Skip to main content

NU MAI SUNĂ TELEFONUL! Emisiunea „Câştigaţi acum”, eliminată din grila Etno TV. Producţia, din nou în şedinţa CNA

 
Captură Etno TV
Captură Etno TV

CNA. Gata cu Păcălelile TV! „Câştigaţi acum”, emisiunea de tip concurs prezentată Adela Lupşe, a fost scoasă din grila Etno TV. Producţia în care Lupşe încurajează telespectatorii să apeleze la un număr cu suprataxă a ajuns din nou în şedinţa Consiliului. Nu a mai primit amendă, ci doar o somaţie publică.

Publicitate

Formatul emisiunii s-a schimbat drastic după ce în vara acestui an Etno s-a ales cu o nouă amendă de 5.000 de lei, dar care a cântărit greu pentru reprezentanţii postului TV. Astfel, „Câştigaţi acum” s-a difuzat doar 15 minute şi sub formă de Teleshopping.

Neînţelegerile dintre Etno şi producătorul emisiunii au dus la o ruptură, iar producţia de tip concurs a fost scoasă din grilă începând cu 16 octombrie. Reprezentaţii Etno i-au înştiinţat pe membrii CNA de acest lucru.

Paginademedia.ro a scris în repetate rânduri de mecanismul acestor emisiuni, care încurajează telespectatorii să sune, dând impresia că soluţiile sunt foarte simple şi nu sună nimeni.

Citeşte şi: SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat şi cu amendă: „Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare”

Mecanismul emisiunii „Câştigaţi acum”

Oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) şi cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscrişi” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câştiga şi alte premii.

Erau sunaţi ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.

Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă şi nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună.

VIDEO. Un exemplu mai jos. Adela Lupşe, pe 23 martie:

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghiceşti soluţii facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privinţa acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislaţia secundară pe baza căreia funcţionează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiţii, prevăzute la art 91.

Ce spune legislaţia CNA:

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

CITEŞTE ŞI: SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat şi cu amendă: „Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare”

CITEŞTE ŞI: "Păcălelile TV" la CNA: "Exprimarea prezentatoarei este de aşa natură să inducă neclaritate" - Radu Herjeu. Oamenii nu sună, sunt sunaţi

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Etno TV îşi păcăleşte publicul şi de Ziua Libertăţii de Exprimare

CITEŞTE ŞI: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jianu Ana-Maria Jianu Ana-Maria
    Am câștigat premiul bonus in valoare de 41500 și cuponul cum intru in posesia lor
  • Cristi Cristi
    Capusa
  • Poenaru ilie florentin Poenaru ilie florentin
    ***

Trimite un comentariu

sus