Skip to main content

CNA: "E o minciună!" reclama cu Spitalul de Urgenţă. Spotul plătit de Primăria Sectorului 1 a fost interzis

 
Foto | Primaria Sectorului 1
Foto | Primaria Sectorului 1

„Este o minciună!”, au exclamat la unison toţi membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului, cu privire la un spot al Primăriei Sectorului 1. Forul a decis, astăzi, să interzică reclama „Spitalul de Urgenţă”, care a rulat în ultimele săptămâni pe toate posturile de ştiri.

Publicitate

Care era problema cu reclama?

Pe scurt, nu informează corect şi induce în eroare privitorul. În realitate, spitalul respectiv nu există, ci este prezentată doar macheta acestuia. Este doar la stadiul de proiect, iar spotul induce privitorilor ideea că spitalul este deja funcţional, potrivit argumentelor forului.

Se prezenta un spital când, de fapt, ce se vedea era o machetă.

Înainte de alte detalii, spotul în cauză.

VIDEO. Spotul pentru Primăria Sectorului 1:

Spitalul promovat în reclamă e încă în faza de proiect, iar ce se vede în spot este o machetă.

„Este o minciună şi o campanie electorală pe faţă. Toate televiziunile se fac vinovate că au difuzat aşa ceva”, a subliniat Dorina Rusu.

Aceasta a mai spus:

„O sa cer intrarea în legalitate pe informare corectă, adică să nu mai apară deloc”, a punctat aceasta.

De altfel, toţi cei prezenţi la şedinţă au fost de acord că spotul este o problemă. Totuşi, discuţiile s-au poticnit puţin când a fost vorba de încadrarea reclamei la campanie electorală.

„Eu cred că se înscrie la campanie electorală”, a spus Cristina Pocora.

Şi ceilalţi oameni din CNA au considerat că spotul ar putea fi un spot electoral făcut în afara campaniei electorale (lucru pe care legea îl interzice), dar concret nu se poate aplica o sancţiune. De ce?

Explicaţia a fost dată de Radu Herjeu, membru CNA:

„Legal nu poate fi sancţionat pentru campanie electorală. Pe ecran nu apare un om, un nume, ci apare o instituţie, Primăria Sectorului 1.

Poate ar fi de competenţa Curţii de Conturi să investigheze cum a cheltuit Primăria banii publici pe promovarea proiectului legat de spital”, menţionează acesta.

Herjeu a mai spus:

„Este greu să dovedeşti că posturile de televiziune au ştiut că spitalul nu există, fiind un contract de comunicare comercială.”

În final, au fost două propuneri: intrarea în legalitatea, adică interzicerea spotului, care a trecut. S-a propus şi trimiterea unei adrese către Curtea de Conturi, care însă nu a trecut la vot.

Peste 500 de difuzări

Spotul legat de Spitalul de Urgenţă, plătit de Primăria Sectorului 1, a fost difuzat de sute ori pe posturile de televiziune. Conform unei monitorizări Libertatea, spotul a avut peste 500 de difuzări într-o lună (27 iunie - 2 august).

„Campania a strâns 540 de difuzări pe cele cinci televiziuni de ştiri: Realitatea Plus (122 de difuzări), B1 TV (241), Antena 3 (93), România TV (42) şi Digi24 (42)”, arată un material semnat de jurnalistul Petre Barbu. Articolul, în Libertatea, aici

„Publicul nu este atenţionat că imaginile difuzate sunt, de fapt, o simulare video”

Sesizarea la CNA a fost făcută de ActiveWatch. În cererea de analizare, organizaţia a spus:

„În opinia noastră, spotul de promovare a proiectului de infrastructură medicală nu oferă informaţii privind stadiul real de dezvoltare in situ şi induce ideea unui proiect finalizat şi operaţionalizat.

Publicul nu este atenţionat că imaginile difuzate sunt, de fapt, o simulare video, o animaţie. Mai mult, sintagma „proiect realizat de Primăria Sector 1” este ambiguă şi nu oferă suficiente repere factuale pentru a identifica stadiul proiectului sau alte elemente de context (amplasare, disponibilitate sau surse suplimentare de informare asupra proiectului).

Considerăm că, în contextul politic şi social actual, mesajele care vizează infrastructura/serviciile sociale şi medicale trebuie să fie fără echivoc, astfel încât cetăţenii să poată lua decizii informate”, arată mesajul ActiveWatch.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Skrim Skrim
    O fi fost unul din cele 8 promise de psd in 20 16,dar invizibil pe teren,iar cei care vor răul scumpei capitale nu-l văd!!!!!
  • Florina Florina
    Poate nu se mai ridică spitalul din vina CNA și USR. :( Așa se face campanie electorală azi?
  • Ioana Ioana
    Păi, da, că a ajuns un primar de sector să facă treaba guvernului. Unde-s spitalele promise de liberali?
  • Horia Horia
    Un proiect de spital construit de la 0 trebuie promovat!
  • Meli Meli
    Niște tineri au depus reclamații și sesizări. Ei nu vor spitale, catedrale, locuințe sociale. Dar sunt megapanicați de COVID. :)
  • Gorian Gorian
    Nu ar fi rau sa investigati si ascensoarele care vor sa le monteze in sectorul 1 un pont mic de doar 25 de milioane de euro
  • Kiss Levente Kiss Levente
    Malin Bot vorbeste de mult despre aceasta sifonare a banului public! https://www.youtube.com/watch?v=nBwB5IufEtI&t=2s
  • Dan Dumitriu Dan Dumitriu
    Mai bine mai tarziu decat niciodata! Reclama asta a devenit enervanta (ca multe altele), in special pe B1TV. Sper sa n-o mai vad incepand din seara asta.
    Si pentru ca tot am adus vorba de B1TV, care este pana la urma audienta "Lumii lui Banciu"? Am mai intrebat, dar fara niciun efect.
  • Ion Barbu Ion Barbu
    Ce rusine pentru toti. Spitalul nu exista, publicul necunoscator este indus in eroare crezand intr-o mare realizare a primarului sectorului 1, iar toate televiziunile au tacut molcom si au incasat banii din publicitate. Chiar nu mai are nimeni nicio farama de rusine in tara asta?

Trimite un comentariu

sus