Skip to main content

Interviu la dublu. Ramon Cotizo și Nono Semen, matinalii de vacanță Digi FM: Oamenii s-au săturat de știri negative. Știm că există, dar macar în matinal să ascultăm și altceva

 
Interviu la dublu. Ramon Cotizo și Nono Semen, matinalii de vacanță Digi FM: Oamenii s-au săturat de știri negative. Știm că există, dar macar în matinal să ascultăm și altceva

Interviu la dublu. Matinal în august. Este altfel matinalul radio vara, decât în sezon? Se discută altceva? Este mai ușorm e mai dificil?

Nono Semen și Ramon Cotizo, matinalii de la Digi FM, vorbesc despre structura unei emisiuni de dimineață într-o perioadă de vacanță.

Publicitate

Subiectele sunt puțin altfel:

"Mai puțină politică", spune Cotizo. "Oamenii s-au săturat de știri negative. Știm că există, că sunt acolo, dar macar în matinal să mai ascultăm și altceva", spune matinalul.

Nono Semen vede și o altă parte "plină" a paharului: 

"Matinalul de Vară/Vacanță e cel mai fain, după părerea mea. Tocmai pentru că totul se întâmplă pe lumina, nu că iarna când la 7 dimineața e beznă, iar soarele sus și ideea de vacantă iți dau un vibe bun"

Mai multe, în interviul la dublu. Cu Ramon Cotizi și Nono Semen:

Ce subiecte abordează cei doi la matinalul de vară?

Ramon Cotizo: „Vara abordăm în general subiecte ceva mai ușoare... Mai puțină politică, mai puține informații cu care să îi încarcăm pe ascultători într-o perioada destul de provocatoare pentru fiecare dintre noi.

Oamenii s-au săturat de știri negative. Știm că există, că sunt acolo, dar macar în matinal să mai ascultăm și altceva. E perioada vacanțelor, a concediilor, e vară, deci vrem să ne relaxăm ascultătorii și să nu-i încarcăm și noi cu alte greutăți.

Desigur nu ratăm nici subiectele foarte importante, dar vrem să se concentreze pe frumosul din jurul lor și să le punem zâmbetul pe față dis de dimineață începând cu ora 7. Le povestim despre zilele noastre și îi provocăm să participe la emisiune, să se regăsească în poveștile sau știrile noastre.”

Nono Semen: „Ideea de la care pleci când te apuci să faci un matinal de vară e aceea că totul vă fi mai “light”. Uneori apar și subiecte mai “grele”, iar 2020 nu a prea dus lipsă de ele, nu? „Jonglăm” printre știri cu zâmbetul în voce”

Sunt oamenii captivați de știri chiar și în timpul vacanței?

Ramon Cotizo: „Dacă subiectul îi captivează și se regăsesc în temele noastre, reacționează la fel de mult că în restul anului. E nevoie să te pui în locul ascultătorului de fiecare dată când deschizi gura la microfon și să îi arați sincer că și tu ești ca el. Avem aceleași provocări, preocupări, slăbiciuni sau momente fericite.

Suntem cu toții oameni, suntem cu toții români, suntem cu toții împreună în această provocare”

Nono Semen: „Senzația e că da, uneori poate chiar mai consistent decât în alte perioade. Depinde însă foarte mult de cât de mult reușim noi să le trezim interesul cu temele propuse. Uite, de exemplu, într-o dimineața, i-am întrebat ce au uitat și a expirat. Exact așa! Au luat foc liniile telefonice.

Oricine cred că a uitat măcar o dată-n viață că i-a expirat un document, un act de identitate, un ITP, o rovinieta, un permis și a descoperit asta abia când a avut nevoie de el sau când i l-a cerut polițistul”. 

Matinalul de vară, construit în funcție de feedback-ul ascultătorilor

Ați încercat vreodată să construiți temele de discuție pe baza unui feedback al ascultătorilor?

Ramon Cotizo: De obicei ascultătorii Digi FM așteaptă să dăm noi startul unei dezbateri pentru ca mai apoi să se alăture discuției cu ideile, părerile și credințele lor.

Dar, da. Românii noștri sunt o inepuizabila sursa de inspirație. Poveștile lor sunt și poveștile noastre și poveștile tarii.

Câteodată o temă o inițiază pe alta și așa putem povestii o emisiune întreagă.”

Nono Semen: „Suntem extrem de atenți la feedback. Tot ce construim în emisie gravitează în jurul interesului ascultătorilor. Sunt subiecte pe care poate nu le-ai dezbate la un moment dat, dar realizezi cât de util e pentru cei care te ascultă să le livrezi informația sau discuția pe marginea unui subiect.”

Ce muzică aveți la matinal?

Ramon Cotizo: „Noi suntem specialiști în vorbit. Ne pricepem și la muzică, dar playlist-ul Digi FM este realizat de un singur om, colegul nostru Dragoș Vulgaris. El este „șeful la muzică” , așa cum îi spunem noi. Muzica postului este „ trade mark”.

Înainte să audă un jingle de stație, ascultătorul poate să își dea seama rapid că aici este Digi FM.”

Nono Semen: „După cum zicea și colegul Ramon, difuzăm muzica din linia generală a postului Digi FM, pe care ascultătorii noștri o cunosc și o apreciază. Noi nu intervenim în playlist-ul deja generat, ci doar mai strecurăm uneori cate o piesă a vreunui artist aniversat sau poate, ceva absolut nou lansat.”

E greu să realizezi un matinal vara?

Ramon Cotizo: „Matinalul în principiu, fie de vară sau nu, este un program provocator. Evit să spun că este greu. Atunci aș pune presiune prea mare. Este cel mai important program al unui post de radio. O arată și sondajele. Eu și colegul Nono suntem deja obișnuiți cu mecanismul verilor, așa că nu întâmpinăm probleme.

În fiecare seară la ora 22:00, totul este pregătit pentru a doua zi.”

Nono Semen: „Matinalul de Vară/Vacanță e cel mai fain, după părerea mea. Tocmai pentru că totul se întâmplă pe lumina, nu că iarna când la 7 dimineața e beznă, iar soarele sus și ideea de vacantă iți dau un vibe bun. Cum spuneam, subiecte sunt mereu suficiente, nu reușim noi să acoperim tot. Dezbatem seara ce introducem în “clock” și la ce renunțăm.

Cu siguranță nu este mai ușor să faci matinal de vara, dar fii sigur că e mai plăcut.”

Citește și: Vacanță și la matinalul Digi FM. Cine ține locul echipei Miu-Ciuclaru-Beatrice?

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu