Skip to main content

Premiu pentru o investigație despre deciziile instanțelor în cazurile de agresiune sexuală împotriva minorilor. Câștigător: jurnalista Diana Oncioiu

 
Premiu pentru o investigație despre deciziile instanțelor în cazurile de agresiune sexuală împotriva minorilor. Câștigător: jurnalista Diana Oncioiu

Presa care schimbă lucruri. O investigație despre deciziile instanțelor în cazurile de agresiune sexuală împotriva minorilor a câștigat Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism, scrie Libertatea

Publicitate

Diana Oncioiu, jurnalista Dela0.ro și Să fie lumină, a semnat ancheta „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite", publicată pe în noiembrie 2019. 

„A adus la lumină o realitate dureroasă din instanțele românești: modul în care sunt judecate faptele de abuz sexual cu victime minori și tendința judecătorilor de a porni de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului-victimă”, anunță centrul Rațiu pentru Democrație. 

Diana Oncioiu, despre premiu:

„Am mai spus-o. Când am publicat Dreptate strâmbă nu mă așteptam deloc la ce a urmat. Până la urmă scriam despre un fenomen îngrozitor în fața căruia am tot închis ochii. Nu mi-am pierdut încrederea în puterea scrisului, căci altfel renunțam la meseria aceasta, doar că m-am obișnuit ca lucrurile să se miște mai greu și uneori deloc.

Mă bucur de premiu pentru că el duce subiectul și mai departe. Și pentru mine asta contează mai mult decât orice.”, a scris jurnalista pe Facebook. 

Înainte să intre în presa independentă, Diana Oncioiu a lucrat și în TV: Realitatea TV și Digi24.

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care, odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil, a luptat pentru libertatea presei.

Printre cei care au mai câștigat premiul se numără Alex Nedea (Recorder) - 2019, Paul Radu (Rise Project) - 2018, Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media) - 2017, Emilia Șercan (PressOne) - 2016, Cătălin Tolontan (Gazeta Sporturilor și Libertatea) - 2015.  

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu