Skip to main content

To be or not to be... Fake? Ce a zis Monica Anisie și cum au titrat unele site-uri! Un răspuns neclar al ministrului și o ploaie de click-bait

 
To be or not to be... Fake? Ce a zis Monica Anisie și cum au titrat unele site-uri! Un răspuns neclar al ministrului și o ploaie de click-bait
Foto: Facebook / Monica Anisie

Chiar așa să fie, un ministru să trimită elevii care nu au curent să învețe de la TV, cum au scris unele site-uri? Să nu știe un ministru un fapt banal și pentru un copil de grădiniță? Istoria unor titluri de fake-news, titluri pornite însă de la un răspuns neclar dat de ministrul educației, Monica Anisie.

Publicitate

Spoiler, încă de la început: nu, nu a declarat Monica Anisie că elevii care nu au curent să învețe de la TV! Nu asta spune, nici măcar nu se subînțelege asta din răspunsul ei. Ce e însă drept: din răspunsul ministrului, nu se înțelege mare lucru.

Avem, deci trei actori:

- Ministrul Monica Anisie, cu un răspuns prea oficial formulat pentru a fi clar.

- Mai multe site-uri care au combinat întrebarea moderatoarei cu răspunsul ministrului, rezultând titluri de click-bait.

- Un "moderator", Alexandra Păcuraru, care nu a urmărit, jurnalistic, ce a spus interlocutoarea pentru a avea un răspuns complet și clar.

Așadar, faptele:

Monica Anisie a fost invitată luni seară la Realitatea Plus, în emisiunea „Legile Puterii”, care este moderată de Alexandra Păcuraru, fiica patronului postului, Maricel Păcuraru.

Dialogul dintre Monica Anisie și Alexandra Păcuraru, via hotnews.ro:

Alexandra Păcuraru: „Am identificat până la ora actuală soluții pentru fiecare copil, și cei defavorizați, și ... i-ați luat în calcul și pe cei care nu au curent electric acasă, deci nu au cum să se conecteze cu tableta la internet? Ce șanse au în fața celorlalți?

Monica Anisie: „Bineînțeles că s-au luat și astfel de măsuri, încă din perioada în care am fost în situația de urgență și cu toții am stat acasă și am desfășurat cursurile în sistem online. Acolo unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învățământ a asigurat materiale de lucru pentru copii în așa fel încât să continue învățarea.

Mai mult decât atât, Ministerul Educației a realizat în parteneriat cu Televiziunea Română programul Teleșcoala, program prin care am continuat pregătirea elevilor pentru examenele naționale.

Și acum știm cu toții foarte bine că aceste examene s-au desfășurat în condiții foarte bune, nu au existat probleme, pot chiar să spun că au fost organizate mult mai bine decât în anii anteriori și elevii au putut să-și susțină examenele pentru care de altfel s-au pregătit aproape un an de zile”.

Așadar, Alexandra Păcuraru a pomenit de "soluții pentru copiii defavorizați", chiar și cei "care nu au curent electric", iar Monica Anisie a răspuns de parcă nu a auzit întrebarea, într-un limbaj mult prea oficial ca să se înțeleagă clar ce spune "unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învățământ a asigurat materiale de lucru pentru copii în așa fel încât să continue învățarea." Și a continuat răspunsul invocând Teleșcoala, parteneriatul cu TVR.

Titlurile date de anumite publicații nu au nicio legătură cu ce a declarat ministrul. Monica Anisie nu a trimis copiii care nu au curent la televizor sau online.

Dar abia după titlurile false date de presă a încercat să clarifice și Monica Anisie ce a vrut, de fapt, să spună (dar nu a spus!). În același limbaj oficial: "Pentru copiii care locuiesc în case care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate, școala a trimis material didactic la domiciliul elevului." Mai simplu spus (dar ministrul nu a spus așa): copiii fără curent au primit acasă cărți și caiete.

Ce titluri a dat presa la declarațiile Ministrului Educației

Antena 3 - Ministrul Educației recomandă lecţii la televizor pentru copiii care locuiesc în case fără curent electric

DcNews - Anisie, răspuns halucinant despre dreptul la educație al copiilor care nu au nici curent electric

Playtech - Școala online din România, pentru copiii fără curent electric: argumentul Monicăi Anisie care te va șoca

Portal Învățământ - Gafa momentului de la Monica Anisie: Pentru scoala online, in casele fara curent electric, elevii pot urmari lectiile la televizor

Jurnalist.ro - Gafa zilei! Anisie: În casele fără curent electric, elevii pot urmari lecțiile la televizor

Cotidianul.ro - Anisie: Elevii fără curent să învețe de la TV

Puterea.ro - Ministrul Educației: Pentru școala online, elevii care nu au tablete pot urmări lecțiile la televizor

Romanialibera.ro - Anisie: Elevii care nu pot folosi tableta pentru că n-au curent, să urmărească lecții la televizor

Monica Anisie, reacție furibundă după articolele din presă

Monica Anisie a postat, marți, un mesaj dur pe Facebook în care a menționat, printre altele, că va propune în Parlament o lege care să pedepsească aspru știrile de tip fake news.

