Skip to main content

INTERVIU. Festival cu filme despre fake news. Liceenii, în prim plan. "E una din categoriile cele mai expuse" - organizatorii de la BlocZero

 
INTERVIU. Festival cu filme despre fake news. Liceenii, în prim plan. "E una din categoriile cele mai expuse" - organizatorii de la BlocZero
Oana Ghera - vice-președinte Bloc Zero

Interviu. Un festival cu filme și o discuție cu tinerii despre Fake News? Exact așa! Toate aceste elemente se regăsesc într-un proiect online numit „Bloc Zero”.

Publicitate

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Oana Ghera, vice-președintele Bloc Zero și coordonatorul festivalului „luna.doc”.

De ce a pornit acest proiect? Ne spune chiar Oana: „Am considerat că e oportun să ne folosim de platforma oferită de festivalul luna.doc pentru a deschide o conversație despre acest fenomen cu publicul tânăr, una dintre categoriile cele mai expuse la pericolul reprezentat de răspândirea fără precedent a știrilor false.”

"Credem că preferința lor aproape nativă pentru mediul online îi face mult mai susceptibili pericolelor asociate fenomenului știrilor false. (...) Avem de-a face cu un procent important de adolescenți care sunt reticenți cu privire la orice fel de știri și privesc cu destul de puțină încredere instituțiile de presă din pricina dezinformării și a informațiilor false vehiculate în spațiul public.

O asociație înființată în urmă cu un an, dar care are un nume atipic. „Numele asociației exprimă dorința de a contribui prin inițiativele noastre la construcția unei fundații solide pentru integrarea culturii în educație, un punct zero, o cărămidă, o piesă de lego care în timp, alături de altele asemenea, poate construi un bloc cu ferestre deschise către valori și idei diverse despre lume”, mai spune Oana.

Cercetarea privind fenomenul Fake News îi are în prim-plan pe tineri, mai exact pe liceeni: „Credem că e important să venim în întâmpinarea lor cu resurse de educație media și de educație alternative gândite pentru a răspunde profilului și nevoilor lor”, mai spune Oana, pentru Paginademedia.ro.

Cât de mult înțeleg tinerii acest fenomen? Ne răspunde, din nou, Oana: „Un procent important de adolescenți înțeleg, măcar la nivel declarativ, anvergura fenomenului știrilor false și încearcă să își ajusteze comportamentul online pentru a evita să cadă în capcana acestuia.”

Ce scop are proiectul? De cine este sprijinit? De ce au ales o discuție cu tinerii din licee? Pe larg, în interviul complet.

Paginademedia.ro: Cum v-a venit ideea să înființați o pagină pentru a combate știrile de tip fake news?

Oana Ghera: „Nu e vorba, de fapt, despre o pagină, ci despre un festival de film documentar pentru liceeni și profesorii lor: luna.doc. Festivalul a abordat încă de la înființarea sa, în 2014, subiecte de actualitate în societate, plasându-le în contextul mai larg al drepturile omului.

În 2020, în mijlocul unei avalanșe de știri false care s-au rostogolit pe agenda publică, într-un moment de incertitudine socială generalizată cauzat de pandemiei pe care o traversăm, am considerat că e oportun să ne folosim de platforma oferită de festivalul luna.doc pentru a deschide o conversație despre acest fenomen cu publicul tânăr, una dintre categoriile cele mai expuse la pericolul reprezentat de răspândirea fără precedent a știrilor false, dat fiind că mediul din care aceștia își iau cea mai mare parte din informațiile despre evenimentele recente de interes este online-ul.”

Paginademedia.ro: De ce ați ales denumirea de „Bloc Zero”?

Oana Ghera: „Înființată în 2019, Asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.

Metodologiile și modelele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.

