Skip to main content

NU MAI SUNĂ TELEFONUL! Emisiunea „Câștigați acum”, eliminată din grila Etno TV. Producția, din nou în ședința CNA

 
NU MAI SUNĂ TELEFONUL! Emisiunea „Câștigați acum”, eliminată din grila Etno TV. Producția, din nou în ședința CNA
Captură Etno TV

CNA. Gata cu Păcălelile TV! „Câștigați acum”, emisiunea de tip concurs prezentată Adela Lupșe, a fost scoasă din grila Etno TV. Producția în care Lupșe încurajează telespectatorii să apeleze la un număr cu suprataxă a ajuns din nou în ședința Consiliului. Nu a mai primit amendă, ci doar o somație publică.

Formatul emisiunii s-a schimbat drastic după ce în vara acestui an Etno s-a ales cu o nouă amendă de 5.000 de lei, dar care a cântărit greu pentru reprezentanții postului TV. Astfel, „Câștigați acum” s-a difuzat doar 15 minute și sub formă de Teleshopping.

Publicitate

Neînțelegerile dintre Etno și producătorul emisiunii au dus la o ruptură, iar producția de tip concurs a fost scoasă din grilă începând cu 16 octombrie. Reprezentații Etno i-au înștiințat pe membrii CNA de acest lucru.

Paginademedia.ro a scris în repetate rânduri de mecanismul acestor emisiuni, care încurajează telespectatorii să sune, dând impresia că soluțiile sunt foarte simple și nu sună nimeni.

Citește și: SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat și cu amendă: „Te zăpăcește de cap. Abordarea e înșelătoare”

Mecanismul emisiunii „Câștigați acum”

Oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) și cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscriși” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câștiga și alte premii.

Erau sunați ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.

Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă și nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună.

VIDEO. Un exemplu mai jos. Adela Lupșe, pe 23 martie:

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91.

Ce spune legislația CNA:

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului. 

CITEȘTE ȘI: SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat și cu amendă: „Te zăpăcește de cap. Abordarea e înșelătoare”

CITEȘTE ȘI: "Păcălelile TV" la CNA: "Exprimarea prezentatoarei este de așa natură să inducă neclaritate" - Radu Herjeu. Oamenii nu sună, sunt sunați

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Etno TV își păcălește publicul și de Ziua Libertății de Exprimare

CITEȘTE ȘI: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Trimite un comentariu