Skip to main content

AMENDĂ. CNA a verificat la Poliție o știre de la România TV. Supriză! "Știrea" s-a dovedit a fi falsă

 
AMENDĂ. CNA a verificat la Poliție o știre de la România TV. Supriză! "Știrea" s-a dovedit a fi falsă

România TV a zis că o persoană e dată în urmărire de Poliție, dar Poliția a zis că nu. Consiliul Național al Audiovizualui a amendat stația de știri, dar i-a făcut și „treaba”: A verificat la Poliție dacă o persoană e într-adevăr dată în urmărire, așa cum titra postul de știri. 

S-a dovedit că persoana respectivă, despre RTV titra „Liderul mafiei din Anglia” sau „Mafiotul dat în urmărire”, nu era, în realitate, căutată de Poliție. 

România TV trebuie să scoată 10.000 de lei din buzunar pentru afirmațiile făcute în emisiunea respectivă. 

Publicitate

Emisiunea (Ediția de seară din 10 iulie) a fost difuzată la începutul lunii iulie și a fost reclamată la CNA chiar de cel în cauză. 

Ce s-a zis, printre altele, în emisiunea amendată:

Costin Soare (reporter România TV):

- Bună seara, Violeta! Bun găsit, doamnelor și domnilor! Este vorba despre Vlad Marinov, cunoscut ca fiind șeful cămătarilor din Prahova, dar atenție, și în Marea Britanie. Practic, el îi coordonează în acest moment pe interlopii reveniți în România după criza Covid

- Iată, acest interlop, Vlad Marinov, îi coordonează pentru atacuri, chiar și jafuri armate, ei se extind practic cu astfel de fapte dinspre Ploiești chiar spre Capitală. Vlad Marinov reușește să-i determine pe acești interlopi, pe „bombardieri”, să dea atacul la anumite adrese.

- Dar, revenind la Vlad Marinov, chiar autoritățile statului solicită informații oricărui cetățean care îl vede pe acest personaj, polițiștii cer oamenilor să sune la 112 sau la Inspectoratul de Poliție Județean din Prahova, dacă au informații despre el, pentru că se ascunde și îi coordonează din umbră pe cei care dau astfel de atacuri.

Violeta Romanescu, realizatoarea emisiunii:

- Așadar, Vlad Marinov este cel din imagine pe care îl vedeți în fotografia de pe ecran. IPJ Prahova anunță că cine îl recunoaște, cine l a văzut undeva să sune de urgență la IPJ Prahova.

Ion Spânu:

- Domnul Hadăr, deocamdată nu avem informații despre faptele lui, noi acuma credem poliția, dar poate să fie și altceva, poate un alt clan rival să-l arunce prin intermediul poliției.

Legislație - Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • De ce se dau amenzi pe care televiziunile le recupereaza din 4 calupuri publicitare? Nu se pot da amenzi de 150.000 la fiecare stire mincinoasa ? Poate asa se potolesc dupa ce iau 3 amenzi de 150.000 pe saptamana.

    CNA se face si ea ca lucreaza , aia platesc fericiti o amenda mica , si la final ies pe plus . Si unii si altii .
  • Chiar că minune! Cum si-a permis CNA să amendeze Romaniatv? Chiar ei care vegheau la liniștea acestui post? I-au ,,deranjat,, cu 2000 de euro? Bani de semințe.

Trimite un comentariu