Skip to main content

STUDIU. Cum se răspândesc dezinformările? Avocatul Piperea, vloggerul Roxin sau doctorul Constantinescu, în topul postărilor discutabile

 
STUDIU. Cum se răspândesc dezinformările? Avocatul Piperea, vloggerul Roxin sau doctorul Constantinescu, în topul postărilor discutabile
Gheorghe Piperea. Foto: B1 TV

Studiu. Cum se răspândesc știrile de tip Fake News în online? Printr-un mecanism simplu: oamenii. Sunt persoane publice cu foarte mulți urmăritori pe Facebook care răspândesc informațiile false despre pandemie.

Potrivit Libertatea, care citează studiul „Infodemia COVID-19 în România. O analiză a dezinformării în spațiul digital”, coordonat de Alina Bârgoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, menționează câteva nume de persoane publice de pe Facebook ce propagă informații false pe rețeaua socială.

Publicitate

Printre numele menționate în studiu se află persoane cu foarte mulți urmăritori precum Gheorghe Piperea, Daniel Roxin, Răzvan Constantinescu sau Cătălin Berenghi. Să îi luăm pe primii 5:

 • Gheorghe Piperea - 74.734 de urmăritori. Este avocat și profesor de drept comercial. A fost judecător la Judecătoria Sectorului 1 din București între 1994 și 1996, iar din 1996 este membru al baroului din Capitală.
 • Daniel Roxin - 68.000 de urmăritori. Este un vlogger care publică foarte multe conspirații despre pandemie pe blogul său, daniel-roxin.ro.
 • Răzvan Constantinescu - 48.310 urmăritori. Medic gastroenterolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar şi membru ALDE.
 • Cătălin Berenghi - 45.101 urmăritori. Fost candidat la primăria Capitalei. Este „luptător” din Legiunea Străină și recunoscut pentru că a plimbat purcei vopsiți în tricolor pe străzile Bucureștiului.
 • Iosefina Pascal - 30.348 urmăritori. Este o înverșunată susținătoare a „statului pararel” și a conspirațiilor privind pandemia de Covid-19. A organizat câteva proteste în Piața Victoriei în ultimele luni.

Studiul este prezentat de Anti-Fake și Asociația Eurocomunicare, fiind creat de echipa de profesori și doctoranzi de la SNSPA și vizează 82 de surse care au pus în circulație știri de tip Fake News. A fost publicat pe 20 octombrie și a avut câteva teme principale.

Cele nouă teme principale abordate în studiu sunt:

 • Plandemia. Mascaradă
 • O simplă viroză
 • Virusul fabricat
 • Fără botniță
 • Bill Gates – figura “ocultei” și a industriei Big Pharma
 • Dictatura și “Noua Ordine Mondială”
 • Corupția elitelor și neîncrederea în autorități
 • 5G ne îmbolnăvește de COVID-19
 • Tratamente și remedii-minune

De la 5G la Bill Gates sau tratamente-minune

Autorii studiului au notat, în primul rând, o reacție în online legată de pandemie. S-a vorbit despre o „mascaradă a minciunilor și dictaturilor”.

Un pasaj din studiu, via Libertatea:

„Într-un mod repetat, pandemia de COVID-19 a fost prezentată drept o mascaradă sau o mare minciună, un plan bine pus la punct de forțe secrete care au inventat o pandemie pentru a instaura panica, teroarea și dominația mondială. Existența coronavirusului a fost negată total, s-a invocat existența acesteia doar la televizor, în mass-media sau doar în imaginația unor oameni”.

De asemenea, s-a vorbit și despre cum virusul „a fost fabricat” prin intermediul unui documentar „Corupție la nivel înalt: Organizația Mondială a Sănătății”, în care se prezintă declarațiile unor experți la nivel internațional și se spune cum a fost, de fapt, „fabricată pandemia”.

Masca a fost un subiect sensibil în online și în viața reală. Cu titulatura „Fără botniță” s-a creat un precedent prin crearea unor grupuri, dar și a unor proteste fizice. „Sclavie, tăcere, moarte socială” - sunt cuvintele cheie identificate în raport pe site-ul ortodoxiainfo.ro.

Tot pe ordoxiainfo.ro s-a vorbit și despre un „vaccin construit de Bill Gates”, care va permite crearea genetică a noului om. Conform știrilor manipulatoare, Gates ar fi cel care va implementa cipuri digitale pentru monitorizarea populației și tot el va impune „Noua Ordine Mondială”.

În studiu se mai prezintă și cum 5G ne îmbolnăvește de Covid-19. „virusul corona a început într-o zonă din China unde a fost lansată tehnologia”, spun autorii studiului.


CITEȘTE
STUDIUL AICI 

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

 • pai roxin asta era de mult coleg de salon la psihiatrie cu moraru seful lui ! acum e dezinformator de opinie ?
 • Unde naiba ii gasiti? In afara de piperea nu am auzit de niciunul... Iar de piperea stiu ca e un avocat in procese cu bancile, nu stiam ca are vlog...
 • Nu știam că sfântul ortodox sârb Nicolae Velimirovici, mort în 1956, este influencer cu conspirații COVID. Halal studiu...
 • Foarte bine ca exista și aceste figuri. Democrația înseamnă pluralism de idei,apoi fiecare alege pe care o vrea.

  Oricum,complet neobiectiv articolul vostru. Ceea ce ar vrea sa fie o informare despre existenta acestor curente de opinii, e de fapt o împroșcați cu noroi a celor care cred și promovează asa ceva . Exact cum procedează și ProTv sau digi.
 • Pentru comentatorul anterior
  Digi e mai decent.Dezmatul cel mare,pe online,e la Pro TV.Titlui extreme si exagerate si tone de stiri pe facebook,chiar daca pe tv situatia e echilibrata relativ
 • La începutul epidemiei, când tusea chinezească încă nu fusese scoasă la export, OMS ne spunea că nu există date în privinţa transmiterii de la om la om a virusului. Un fake news mai grav de atât nici că se poate.

  Dacă doriţi delir apocaliptic, aveţi la dispoziţie CoviDigi24 şi restul presei mainstream. Problema e că acolo nu se întreabă nimeni (cu excepţia lăudabilă a lui Răzvan Dumitrescu) dacă versiunea oficială e şi corectă şi - chiar mai important - dacă SarsCov2 a apărut în mod natural. Nu, presa corportistă se ocupă doar cu terorizarea şi cu isterizarea populaţiei.

  Cât despre studiul în cauză, demersul în sine îmi pare unul de-a dreptul ticălos. Când ai de-a face cu un asemenea grad de incertitudine în privinţa acurateţii informaţiilor şi când chiar aşa-zisele autorităţi îşi schimbă versiunea mai des decât şosetele, cam de cât tupeu e nevoie să te erijezi tu în mare arbitru al identificării şi condamnării ştirilor false?

Trimite un comentariu