newsweek) - 4.700 de lei și Asociația Linx a Jurnaliștilor de Investigație - 2.300 de lei, dată de asemenea în judecată în același proces. 

Publicitate

De la ce a pornit totul? 

Procesul intentat de EVZ contra Newsweek și Asociația Linx a pornit de la un articol publicat, în ianuarie 2019, pe Linx.crji.org și preluat de Newsweek. 

Cei din grupul EVZ cereau daune morale de 50.000 de lei. Decizia instanței poate fi atacată cu apel în 30 de zile. 

„EVZ și România liberă, sateliții Sputnik. Diversiunea se extinde”, titra materialul respectiv în Newsweek.

Despre Evenimentul Zilei, materialul nota: 

  • Derapajele cele mai vizibile sunt la „Evenimentul zilei" și „România liberă". Conform unei analize a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), care a monitorizat zilnic, în perioada iulie - septembrie 2018, presa din România, în iulie, de exemplu, „Evenimentul zilei" a fost mai insistent manipulator (și cu atitudini anti-occidentale mai evidente) chiar decât „Sputnik".
  • Explicația este simplă: atunci, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost demisă, iar EVZ a marcat momentul cu nedisimulată satisfacție.
  • La fel de adevărat, însă, este că, în august și septembrie, „Evenimentul zilei" a redus cantitatea de articole negative la adresa Bruxelles-ului și a Washington-ului, dar acest gen de articole au apărut, sporadic, în „Capital", revistă editată de aceeași companie ca EVZ.

Instanța a respins cerea de chemare în judecată, formulată de Editura Evenimentul și Capital, ca „neîntemeiată”, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată. 

Postarea lui Sabin Orcan, de pe Facebook 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • pe pielea mea am simtit politica evz Am scris un comentariu care nu a fost pe placul ziarului si nu a aparut ( normal ) dar de atunci nu-mi mai primeste NIMIC ! trecut automat pe lista neagra si sters de la dreptul de a-mi exprima parerile despre ce se publica in ziar Oare e democratic ? ca de bun-simt nici vorba

Trimite un comentariu