Skip to main content

INTERVIU. Festival cu filme despre fake news. Liceenii, în prim plan. "E una din categoriile cele mai expuse" - organizatorii de la BlocZero

 
Oana Ghera - vice-preşedinte Bloc Zero
Oana Ghera - vice-preşedinte Bloc Zero

Interviu. Un festival cu filme şi o discuţie cu tinerii despre Fake News? Exact aşa! Toate aceste elemente se regăsesc într-un proiect online numit „Bloc Zero”.

Publicitate

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Oana Ghera, vice-preşedintele Bloc Zero şi coordonatorul festivalului „luna.doc”.

De ce a pornit acest proiect? Ne spune chiar Oana: „Am considerat că e oportun să ne folosim de platforma oferită de festivalul luna.doc pentru a deschide o conversaţie despre acest fenomen cu publicul tânăr, una dintre categoriile cele mai expuse la pericolul reprezentat de răspândirea fără precedent a ştirilor false.”

"Credem că preferinţa lor aproape nativă pentru mediul online îi face mult mai susceptibili pericolelor asociate fenomenului ştirilor false. (...) Avem de-a face cu un procent important de adolescenţi care sunt reticenţi cu privire la orice fel de ştiri şi privesc cu destul de puţină încredere instituţiile de presă din pricina dezinformării şi a informaţiilor false vehiculate în spaţiul public.

O asociaţie înfiinţată în urmă cu un an, dar care are un nume atipic. „Numele asociaţiei exprimă dorinţa de a contribui prin iniţiativele noastre la construcţia unei fundaţii solide pentru integrarea culturii în educaţie, un punct zero, o cărămidă, o piesă de lego care în timp, alături de altele asemenea, poate construi un bloc cu ferestre deschise către valori şi idei diverse despre lume”, mai spune Oana.

Cercetarea privind fenomenul Fake News îi are în prim-plan pe tineri, mai exact pe liceeni: „Credem că e important să venim în întâmpinarea lor cu resurse de educaţie media şi de educaţie alternative gândite pentru a răspunde profilului şi nevoilor lor”, mai spune Oana, pentru Paginademedia.ro.

Cât de mult înţeleg tinerii acest fenomen? Ne răspunde, din nou, Oana: „Un procent important de adolescenţi înţeleg, măcar la nivel declarativ, anvergura fenomenului ştirilor false şi încearcă să îşi ajusteze comportamentul online pentru a evita să cadă în capcana acestuia.”

Ce scop are proiectul? De cine este sprijinit? De ce au ales o discuţie cu tinerii din licee? Pe larg, în interviul complet.

Paginademedia.ro: Cum v-a venit ideea să înfiinţaţi o pagină pentru a combate ştirile de tip fake news?

Oana Ghera: „Nu e vorba, de fapt, despre o pagină, ci despre un festival de film documentar pentru liceeni şi profesorii lor: luna.doc. Festivalul a abordat încă de la înfiinţarea sa, în 2014, subiecte de actualitate în societate, plasându-le în contextul mai larg al drepturile omului.

În 2020, în mijlocul unei avalanşe de ştiri false care s-au rostogolit pe agenda publică, într-un moment de incertitudine socială generalizată cauzat de pandemiei pe care o traversăm, am considerat că e oportun să ne folosim de platforma oferită de festivalul luna.doc pentru a deschide o conversaţie despre acest fenomen cu publicul tânăr, una dintre categoriile cele mai expuse la pericolul reprezentat de răspândirea fără precedent a ştirilor false, dat fiind că mediul din care aceştia îşi iau cea mai mare parte din informaţiile despre evenimentele recente de interes este online-ul.”

Paginademedia.ro: De ce aţi ales denumirea de „Bloc Zero”?

Oana Ghera: „Înfiinţată în 2019, Asociaţia Bloc Zero derulează proiecte şi programe aflate la intersecţia dintre educaţie şi cultură care urmăresc crearea unor reţele culturale active în zone defavorizate cultural, precum şi dezvoltarea managementului cultural şi a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunităţile locale în acest proces.

Metodologiile şi modelele de acţiune propuse de Asociaţia Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice şi de cunoaştere, de la artă cinematografică şi arte vizuale, la antropologie, ecologie şi educaţie civică şi pentru drepturile omului.

