Skip to main content

Interviu la dublu. Ramon Cotizo şi Nono Semen, matinalii de vacanţă Digi FM: Oamenii s-au săturat de ştiri negative. Ştim că există, dar macar în matinal să ascultăm şi altceva

 
Interviu la dublu. Ramon Cotizo şi Nono Semen, matinalii de vacanţă Digi FM: Oamenii s-au săturat de ştiri negative. Ştim că există, dar macar în matinal să ascultăm şi altceva

Interviu la dublu. Matinal în august. Este altfel matinalul radio vara, decât în sezon? Se discută altceva? Este mai uşorm e mai dificil?

Publicitate

Nono Semen şi Ramon Cotizo, matinalii de la Digi FM, vorbesc despre structura unei emisiuni de dimineaţă într-o perioadă de vacanţă.

Subiectele sunt puţin altfel:

"Mai puţină politică", spune Cotizo. "Oamenii s-au săturat de ştiri negative. Ştim că există, că sunt acolo, dar macar în matinal să mai ascultăm şi altceva", spune matinalul.

Nono Semen vede şi o altă parte "plină" a paharului:

"Matinalul de Vară/Vacanţă e cel mai fain, după părerea mea. Tocmai pentru că totul se întâmplă pe lumina, nu că iarna când la 7 dimineaţa e beznă, iar soarele sus şi ideea de vacantă iţi dau un vibe bun"

Mai multe, în interviul la dublu. Cu Ramon Cotizi şi Nono Semen:

Ce subiecte abordează cei doi la matinalul de vară?

Ramon Cotizo: „Vara abordăm în general subiecte ceva mai uşoare... Mai puţină politică, mai puţine informaţii cu care să îi încarcăm pe ascultători într-o perioada destul de provocatoare pentru fiecare dintre noi.

Oamenii s-au săturat de ştiri negative. Ştim că există, că sunt acolo, dar macar în matinal să mai ascultăm şi altceva. E perioada vacanţelor, a concediilor, e vară, deci vrem să ne relaxăm ascultătorii şi să nu-i încarcăm şi noi cu alte greutăţi.

Desigur nu ratăm nici subiectele foarte importante, dar vrem să se concentreze pe frumosul din jurul lor şi să le punem zâmbetul pe faţă dis de dimineaţă începând cu ora 7. Le povestim despre zilele noastre şi îi provocăm să participe la emisiune, să se regăsească în poveştile sau ştirile noastre.”

Nono Semen: „Ideea de la care pleci când te apuci să faci un matinal de vară e aceea că totul vă fi mai “light”. Uneori apar şi subiecte mai “grele”, iar 2020 nu a prea dus lipsă de ele, nu? „Jonglăm” printre ştiri cu zâmbetul în voce”

Sunt oamenii captivaţi de ştiri chiar şi în timpul vacanţei?

Ramon Cotizo: „Dacă subiectul îi captivează şi se regăsesc în temele noastre, reacţionează la fel de mult că în restul anului. E nevoie să te pui în locul ascultătorului de fiecare dată când deschizi gura la microfon şi să îi araţi sincer că şi tu eşti ca el. Avem aceleaşi provocări, preocupări, slăbiciuni sau momente fericite.

Suntem cu toţii oameni, suntem cu toţii români, suntem cu toţii împreună în această provocare”

Nono Semen: „Senzaţia e că da, uneori poate chiar mai consistent decât în alte perioade. Depinde însă foarte mult de cât de mult reuşim noi să le trezim interesul cu temele propuse. Uite, de exemplu, într-o dimineaţa, i-am întrebat ce au uitat şi a expirat. Exact aşa! Au luat foc liniile telefonice.

Oricine cred că a uitat măcar o dată-n viaţă că i-a expirat un document, un act de identitate, un ITP, o rovinieta, un permis şi a descoperit asta abia când a avut nevoie de el sau când i l-a cerut poliţistul”.

Matinalul de vară, construit în funcţie de feedback-ul ascultătorilor

Aţi încercat vreodată să construiţi temele de discuţie pe baza unui feedback al ascultătorilor?

Ramon Cotizo: De obicei ascultătorii Digi FM aşteaptă să dăm noi startul unei dezbateri pentru ca mai apoi să se alăture discuţiei cu ideile, părerile şi credinţele lor.

Dar, da. Românii noştri sunt o inepuizabila sursa de inspiraţie. Poveştile lor sunt şi poveştile noastre şi poveştile tarii.

Câteodată o temă o iniţiază pe alta şi aşa putem povestii o emisiune întreagă.”

Nono Semen: „Suntem extrem de atenţi la feedback. Tot ce construim în emisie gravitează în jurul interesului ascultătorilor. Sunt subiecte pe care poate nu le-ai dezbate la un moment dat, dar realizezi cât de util e pentru cei care te ascultă să le livrezi informaţia sau discuţia pe marginea unui subiect.”

Ce muzică aveţi la matinal?

Ramon Cotizo: „Noi suntem specialişti în vorbit. Ne pricepem şi la muzică, dar playlist-ul Digi FM este realizat de un singur om, colegul nostru Dragoş Vulgaris. El este „şeful la muzică” , aşa cum îi spunem noi. Muzica postului este „ trade mark”.

Înainte să audă un jingle de staţie, ascultătorul poate să îşi dea seama rapid că aici este Digi FM.”

Nono Semen: „După cum zicea şi colegul Ramon, difuzăm muzica din linia generală a postului Digi FM, pe care ascultătorii noştri o cunosc şi o apreciază. Noi nu intervenim în playlist-ul deja generat, ci doar mai strecurăm uneori cate o piesă a vreunui artist aniversat sau poate, ceva absolut nou lansat.”

E greu să realizezi un matinal vara?

Ramon Cotizo: „Matinalul în principiu, fie de vară sau nu, este un program provocator. Evit să spun că este greu. Atunci aş pune presiune prea mare. Este cel mai important program al unui post de radio. O arată şi sondajele. Eu şi colegul Nono suntem deja obişnuiţi cu mecanismul verilor, aşa că nu întâmpinăm probleme.

În fiecare seară la ora 22:00, totul este pregătit pentru a doua zi.”

Nono Semen: „Matinalul de Vară/Vacanţă e cel mai fain, după părerea mea. Tocmai pentru că totul se întâmplă pe lumina, nu că iarna când la 7 dimineaţa e beznă, iar soarele sus şi ideea de vacantă iţi dau un vibe bun. Cum spuneam, subiecte sunt mereu suficiente, nu reuşim noi să acoperim tot. Dezbatem seara ce introducem în “clock” şi la ce renunţăm.

Cu siguranţă nu este mai uşor să faci matinal de vara, dar fii sigur că e mai plăcut.”

Citeşte şi: Vacanţă şi la matinalul Digi FM. Cine ţine locul echipei Miu-Ciuclaru-Beatrice?

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Popescu Popescu
    Doi baieti misto, din garda veche. Au carisma, viziune , voci bune si dictie perfecta! Bravo!
  • Alin Alin
    @R o sa le afli maine de dimineata intre 7 si 10 la Digi FM.
  • R R
    Publicati si datele de audienta e emisiunii de ieri ,Acces Direct,sa vedem cum a început noul sezon

Trimite un comentariu

sus