Chiar dacă răspunsul de la care a plecat totul era unul într-un limbaj oficial, greu de descifrat, Ministrul Anisie scrie, apăsat, că "NU cred că nu a fost clar mesajul meu de luni seară!".

Ministrul acuză site-urile care au pus titlurile de click-bait (așa este, titlurile erau departe de realitatea), dar nu își asumă posibila neclaritate a răspunsului pe care ea l-a dat moderatoarei. 

Anisie, despre ce s-a scris în presă:

„E epidemie de știri false în România! O realitate extrem de periculoasă și extrem de tristă. Cine suportă consecințele epidemiei de FAKE NEWS?!

Ieri am simțit pe pielea mea ce înseamnă să fii neputincios în fața unei epidemii de minciuni și răstălmăciri tendențioase care au o singură țintă: să te discrediteze cu orice scop. Un site de propagandă a scos din context și a denaturat mesajul meu din emisiunea de luni seara, de la Realitatea Plus, unde am fost invitată și unde am discutat, printre altele, despre măsurile luate de minister pentru copiii din familii defavorizate care nu au acces la tablete încă și despre copiii care locuiesc în imobile fără curent electric.

Știrea FALSĂ ați citit-o cu toții: „Ministrul Educației recomandă lecții la televizor pentru copiii care locuiesc în case fără curent electric”. La nici o oră, site-ul respectiv a schimbat complet știrea în altceva: „Ministrul Educației: Pentru școala on-line, elevii care nu au tablete pot urmări lecțiile la televizor”

Degeaba, știrea falsă, deși dispărută, fusese preluată deja.

NU cred că nu a fost clar mesajul meu de luni seară! Dar, în acest moment, în care știrea FALSĂ pare mai reală decât ADEVĂRUL, e necesar să revin cu răspunsul meu, în primul rând pentru cei de bună credință, părinți, profesori, elevi, care merită să fie informați CORECT de către mine, dar și pentru cei „încuiați”, care insistă să nu înțeleagă:

Pentru copiii care locuiesc în case care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate, școala a trimis material didactic la domiciliul elevului. Iar elevii din familii defavorizate, care locuiesc în schimb în imobile racordate la rețeaua de electricitate, care nu au primit încă tablete, au opțiunea să urmărească lecțiile la TVR, în cadrul programului TeleȘcoală.”

Totodată, Anisie are și un mesaj pentru jurnaliștii din România:

„Dragi jurnaliști, și mă adresez doar unei categorii din presă: nu abuzați de puterea și privilegiile pe care vi le oferă această onorabilă profesie. Le faceți un deserviciu iremediabil colegilor onești care respectă principiile deontologice ale profesiei.

Vă respect drepturile și vă admir capacitatea de a schimba societatea în bine. Dar când folosiți această putere pentru a crea haos și a distruge, e nevoie ca cineva să intervină. Mi-am propus ca de astăzi, acel cineva care va interveni să fiu eu. Voi face toate demersurile și tot ce îmi stă în putință ca Parlamentul, anul viitor, să realizeze și să adopte o lege care să pedepsească aspru FAKE NEWS-ul. Cred că o societate educată e o societate informată corect!

Aștept propunerile și părerile voastre cu privire la acest proiect de lege.”

Articol Paginademedia.ro din secțiunea Fake-News în Pandemie, susținută de Deutsche Welle

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Englezul spune: "TO BE OR NOT TO BE"..Santa Klaus J.{ca tot vine sezonul],si renul Orban,cu nasul rosu,de la masca,hic,pardon,de la tuisky,spun"TU BEI,ORI TU NU BEI.."rusinica,baietei,va dam cu sorcova ,bataita la funduletele dolofane,pt minciunele.Hai,***,*** din politica,de oriunde ati fi
  • + Digi FM: https://www.digifm.ro/stiri/ministrul-anisie-a-gasit-solutia-pentru-elevii-fara-curent-electric-vor-invata-de-la-televizor-82086

Trimite un comentariu