Skip to main content

SUPEROAMENI. TVR 1 aduce povestea românului care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar. Va redifuza și filmul despre Tibi Ușeriu

 
SUPEROAMENI. TVR 1 aduce povestea românului care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar. Va redifuza și filmul despre Tibi Ușeriu

SUPEROAMENI. TVR 1 aduce cu două documentare: unul despre ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu și altul despre alpinistul Horia Colibășanu. Vor fi programate mâine și joi, de la ora 21:00. 

Este vorba despre filmele „Pe cale, cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre”, care-l are în centru pe Horia Colibășanu. 

Publicitate

Vor spune poveștile celor doi sportivi români: unul care a câștigat de trei ori Ultramaratonul 6633 Arctic - Ușeriu și altul care a cucerit, printre altele, Everestul fără oxigen suplimentar (2017).  

Superhombre, povestea lui Horia Colibășanu

Horia Colibășanu e dentist, soț și tată a doi băieți, dar și alpinist de elită în Himalaya. Filmul, realizat în 2020, poartă semnătura lui Lucian Mircu și Mircea Gherase. Este o poveste despre căutarea libertății într-o lume în care timpul e tot mai scurt. 

„Superhombre” va fi joi, 20 august, de la ora 21.00

Documentarul va aminti, printre altele, și de gestul lui Horia de a nu-și abandona camaradul bolnav, pe alpinistul basc Iñaki Ochoa, la 7400 metri pe Annapurna, în Nepal. S-a întâmplat în 2008, când Iñaki Ochoa a decedat pe Anapurna. 

În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediție pe Everest, după două tentative ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo.

Timp de 3 ani, echipa „Superhombre” l-a urmărit pe protagonist în expedițiile sale, dar mai ales în sânul familiei, unde are de rezolvat chestiuni dintre cele mai obișnuite. Antrenamentele din Timișoara, presiunea sponsorilor, deciziile importante care trebuie luate în fiecare zi sunt uneori mai dificile decât în expediție.

Această privire în culisele vieții alpinistului include, pe lângă filmări profesionale la altitudini extreme, și momente selectate din impresionanta sa arhivă personală, adunată în 15 ani de carieră sportivă.

VIDEO. Superhombre | Trailer

Pe cale cu Tibi Ușeriu, povestea „de film” a ultramaratonistului

Filmul spune povestea sportivului Tibi Ușeriu, de la copilăria sa zbuciumată, la anii în care lucra pentru mafia sârbă și până în momentul în care devine triplu campion al ultramaratonului 6633 Arctic, de la Cercul Polar.

Documentarul urmărește modul în care Ușeriu și-a schimbat viața, în timpul și după ispășirea unei condamnări, de 10 ani, într-o închisoare de maximă securitate din Germania.

Filmul se vede miercuri, 19 august, de la ora 21.00. A mai fost difuzat de TVR și în 2018. 

Potrivit realizatorilor, producția îmbină cadre reale cu cadre animate. Ioana Florea Nutz semnează ilustrația și prelucrarea computerizată a respectivelor secvențe.

„Când nu mai poţi, mai poţi un pas” este principul după care Ușeriu spune că se ghidează în timpul competițiilor.

Documentarul a fost realizat de Casa de Producție TVR, semnat de Ana Preda.

La aproximativ 10 ani după ieșirea din închisoare, în luna martie 2018, românul a reușit să câștige pentru a treia oară la rând una dintre cele mai dificile competiții de pe planetă, 6633 Arctic Ultra. Astfel, bistrițeanul a stabilit un record mondial în cadrul cursei de 600 de km, unde a înfruntat temperaturi de -40 de grade Celsius.

VIDEO. Pe cale, cu Tibi Ușeriu

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Gresita ora de difuzare. La ora aia, toata suflarea patriei, inclusiv 99,9% din "clasicii" de pe aici, sunt cu ochii pe Firicel. Programele de calitate nu se pot rata

Trimite un comentariu