Numele asociației exprimă dorința de a contribui prin inițiativele noastre la construcția unei fundații solide pentru integrarea culturii în educație, un punct zero, o cărămidă, o piesă de lego care în timp, alături de altele asemenea, poate construi un bloc cu ferestre deschise către valori și idei diverse despre lume, spre folosul și prin grija întregii comunități.”

Paginademedia.ro: Ce ne puteți spune despre inițiativa „luna documentarelor”? Ce scop are?

Oana Ghera: „Aș mai adăuga că luna.doc ediția FAKE NEWS își propune să ofere profesorilor de liceu o selecție de filme documentare care să îi ajute să deschidă conversații despre fenomenul știrilor false și care să înainteze totodată o serie de răspunsuri posibile la întrebări precum: Cine creează știri false și de ce? Care e mecanismul prin care se creează știri false? Cum le putem recunoaște ca atare? Care este relația dintre dezinformare și teoriile conspirației? Care e legătura dintre rețelele de socializare și știrile false? Care sunt efectele imediate ale dezinformării? dar și Ce înseamnă jurnalism independent, obiectiv și de succes? sau Cum se poate ajunge la adevăr pe căi etice?”

Paginademedia.ro: Proiectul este sprijinit și de alte organizații/parteneri media? Dacă da, cine?

Oana Ghera: „Proiectul este organizat de Bloc Zero, în parteneriat cu One World Romania prin programul One World Romania la Școală și contează pe co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național. Printre partenerii cheie ai proiectului se numără publicația Scena9, alături de care am realizat un ghid de informare corectă pentru adolescenți (scris de jurnalistul Andrei Petre).

Lista completă de parteneri media poate fi consultată pe pagina web a proiectului kinoteca.bloczero.ro/ lunadoc

Paginademedia.ro: De ce ați ales adolescenții drept public țintă pentru fake news? Ce înțeleg ei din acest „fenomen”?

Oana Ghera: „Nu am ales adolescenții ca public țintă pentru fake news, ci ca public țintă într-o conversație despre fake news (foarte important). Cum povesteam și mai sus, credem că preferința lor aproape nativă pentru mediul online (vorbim despre o generație care a început să navigheze pe internet începând cu vârsta de 8.8 ani, conform unei micro-cercetări despre sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România, realizată la inițiativa Bloc Zero pe un eșanțion de 1000 de adolescenți de către sociologii Monica Stroe și Sebastian Țoc), îi face mult mai susceptibili pericolelor asociate fenomenului știrilor false.

Conform cercetării comandate de asociația noastră, pe care o amintesc mai sus, deja avem de-a face cu un procent important de adolescenți care sunt reticenți cu privire la orice fel de știri și privesc cu destul de puțină încredere instituțiile de presă din pricina dezinformării și a informațiilor false vehiculate în spațiul public.

Mai mult, modul de răspândire a știrilor false este strâns legat de funcționarea rețelelor de socializare, unde aceștia își petrec un interval de timp considerabil din totalul de 3-6 ore petrecute zilnic online (44% din respondenți, în timp ce alți 30% petrec peste 6 ore pe zi online, chiar mai mult pe perioada vacanțelor sau a weekendurilor).

Cu aceste date în fața credem că e important să venim în întâmpinarea lor cu resurse de educație media și de educație alternative gândite pentru a răspunde profilului și nevoilor lor (vom avea, de pildă, și o versiune animată a ghidului de informare corectă, dat fiind că cercetarea noastră a arătat că o bună parte dintre adolescenții respondenți preferă să se informeze din surse vizuale sau audio-vizuale).

Altfel, din fericire, se pare că un procent important de adolescenți înțeleg, măcar la nivel declarativ, anvergura fenomenului știrilor false și încearcă să își ajusteze comportamentul online pentru a evita să cadă în capcana acestuia sau pentru a evita să contribuie la fenomen prin distribuirea de altfel de informații false sau eronate, chiar dacă, recunosc ei, nu reușesc întotdeauna să facă față.” 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Trimite un comentariu