Numele asociaţiei exprimă dorinţa de a contribui prin iniţiativele noastre la construcţia unei fundaţii solide pentru integrarea culturii în educaţie, un punct zero, o cărămidă, o piesă de lego care în timp, alături de altele asemenea, poate construi un bloc cu ferestre deschise către valori şi idei diverse despre lume, spre folosul şi prin grija întregii comunităţi.”

Paginademedia.ro: Ce ne puteţi spune despre iniţiativa „luna documentarelor”? Ce scop are?

Oana Ghera: „Aş mai adăuga că luna.doc ediţia FAKE NEWS îşi propune să ofere profesorilor de liceu o selecţie de filme documentare care să îi ajute să deschidă conversaţii despre fenomenul ştirilor false şi care să înainteze totodată o serie de răspunsuri posibile la întrebări precum: Cine creează ştiri false şi de ce? Care e mecanismul prin care se creează ştiri false? Cum le putem recunoaşte ca atare? Care este relaţia dintre dezinformare şi teoriile conspiraţiei? Care e legătura dintre reţelele de socializare şi ştirile false? Care sunt efectele imediate ale dezinformării? dar şi Ce înseamnă jurnalism independent, obiectiv şi de succes? sau Cum se poate ajunge la adevăr pe căi etice?”

Paginademedia.ro: Proiectul este sprijinit şi de alte organizaţii/parteneri media? Dacă da, cine?

Oana Ghera: „Proiectul este organizat de Bloc Zero, în parteneriat cu One World Romania prin programul One World Romania la Şcoală şi contează pe co-finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Printre partenerii cheie ai proiectului se numără publicaţia Scena9, alături de care am realizat un ghid de informare corectă pentru adolescenţi (scris de jurnalistul Andrei Petre).

Lista completă de parteneri media poate fi consultată pe pagina web a proiectului kinoteca.bloczero.ro/ lunadoc

Paginademedia.ro: De ce aţi ales adolescenţii drept public ţintă pentru fake news? Ce înţeleg ei din acest „fenomen”?

Oana Ghera: „Nu am ales adolescenţii ca public ţintă pentru fake news, ci ca public ţintă într-o conversaţie despre fake news (foarte important). Cum povesteam şi mai sus, credem că preferinţa lor aproape nativă pentru mediul online (vorbim despre o generaţie care a început să navigheze pe internet începând cu vârsta de 8.8 ani, conform unei micro-cercetări despre sursele şi modalităţile de informare ale adolescenţilor din România, realizată la iniţiativa Bloc Zero pe un eşanţion de 1000 de adolescenţi de către sociologii Monica Stroe şi Sebastian Ţoc), îi face mult mai susceptibili pericolelor asociate fenomenului ştirilor false.

Conform cercetării comandate de asociaţia noastră, pe care o amintesc mai sus, deja avem de-a face cu un procent important de adolescenţi care sunt reticenţi cu privire la orice fel de ştiri şi privesc cu destul de puţină încredere instituţiile de presă din pricina dezinformării şi a informaţiilor false vehiculate în spaţiul public.

Mai mult, modul de răspândire a ştirilor false este strâns legat de funcţionarea reţelelor de socializare, unde aceştia îşi petrec un interval de timp considerabil din totalul de 3-6 ore petrecute zilnic online (44% din respondenţi, în timp ce alţi 30% petrec peste 6 ore pe zi online, chiar mai mult pe perioada vacanţelor sau a weekendurilor).

Cu aceste date în faţa credem că e important să venim în întâmpinarea lor cu resurse de educaţie media şi de educaţie alternative gândite pentru a răspunde profilului şi nevoilor lor (vom avea, de pildă, şi o versiune animată a ghidului de informare corectă, dat fiind că cercetarea noastră a arătat că o bună parte dintre adolescenţii respondenţi preferă să se informeze din surse vizuale sau audio-vizuale).

Altfel, din fericire, se pare că un procent important de adolescenţi înţeleg, măcar la nivel declarativ, anvergura fenomenului ştirilor false şi încearcă să îşi ajusteze comportamentul online pentru a evita să cadă în capcana acestuia sau pentru a evita să contribuie la fenomen prin distribuirea de altfel de informaţii false sau eronate, chiar dacă, recunosc ei, nu reuşesc întotdeauna să facă faţă.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus