Skip to main content

Fostă jurnalistă Pro TV, premiu pentru un site de cultură. Alexandra Tănăsescu și povestea proiectului Cultura la Dubă: „Am vrut să fie elevat, dar pe înțelesul oamenilor”

 
Fostă jurnalistă Pro TV, premiu pentru un site de cultură. Alexandra Tănăsescu și povestea proiectului Cultura la Dubă: „Am vrut să fie elevat, dar pe înțelesul oamenilor”
Foto | Nicu Cherciu

INTERVIU. O fostă jurnalistă Pro TV ne aduce „Cultura la Dubă” de aproape un an, iar ieri a primit și un premiu pentru asta. Proiectul jurnalistic culturaladuba.ro a fost premiat la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Publicitate

Alexandra Tănăsescu, plecată anul trecut de la Pro TV, este omul din spatele platformei Cultura la Dubă, care a câștigat un premiu de 2.500 de euro la TIFF.

Site-ul a fost lansat în urmă cu nouă luni și tratează subiecte legate de teatru, film, carte, muzică sau educație.

Om cu experiență de peste 12 ani la Pro TV, Alexandra Tănăsescu și-a lansat propriul proiect în urmă cu aproape un an. 

Jurnalista ne-a povestit detalii despre platformă: Cum i-a venit ideea? De ce un site despre cultură? Cum a ajuns să treacă de la secția sport, la reportaje și știri culturale? sau Ce au zis colegii din Pro TV când a lansat site-ul? 

Pe scurt, ideea a pornit de la pasiunea pentru cultură și jurnalism:

„Ce am vrut eu să fac a fost să aduc cultura mai aproape printr-un limbaj mai prietenos, dar fără să fie comercial. Am vrut să fie elevat, dar pe înțelesul oamenilor”, explică jurnalista. 

Aceasta a mai spus:

„Am vrut să fac o schimbare. Am simțit că nu am suficient timp și spațiu să vorbesc despre lucrurile frumoase sau despre problemele pe care le întâlneam eu pe teren.

Am vrut să fac un site pe care să scriu când vreau și cât vreau.”

Plecarea din televiziune s-a produs anul trecut, în februarie 2019. După o scurtă trecere în zona de PR, la agenția McCann, Alexandra Tănăsescu a lansat culturaladubă.ro din „economii”, după cum spune chiar ea. 

„În acest an de trecere am construit și site-ul la care visam eu: Cultura la Dubă. Am vrut măcar să încerc, iar din fericire a mers. Am sperat, dar nu mă așteptam”, povestește tot ea. 

Lumea a fost surprinsă ca cineva de la sport vrea să facă știri despre cultură

Jurnalista ne-a povestit și cum s-a apropiat de domeniul cultural, ca jurnalist. A început în 2013, când s-a mutat de la secția sport la secția social. 

„Eu m-am ocupat, la Pro TV, din 2013, de secția social, după șase ani de reporterie la sport. Șeful meu m-a întrebat ce vreau să fac. Eu i-am zis că aș vrea să fac știri despre cultură. În redacție nu prea făcea nimeni chestia asta. Cultura era liberă.

Toată lumea a fost surprinsă că cineva de la sport vrea să facă știri despre cultură. Erau câteva preconcepții, dar mi s-a dat încredere, iar lumea chiar începuse să remarce că făceam știri despre cultură. Am făcut multe știri și materiale despre patrimoniu.

Am vrut să facem cultură pe înțelesul tuturor.

Atunci am început să fiu interesată, ca jurnalist, de cultură. Am început să mă ocup și de educație. Trei ani am acoperit educația și cultura, în paralel. Ele, luate împreună, pot contribui la evoluția unei societăți”, punctează jurnalista. 

Plecarea de la Pro TV, după 12 ani

Alexandra Tănăsescu a plecat de la Pro TV în februarie 2019, după 12 ani la postul din Pache Protopopescu. După demisie a urmat și o scurtă aventură în PR. 

„După șase ani și jumătate la Știrile Pro TV, pe social, am vrut să fac o schimbare. Am simțit că nu am suficient timp și spațiu să vorbesc despre lucrurile frumoase sau despre problemele pe care le întâlneam eu pe teren.

Am vrut să fac un site pe care să sriu când vreau și cât vreau.

