Skip to main content

Trei filme, trei probleme. Pro TV, Pro Cinema, somate. Un post maghiar - amendat. Scenele mai puțin potrivite pentru ora de difuzare

 
Trei filme, trei probleme. Pro TV, Pro Cinema, somate. Un post maghiar - amendat. Scenele mai puțin potrivite pentru ora de difuzare
Pro TV - Foto: Paginademedia.ro

CNA. Atenție la atenționare! Pro TV și Pro Cinema au primit o somație, adică o averizare, de la Consiliul Național al Audiovizualului, din cauza unor filme. Un al treilea canal, postul maghiar Mozi Plus, s-a ales cu o amendă, tot din aceeași cauză.

Publicitate

Motivul?

Producțiile americane aveau scene mai puțin potrivite pentru minori și instigau la violență, însă atenționarea de la începutul lor, marcajul care spune cine poate urmări producțiile, era eronat

Ce au difuzat Pro TV, Pro Cinema și Mozi Plus?

Pro TV a difuzat în data de 30 iulie filmul „O luptă personală 5” începând cu ora 20:30, adică în prime-time.

Producția de acțiune a avut avertizare 12: „Acest program este interzis minorilor sub 12 ani”.

De fapt, acest film prezintă lupte mult mai violente, cu detalii despre cum să omori o persoană nevinovată sau prezentarea rănilor în detaliu.

Un alt post TV al trustului, Pro Cinema, a comis aceeași greșeală. Pe data de 6 iulie s-a difuzat producția „Christopher Roth”, un film thriller ce a fost încadrat cu semnul de avertizare 15: „Acest program este interzis copiilor sub 15 ani”. Filmul s-a dovedit a fi mult mai violent și încadrat cu semnul de avertizare 18.

În producția americană s-au prezentat următoarele aspecte: „scene cu violență, reprezentarea unor mutilări și tehnici criminale, limbaj licențios și / sau limbaj injurios, scene cu nuditate și / sau sex și scene în care se fumează sau se consumă alcool”, se arată în documentul CNA.

Membrii CNA, care au văzut secvențe din filmele respective în ședință, au propus și aici o somație publică pentru Pro Cinema. Filmul „Christopher Roth” s-a difuzat în intervalul orar 23:00-01:00.

Mozi Plus, cel mai afectat canal de pe urma filmelor

Canalul maghiar Mozi Plus a primit cea mai dură „pedeapsă”: o amendă. Postul a transmis filmul „Logan” în data de 15 iulie de la ora 19:00 și l-a încadrat cu semnul de avertizare 12: „Acest program este interzis minorilor sub 12 ani”.

Pentru că postul are licență în România, dar se vede și în Ungaria, drept care autoritatea de acolo a înștiițat forul din România.

Media Council of the National Media and Infocommunications Authority din Ungaria a trimis pentru prima dată notificarea pe 15 ianuarie, fiindcă același film s-a difuzat la o oră nepotrivită, deși conține scene foarte violente, în alte țări fiind încadrat cu semnul de avertizare 15.

Deși prima dată a oferit o somație publică, CNA a decis în ședința de ieri să acorde o amendă de 7.500 de lei pentru Mozi Plus, pentru că a încălcat „dispozițiile art. 24 alin. (1) raportate la cele ale art. 19 alin. (2) lit. a), b) și c) din Codul audiovizualului”.

Legislație - Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 19 - (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului ; b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă ;(…) g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;

Art. 20 În clasificarea producţiilor audiovizuale de ficţiune furnizorii de servicii media audiovizuale se vor ghida şi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, după cea în care producţia de ficţiune a fost difuzată în alte ţări, evitând încadrarea cel mai puţin restrictivă, în situaţia în care aceasta este singulară.

Art. 24 (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00-6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă ; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00-6,00. 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

 • Hai postacule , supara adevarul de nu raspunzi? Hai curaj, deci cum a ramas cu Raman cu tine?

  Supara adevarul nu postacule antenist mile , de audiente nimic , umilinta pe antenuta... Hahaha , marea ta emisiune cu varciu nu o mai lauzi?
  Si de brighta si pastramica pe antena star nu ne zici nimic?

  Si de XFactorian nu zici nimic? Ai uitat? Cand anul trecut iti tot scriam pe aici ca de ce nu face XFactor. Iar raspunsul tau era: "De ce sa mai faca emisiunea, ca nu se uita nimeni?" (Vrei sa iti pun link cu comentariul tau aici?)
  Acum, vad ca imediat lauzi emisiunea... Normal, ce sa zica sluga postaca antenista.
 • Supara adevarul nu postacule antenist mile , de audiente nimic , umilinta pe antenuta... Hahaha , marea ta emisiune cu varciu nu o mai lauzi?
  Si de brighta si pastramica pe antena star nu ne zici nimic?
 • Si cand era difuzat Logan pe HBO, in afara intervalului 22-6, de ce n-a primit amenda?
  Mi se pare o tampenie asta cu restrictiile de varsta legat de intervalul orar. Oricum pe internet poate vedea oricine, orice film, oricand.
  Sa nu mai zic ca 15+ nu inseamna ca minorii n-au voie sa se uite la acel film, ci ca au voie doar cu acordul sau impreuna cu parintii ori familia.
 • Am observat că azi a intrat publicitate chiar în deschiderea știrilor de la 13, iar când s-a revenit deja era o relatare a lui Cătălin Radu Tănase, ceea ce înseamnă că jurnalul a mers în continuare chiar dacă pe post erau reclame.
 • Daniele,nu,licență e in tara dar se vede in Ungaria si cred si zona ardealului
  Cel puțin eu prind mozi+,daca e acelasi canal

Trimite un comentariu