Skip to main content

Newsweek vs EVZ. Proces pierdut de grupul EVZ în faţa Newsweek. Decizia nu este definitivă

 
Newsweek vs EVZ. Proces pierdut de grupul EVZ în faţa Newsweek. Decizia nu este definitivă

Newsweek vs EVZ. Newsweek România a câştigat un proces în faţa grupului care deţine ziarul Evenimentul Zilei. Decizia a fost pronunţată în primă instanţă la Judecătoria Sectorului 1, potrivit unui anunţ făcut de Sabin Orcan (directorul Newsweek), pe Facebook.

Publicitate

Magistraţii au decis ca Editura Evenimentul şi Capital, firma care deţine publicaţiile EVZ şi Capital, să plătească cheltuielile de judecată pentru News Internaţional (care deţine Newsweek) - 4.700 de lei şi Asociaţia Linx a Jurnaliştilor de Investigaţie - 2.300 de lei, dată de asemenea în judecată în acelaşi proces.

De la ce a pornit totul?

Procesul intentat de EVZ contra Newsweek şi Asociaţia Linx a pornit de la un articol publicat, în ianuarie 2019, pe Linx.crji.org şi preluat de Newsweek.

Cei din grupul EVZ cereau daune morale de 50.000 de lei. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în 30 de zile.

„EVZ şi România liberă, sateliţii Sputnik. Diversiunea se extinde”, titra materialul respectiv în Newsweek.

Despre Evenimentul Zilei, materialul nota:

  • Derapajele cele mai vizibile sunt la „Evenimentul zilei" şi „România liberă". Conform unei analize a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), care a monitorizat zilnic, în perioada iulie - septembrie 2018, presa din România, în iulie, de exemplu, „Evenimentul zilei" a fost mai insistent manipulator (şi cu atitudini anti-occidentale mai evidente) chiar decât „Sputnik".
  • Explicaţia este simplă: atunci, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost demisă, iar EVZ a marcat momentul cu nedisimulată satisfacţie.
  • La fel de adevărat, însă, este că, în august şi septembrie, „Evenimentul zilei" a redus cantitatea de articole negative la adresa Bruxelles-ului şi a Washington-ului, dar acest gen de articole au apărut, sporadic, în „Capital", revistă editată de aceeaşi companie ca EVZ.

Instanţa a respins cerea de chemare în judecată, formulată de Editura Evenimentul şi Capital, ca „neîntemeiată”, potrivit Portalului Instanţelor de Judecată.

Postarea lui Sabin Orcan, de pe Facebook

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • orcanu cu miere orcanu cu miere
    Orcan sau Borcan? Asta-i intrebarea!
  • DODO DODO
    pe pielea mea am simtit politica evz Am scris un comentariu care nu a fost pe placul ziarului si nu a aparut ( normal ) dar de atunci nu-mi mai primeste NIMIC ! trecut automat pe lista neagra si sters de la dreptul de a-mi exprima parerile despre ce se publica in ziar Oare e democratic ? ca de bun-simt nici vorba

Trimite un comentariu

sus