Mi-am dat demisia, de la Pro TV, în februarie 2019. Am făcut o trecere în PR, la McCann PR. Am lucrat și pe un proiect cu o companie de marketing, Ipsos. I-am ajutat să lanseze platforma lor globală de digital: Ipsos.digital. M-am ocupat de conținut și comunicare.”

Cum a apărut Cultura la Dubă? - Am mai vrut și să dărâm mitul că jurnalismul cultural folosește un limbaj de lemn

Alexandra Tănăsescu, despre ideea Cultura la Dubă:

„Am lansat site-ul pe 28 octombrie 2019. Din proiect mai fac parte Sorin Tănase (regizor de film), Bogdan Iordache (fotograf), Adi Bulboacă (fotograf) și Andrei Băicuș (web developer).

Ce am vrut eu să fac a fost să aduc cultura mai aproape printr-un limbaj mai prietenos, dar fără să fie comercial. Am vrut să fie elevat, dar pe înțelesul oamenilor.

Am mai vrut și să dărâm mitul că jurnalismul cultural folosește un limbaj de lemn. Cred că jurnalismul cultural trebuie să fie viu”, mai spune ea. 

Din ce trăiește proiectul? - Am pornit de la zero, din economii

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Este lumea interesată de cultură? Din ce trăiește proiectul? 

Alexandra Tănăsescu, Culturaladubă.ro: „Ne susținem din donații. Am pornit de la zero, din economii. Am investit în strictul necesar: hosting și server. Lumea citește cultură în România. Avem peste 400.000 de unici, în cele nouă luni de la lansare.”

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Ce au zis colegii din Pro TV, când le-ai spus că îți faci un site de cultură?

Alexandra Tănăsescu, Culturaladubă.ro: „Nu le-am zis nimic, initial. Au văzut și m-au susținut, cu share-uri și încurajări. M-a ajutat enorm faptul că Alex Dima sau Paula Herlo au garantat pentru mine și acest proiect.”

Numele. De ce „Cultura la Dubă”? - Noi vrem să scoatem cultura din dubă

Numele proiectului este o „ironie”, așa cum spune chiar fondatoarea proiectului. Numele se leagă de protestele din Piața Universității, din urmă cu opt ani, când un jandarm le-a ordonat colegilor să bage doi jurnaliști de la un site de cultură în dubă. 

„În urmă cu 8 ani, la protestele din Piața Universității din București, un jandarm le-a ordonat colegilor să ia site-ul de cultură și să îl bage la dubă.

De atunci, ideea de cultura la dubă a devenit un simbol al modului în care acest domeniu este tratat în România.

Numele site-ului nostru este o ironie, scopul nostru fiind opusul – să #scoatemculturadinduba prin știri de actualitate, reportaje, interviuri, anchete, articole de opinie”, scrie jurnalista pe culturaladuba.ro

Premiul va fi folosit pentru dezvooltarea proiectului, după cum spune Alexandra Tănăsescu. Printre cei care contribuie cu articole pe site se numără: Sorin Tănase, Ioana Miron, Ana Cantacuzino, Ramona Păuleanu (Pro TV) sau Andreea Brașovean (Digi24).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Ce viseaza postacul antenist mile? Vezi ca jurnalista a stat "șase ani și jumătate la Știrile Pro TV". Daca nu acumula experienta de la Pro, slabe sanse de premiu.
    Asa ca nu mai plange, postac.
  • O urmăream cu plăcere și la Pro, îmi aduc aminte cum a acoperit evenimentul Charlie Hebdo, o urmăresc și acum în online.
  • Tematica site-ului imi place si ma bucur ca exista asa ceva.
    Dar va rog mai usor cu "investitia" si cu "donatiile". Aveti doar 300 vizitatori pe zi si nu va costa mai mult de 5-10 euro pe luna acel site. Daca acel site va costa mai mult de 3 pizza cineva va pacaleste rau de tot.

    In alta ordine de idei unele articole sunt pur si simplu gresite. Spre exemplu, intrati in campania pentru primaria generala voi va plangeti ca unele cladiri vechi de pe Calea Victoriei sunt incadrate la risc seismic III insa doar o cladire noua poate fi incadrata la risc IV.

Trimite un comentariu