Skip to main content

To be or not to be... Fake? Ce a zis Monica Anisie şi cum au titrat unele site-uri! Un răspuns neclar al ministrului şi o ploaie de click-bait

 
Foto: Facebook / Monica Anisie
Foto: Facebook / Monica Anisie

Chiar aşa să fie, un ministru să trimită elevii care nu au curent să înveţe de la TV, cum au scris unele site-uri? Să nu ştie un ministru un fapt banal şi pentru un copil de grădiniţă? Istoria unor titluri de fake-news, titluri pornite însă de la un răspuns neclar dat de ministrul educaţiei, Monica Anisie.

Publicitate

Spoiler, încă de la început: nu, nu a declarat Monica Anisie că elevii care nu au curent să înveţe de la TV! Nu asta spune, nici măcar nu se subînţelege asta din răspunsul ei. Ce e însă drept: din răspunsul ministrului, nu se înţelege mare lucru.

Avem, deci trei actori:

- Ministrul Monica Anisie, cu un răspuns prea oficial formulat pentru a fi clar.

- Mai multe site-uri care au combinat întrebarea moderatoarei cu răspunsul ministrului, rezultând titluri de click-bait.

- Un "moderator", Alexandra Păcuraru, care nu a urmărit, jurnalistic, ce a spus interlocutoarea pentru a avea un răspuns complet şi clar.

Aşadar, faptele:

Monica Anisie a fost invitată luni seară la Realitatea Plus, în emisiunea „Legile Puterii”, care este moderată de Alexandra Păcuraru, fiica patronului postului, Maricel Păcuraru.

Dialogul dintre Monica Anisie şi Alexandra Păcuraru, via hotnews.ro:

Alexandra Păcuraru: „Am identificat până la ora actuală soluţii pentru fiecare copil, şi cei defavorizaţi, şi ... i-aţi luat în calcul şi pe cei care nu au curent electric acasă, deci nu au cum să se conecteze cu tableta la internet? Ce şanse au în faţa celorlalţi?

Monica Anisie: „Bineînţeles că s-au luat şi astfel de măsuri, încă din perioada în care am fost în situaţia de urgenţă şi cu toţii am stat acasă şi am desfăşurat cursurile în sistem online. Acolo unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învăţământ a asigurat materiale de lucru pentru copii în aşa fel încât să continue învăţarea.

Mai mult decât atât, Ministerul Educaţiei a realizat în parteneriat cu Televiziunea Română programul Teleşcoala, program prin care am continuat pregătirea elevilor pentru examenele naţionale.

Şi acum ştim cu toţii foarte bine că aceste examene s-au desfăşurat în condiţii foarte bune, nu au existat probleme, pot chiar să spun că au fost organizate mult mai bine decât în anii anteriori şi elevii au putut să-şi susţină examenele pentru care de altfel s-au pregătit aproape un an de zile”.

Aşadar, Alexandra Păcuraru a pomenit de "soluţii pentru copiii defavorizaţi", chiar şi cei "care nu au curent electric", iar Monica Anisie a răspuns de parcă nu a auzit întrebarea, într-un limbaj mult prea oficial ca să se înţeleagă clar ce spune "unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învăţământ a asigurat materiale de lucru pentru copii în aşa fel încât să continue învăţarea." Şi a continuat răspunsul invocând Teleşcoala, parteneriatul cu TVR.

Titlurile date de anumite publicaţii nu au nicio legătură cu ce a declarat ministrul. Monica Anisie nu a trimis copiii care nu au curent la televizor sau online.

Dar abia după titlurile false date de presă a încercat să clarifice şi Monica Anisie ce a vrut, de fapt, să spună (dar nu a spus!). În acelaşi limbaj oficial: "Pentru copiii care locuiesc în case care nu sunt racordate la reţeaua de electricitate, şcoala a trimis material didactic la domiciliul elevului." Mai simplu spus (dar ministrul nu a spus aşa): copiii fără curent au primit acasă cărţi şi caiete.

Ce titluri a dat presa la declaraţiile Ministrului Educaţiei

Antena 3 - Ministrul Educaţiei recomandă lecţii la televizor pentru copiii care locuiesc în case fără curent electric

DcNews - Anisie, răspuns halucinant despre dreptul la educaţie al copiilor care nu au nici curent electric

Playtech - Şcoala online din România, pentru copiii fără curent electric: argumentul Monicăi Anisie care te va şoca

Portal Învăţământ - Gafa momentului de la Monica Anisie: Pentru scoala online, in casele fara curent electric, elevii pot urmari lectiile la televizor

Jurnalist.ro - Gafa zilei! Anisie: În casele fără curent electric, elevii pot urmari lecţiile la televizor

Cotidianul.ro - Anisie: Elevii fără curent să înveţe de la TV

Puterea.ro - Ministrul Educaţiei: Pentru şcoala online, elevii care nu au tablete pot urmări lecţiile la televizor

Romanialibera.ro - Anisie: Elevii care nu pot folosi tableta pentru că n-au curent, să urmărească lecţii la televizor

Monica Anisie, reacţie furibundă după articolele din presă

Monica Anisie a postat, marţi, un mesaj dur pe Facebook în care a menţionat, printre altele, că va propune în Parlament o lege care să pedepsească aspru ştirile de tip fake news.

Chiar dacă răspunsul de la care a plecat totul era unul într-un limbaj oficial, greu de descifrat, Ministrul Anisie scrie, apăsat, că "NU cred că nu a fost clar mesajul meu de luni seară!".

Ministrul acuză site-urile care au pus titlurile de click-bait (aşa este, titlurile erau departe de realitatea), dar nu îşi asumă posibila neclaritate a răspunsului pe care ea l-a dat moderatoarei.

Anisie, despre ce s-a scris în presă:

„E epidemie de ştiri false în România! O realitate extrem de periculoasă şi extrem de tristă. Cine suportă consecinţele epidemiei de FAKE NEWS?!

Ieri am simţit pe pielea mea ce înseamnă să fii neputincios în faţa unei epidemii de minciuni şi răstălmăciri tendenţioase care au o singură ţintă: să te discrediteze cu orice scop. Un site de propagandă a scos din context şi a denaturat mesajul meu din emisiunea de luni seara, de la Realitatea Plus, unde am fost invitată şi unde am discutat, printre altele, despre măsurile luate de minister pentru copiii din familii defavorizate care nu au acces la tablete încă şi despre copiii care locuiesc în imobile fără curent electric.

Ştirea FALSĂ aţi citit-o cu toţii: „Ministrul Educaţiei recomandă lecţii la televizor pentru copiii care locuiesc în case fără curent electric”. La nici o oră, site-ul respectiv a schimbat complet ştirea în altceva: „Ministrul Educaţiei: Pentru şcoala on-line, elevii care nu au tablete pot urmări lecţiile la televizor”

Degeaba, ştirea falsă, deşi dispărută, fusese preluată deja.

NU cred că nu a fost clar mesajul meu de luni seară! Dar, în acest moment, în care ştirea FALSĂ pare mai reală decât ADEVĂRUL, e necesar să revin cu răspunsul meu, în primul rând pentru cei de bună credinţă, părinţi, profesori, elevi, care merită să fie informaţi CORECT de către mine, dar şi pentru cei „încuiaţi”, care insistă să nu înţeleagă:

Pentru copiii care locuiesc în case care nu sunt racordate la reţeaua de electricitate, şcoala a trimis material didactic la domiciliul elevului. Iar elevii din familii defavorizate, care locuiesc în schimb în imobile racordate la reţeaua de electricitate, care nu au primit încă tablete, au opţiunea să urmărească lecţiile la TVR, în cadrul programului TeleŞcoală.”

Totodată, Anisie are şi un mesaj pentru jurnaliştii din România:

„Dragi jurnalişti, şi mă adresez doar unei categorii din presă: nu abuzaţi de puterea şi privilegiile pe care vi le oferă această onorabilă profesie. Le faceţi un deserviciu iremediabil colegilor oneşti care respectă principiile deontologice ale profesiei.

Vă respect drepturile şi vă admir capacitatea de a schimba societatea în bine. Dar când folosiţi această putere pentru a crea haos şi a distruge, e nevoie ca cineva să intervină. Mi-am propus ca de astăzi, acel cineva care va interveni să fiu eu. Voi face toate demersurile şi tot ce îmi stă în putinţă ca Parlamentul, anul viitor, să realizeze şi să adopte o lege care să pedepsească aspru FAKE NEWS-ul. Cred că o societate educată e o societate informată corect!

Aştept propunerile şi părerile voastre cu privire la acest proiect de lege.”

Articol Paginademedia.ro din secţiunea Fake-News în Pandemie, susţinută de Deutsche Welle

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cris Cris
    Englezul spune: "TO BE OR NOT TO BE"..Santa Klaus J.{ca tot vine sezonul],si renul Orban,cu nasul rosu,de la masca,hic,pardon,de la tuisky,spun"TU BEI,ORI TU NU BEI.."rusinica,baietei,va dam cu sorcova ,bataita la funduletele dolofane,pt minciunele.Hai,***,*** din politica,de oriunde ati fi
  • Andrei Andrei
    + Digi FM: https://www.digifm.ro/stiri/ministrul-anisie-a-gasit-solutia-pentru-elevii-fara-curent-electric-vor-invata-de-la-televizor-82086

Trimite un comentariu

sus