Skip to main content

CNA: "E o minciună!" reclama cu Spitalul de Urgență. Spotul plătit de Primăria Sectorului 1 a fost interzis

 
CNA: "E o minciună!" reclama cu Spitalul de Urgență. Spotul plătit de Primăria Sectorului 1 a fost interzis
Foto | Primaria Sectorului 1

„Este o minciună!”, au exclamat la unison toți membrii Consiliului Național al Audiovizualului, cu privire la un spot al Primăriei Sectorului 1. Forul a decis, astăzi, să interzică reclama „Spitalul de Urgență”, care a rulat în ultimele săptămâni pe toate posturile de știri.

Care era problema cu reclama?

Pe scurt, nu informează corect și induce în eroare privitorul. În realitate, spitalul respectiv nu există, ci este prezentată doar macheta acestuia. Este doar la stadiul de proiect, iar spotul induce privitorilor ideea că spitalul este deja funcțional, potrivit argumentelor forului. 

Se prezenta un spital când, de fapt, ce se vedea era o machetă.

Publicitate

Înainte de alte detalii, spotul în cauză.

VIDEO. Spotul pentru Primăria Sectorului 1:

Spitalul promovat în reclamă e încă în faza de proiect, iar ce se vede în spot este o machetă.

„Este o minciună și o campanie electorală pe față. Toate televiziunile se fac vinovate că au difuzat așa ceva”, a subliniat Dorina Rusu. 

Aceasta a mai spus:

„O sa cer intrarea în legalitate pe informare corectă, adică să nu mai apară deloc”, a punctat aceasta. 

De altfel, toți cei prezenți la ședință au fost de acord că spotul este o problemă. Totuși, discuțiile s-au poticnit puțin când a fost vorba de încadrarea reclamei la campanie electorală.

„Eu cred că se înscrie la campanie electorală”, a spus Cristina Pocora. 

Și ceilalți oameni din CNA au considerat că spotul ar putea fi un spot electoral făcut în afara campaniei electorale (lucru pe care legea îl interzice), dar concret nu se poate aplica o sancțiune. De ce?

Explicația a fost dată de Radu Herjeu, membru CNA:

„Legal nu poate fi sancționat pentru campanie electorală. Pe ecran nu apare un om, un nume, ci apare o instituție, Primăria Sectorului 1.

Poate ar fi de competența Curții de Conturi să investigheze cum a cheltuit Primăria banii publici pe promovarea proiectului legat de spital”, menționează acesta. 

Herjeu a mai spus:

„Este greu să dovedești că posturile de televiziune au știut că spitalul nu există, fiind un contract de comunicare comercială.”

În final, au fost două propuneri: intrarea în legalitatea, adică interzicerea spotului, care a trecut. S-a propus și trimiterea unei adrese către Curtea de Conturi, care însă nu a trecut la vot.

Peste 500 de difuzări

Spotul legat de Spitalul de Urgență, plătit de Primăria Sectorului 1, a fost difuzat de sute ori pe posturile de televiziune. Conform unei monitorizări Libertatea, spotul a avut peste 500 de difuzări într-o lună (27 iunie - 2 august).

„Campania a strâns 540 de difuzări pe cele cinci televiziuni de știri: Realitatea Plus (122 de difuzări), B1 TV (241), Antena 3 (93), România TV (42) și Digi24 (42)”, arată un material semnat de jurnalistul Petre Barbu. Articolul, în Libertatea, aici

„Publicul nu este atenționat că imaginile difuzate sunt, de fapt, o simulare video”

Sesizarea la CNA a fost făcută de ActiveWatch. În cererea de analizare, organizația a spus: 

„În opinia noastră, spotul de promovare a proiectului de infrastructură medicală nu oferă informații privind stadiul real de dezvoltare in situ și induce ideea unui proiect finalizat și operaționalizat.

Publicul nu este atenționat că imaginile difuzate sunt, de fapt, o simulare video, o animație. Mai mult, sintagma „proiect realizat de Primăria Sector 1” este ambiguă și nu oferă suficiente repere factuale pentru a identifica stadiul proiectului sau alte elemente de context (amplasare, disponibilitate sau surse suplimentare de informare asupra proiectului).

Considerăm că, în contextul politic și social actual, mesajele care vizează infrastructura/serviciile sociale și medicale trebuie să fie fără echivoc, astfel încât cetățenii să poată lua decizii informate”, arată mesajul ActiveWatch. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • O fi fost unul din cele 8 promise de psd in 20 16,dar invizibil pe teren,iar cei care vor răul scumpei capitale nu-l văd!!!!!
  • Păi, da, că a ajuns un primar de sector să facă treaba guvernului. Unde-s spitalele promise de liberali?
  • Niște tineri au depus reclamații și sesizări. Ei nu vor spitale, catedrale, locuințe sociale. Dar sunt megapanicați de COVID. :)
  • Nu ar fi rau sa investigati si ascensoarele care vor sa le monteze in sectorul 1 un pont mic de doar 25 de milioane de euro
  • Mai bine mai tarziu decat niciodata! Reclama asta a devenit enervanta (ca multe altele), in special pe B1TV. Sper sa n-o mai vad incepand din seara asta.
    Si pentru ca tot am adus vorba de B1TV, care este pana la urma audienta "Lumii lui Banciu"? Am mai intrebat, dar fara niciun efect.
  • Ce rusine pentru toti. Spitalul nu exista, publicul necunoscator este indus in eroare crezand intr-o mare realizare a primarului sectorului 1, iar toate televiziunile au tacut molcom si au incasat banii din publicitate. Chiar nu mai are nimeni nicio farama de rusine in tara asta?

Trimite un comentariu