Skip to main content

Premiu pentru o investigaţie despre deciziile instanţelor în cazurile de agresiune sexuală împotriva minorilor. Câştigător: jurnalista Diana Oncioiu

 
Premiu pentru o investigaţie despre deciziile instanţelor în cazurile de agresiune sexuală împotriva minorilor. Câştigător: jurnalista Diana Oncioiu

Presa care schimbă lucruri. O investigaţie despre deciziile instanţelor în cazurile de agresiune sexuală împotriva minorilor a câştigat Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism, scrie Libertatea.

Publicitate

Diana Oncioiu, jurnalista Dela0.ro şi Să fie lumină, a semnat ancheta „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fapte consimţite", publicată pe în noiembrie 2019.

„A adus la lumină o realitate dureroasă din instanţele româneşti: modul în care sunt judecate faptele de abuz sexual cu victime minori şi tendinţa judecătorilor de a porni de la premisa că actul sexual s-a produs şi cu acceptul copilului-victimă”, anunţă centrul Raţiu pentru Democraţie.

Diana Oncioiu, despre premiu:

„Am mai spus-o. Când am publicat Dreptate strâmbă nu mă aşteptam deloc la ce a urmat. Până la urmă scriam despre un fenomen îngrozitor în faţa căruia am tot închis ochii. Nu mi-am pierdut încrederea în puterea scrisului, căci altfel renunţam la meseria aceasta, doar că m-am obişnuit ca lucrurile să se mişte mai greu şi uneori deloc.

Mă bucur de premiu pentru că el duce subiectul şi mai departe. Şi pentru mine asta contează mai mult decât orice.”, a scris jurnalista pe Facebook.

Înainte să intre în presa independentă, Diana Oncioiu a lucrat şi în TV: Realitatea TV şi Digi24.

Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Raţiu, care, odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil, a luptat pentru libertatea presei.

Printre cei care au mai câştigat premiul se numără Alex Nedea (Recorder) - 2019, Paul Radu (Rise Project) - 2018, Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigaţii Media) - 2017, Emilia Şercan (PressOne) - 2016, Cătălin Tolontan (Gazeta Sporturilor şi Libertatea) - 2015.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus