
Steagul și județul: 42 de designeri locali au gândit câte un steag pentru cele 42 de județe din România.
Inițiativa - RO42, Forme locale - vine în contextul ediției din acest an a festivalului Romanian Design Week și i-a aparținut asociației Local Design Circle.
S-a luat legătura cu designeri și artiști din toată țara pentru a participa la proiect. Au fost căutați, în special, oameni care chiar să locuiască în județele respective:
„Unde nu a fost posibilă asocierea unui județ cu un participant care să fie chiar din acel județ, au fost contactați cei care s-au născut, dar au plecat din județul natal, care s-au mutat ulterior în județul respectiv sau care au o conexiune cu acel județ, precum casa bunicilor”, spun reprezentanții asociaței.
Astfel, a reieșit un proiect ce adună 42 de steaguri, gândite de designeri locali, fiecare pentru un județ.
Tema: Participanții au avut ca temă comună construcția imaginilor din formele geometrice de bază: cerc, pătrat, triunghi, dar cu posibilitatea de a crea și alte forme prin intersecții, suprapuneri sau redimensionări. Aceștia au realizat lucrările prin reinterpretări ale steagurilor existente sau creații originale.
După tipărire, steagurile au fost expuse în perioada 12 – 26 septembrie pe gardul Muzeului Național de Artă al României de pe Calea Victoriei.
Printre oamenii implicați în proiect au fost designeri sau artiști cu experiență, dar și tineri studenți ai universităților de arte din țară.
Ce spun artiștii?
Câtiva dintre designeri din proiect au vorbit despre lucrările lor:
Adelina Butnaru, județul Tulcea:
„Tulcea este un județ cu personalitate. Produce vapoare și cămăși. Găsești pești, pelicani și 7 picturi de Victor Brauner. În steagul județului apar 5 pești cu proporții diferite, capete mici/mari, buze subțiri/groase, aripioare rotunde/pătrate. Diversitate”, spune ea.
Bianca Dumitrașcu, județul Constanța:
„Județul Constanța este un loc de care nu te poți detașa ușor. Pentru mine ancora reprezintă o strânsă legătură cu marea, o rădăcină. Indiferent de schimbările urbanistice sau culturale prin care a trecut (și va mai trece) județul, marea va fi mereu acolo, neschimbată”, menționează artista.
Ovidiu Hrin, județul Caraș Severin:
„Este un județ cu care am o relație foarte specială. Elementul asupra căruia m-am concentrat în reprezentarea mea este indubitabilă energie misterioasă cu care sunt încărcate și pe care o emană fără oboseală acele pământuri luminoase”, punctează designerul.
GALERIE FOTO
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii