Skip to main content

Fără reclame la țigări electronice sau dispozitive cu arome! Sunt forme de publicitate înșelătoare în online! Opt organizații, sesizare la Protecția Consumatorului

 
Fără reclame la țigări electronice sau dispozitive cu arome! Sunt forme de publicitate înșelătoare în online! Opt organizații, sesizare la Protecția Consumatorului

Stop reclamelor pentru țigări electronice sau alte dispozitive legate de tutun. Aceasta este ideea de bază a unei reclamații către ANPC. O reclamație care vorbește de "publicitate înșelătoare și subliminală în online."

Publicitate

Mai exact: 

"Companiile de tutun reclamate promovează consumul de tutun încălzit, prin utilizarea unor forme de publicitate subliminală sau înșelătoare în mediul on-line, prin care se creează ideea de “relaxare” a consumatorului prin tutun încălzit și falsa percepție că prin consumul acestuia s-ar recurge la o alternativă “sănătoasă” la consumul tutunului tradițional și că prin această modalitate s-ar reduce considerabil efectele dezastruoase pe care un astfel de consum le produce, în realitate, asupra stării de sănătate."

Opt organizații din țară au solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) să ia măsuri împotriva publicității pentru produse din tutun, vizate fiind dispozitivele electronice.

Ce spun reclamanții:

 • Companiile de tutun recurg la efectuarea de campanii publicitare indoor si outdoor, care transmit în mod direct ori indirect mesajul de normalizare a consumului de tutun ori a produselor conexe, inclusiv a tutunului încălzit. Încurajează acest consum și induc ideea falsă a lipsei de nocivitate ori a unei nocivități reduse cu 90-95%, prin omisiunea prezentării și furnizării de informații complete ori prin prezentarea lor trunchiată ori distorsionată, cu intenție, în vederea eludării reglementărilor legale în vigoare și ascunderii riscurilor reale la care se expun consumatorii.
 • Companiile de tutun promovează într-o manieră înșelătoare produse de tutun cu arome, inclusiv cu arome de mentol, a căror nocivitate evidentă a fost determinantă în instituirea interdicției utilizării țigărilor mentolate și cu capsulă, începând cu data de 20.05.2020, de legislația UE relevantă, analizată și prin deciziile pronunțate de CJUE în această materie, ale căror considerente se aplică, mutatis mutandis, și acestui gen de produse, având în compoziție tutun cu arome.
 • Produsele distribuite de companiile de tutun reclamate sunt expuse în mod ilegal la punctele de vanzare, în spatii cu destinații multiple, cum ar fi magazine alimentare, supermaketuri, hipermarketuri, chiar în fața caselor de marcat. De asemenea, sunt utilizate panouri luminoase, asezate fie în fața caselor de marcat, fie lângă rafturi cu dulciuri, fie în zone cu trafic intens, toate acestea influențând în mod negativ comportamentul consumatorilor tineri.

Sesizarea oficială a fost depusă la ANPC luni, 26 octombrie. Cele opt organizații sunt:

 • Societatea Română de Pneumologie
 • Societatea Română de Cardiologie
 • Asociația Medicilor de Familie București Ilfov
 • Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
 • Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România
 • Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România
 • Asociația Mame pentru Mame
 • Asociația Generația România Sănătoasă 2035.

La baza demersului celor opt organizații stă un studiu, care arată creșterea semifinicativă a procentului copiilor de 13-15 ani care fumează țigări electronice, dar și cei care fumează tutun încălzit.

Astfel, în 2017, procentul total al elevilor care fumează curent țigări electronice este aproape egal cu cel al celor care fumează țigări obișnuite (8,2% respectiv 8,6%).

Produsele din tutun încălzit au fost introduse în 2019, iar o cincime din elevii de 13-15 ani fumează frecvent aceste țigări. 15% din cei careu au aflat de ele au și mărturisit că le consumă.

De asemenea, procentul elevilor de 13-15 ani care au consumat vreodată măcar un produs din tutun (inclusiv produsele din tutun încălzit) a crescut în 2017 față de 2013 cu 7,5% (de la 35,9% la 38,6%). În rândul fetelor, această creștere este și mai îngrijorătoare: 17,4%, de la 31% la 36,4%.

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

 • Produsele cu tutun incalzit nu sunt prezentate ca fiind sanatoase, doar o alternativa mai sanatoasa fata de țigările clasice.. cred că știe toată lumea că nu sunt pentru copii, e o prostie să încerci să dobori un demers care are scopul doar sa ajute...

Trimite un comentariu