Skip to main content

VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Europa Liberă s-a întors și va rămâne aici! Arată preocuparea națiunii americane pentru bunăstarea românilor

 
VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Europa Liberă s-a întors și va rămâne aici! Arată preocuparea națiunii americane pentru bunăstarea românilor

VIDEO. De ce s-a întors Radio Europa Liberă în România după zece ani? Ce planuri are organizația finanțată de Congresul american? Ce planuri au în România?

Publicitate

E și un semn rău, dar și un semn bun, spune Elena Vijulie Tănase, coordonatorul Europa Liberă în România.

Elena Vijulie Tănase:

„În primul rând, revenirea Europei Libere în România nu este o veste bună pentru regiunea aceasta. Implicațiile sunt mai vaste decât situația nu tocmai fericită a mass-media din România. Este o problemă regională, de natură strategică. Agresivitatea regimului Putin, a regimului de la Ankara, sunt fluctuații mari, inclusiv în interiorul Uniunii Europene.

Mă refer la situația din Ungaria și Polonia, țări pe care le vedem din ce în ce mai criticate de la nivel european și care încep să aibă probleme în privința respectării criteriilor politice, de apartenență la Uniunea Europeană. Avem de a face cu descentrare a lumii occidentare, o slăbiciune a Bruxelles-ului înainte de pandemie. Această situație diferită adusă de administrația Trump, dar nu este o veste bună din acest punct devedere, fiindcă amenințările sunt și greu de contracarat.

Pe de altă parte, este și o veste bună pentru că prezența Europei Libere arată precoparea națiunii americane pentru bunăstarea românilor. Le pasă de ceea ce se întâmplă aici și vor să ne simțim apărați. Iar prima redută este adevărul. În cea mai clară formă posibil. Da, avem această slăbiciune a mediei din România. Europa Liberă își dorește să fie un jalon și să aibă o contribuție la această claritate a informațiilor care ajung la publicul din România."

Europa Liberă a revenit în România în 2018, la zece ani după ce a închis biroul de aici. De scurt timp, biroul din România este condus de Elena Vijulie Tănase.

Care sunt planurile?

„Vom merge foarte mult pe reportaj, materiale de investigație și o asociere cu organizațiile non-guvernamentale. Nu aș vrea să renunțăm la politică. Esența este a de ține sub control banii publici. Este un asepect fundamental pe care Europa Liberă l-a promovat de la înființare și până acum. Și vom continua să facem acest lucru.

Cum facem asta? Aducând în prim-plan cei care sunt subiecții acestor a politicilor publice. Vorbind cu oameni din orașe mai mici despre cum funcționează spitalul lor, despre accesul la educație, despre felul în care nu se construiesc drumuri.

Aș vrea în momentul în care jurnaliștii Europa Liberă pun întrebări politicienilor să meargă în acest duel cu mesajele oamenilor, cu mesajele celor direct afectați. Aș vrea ca jurnaliștii Europei Libere să aibă acest aliat, care este publicul nostru. Aș vrea să facem jurnalism ca pentru noi înșine.”

Va exista o idee de radio?

„Avem în plan un podcast. Dar nu în următoarele luni, probabil la începutul anului viitor nu vom fi un radio. Europa Liberă este o platformă de știri și are o componentă video foarte important destul de accentuat în această idee de a aduce în fața publicului de a aduce personaje noi și care să exprime idei profunde. Radio, deocaamdată nu. ”

Europa Liberă s-a întors în România și va rămâne în România foarte mulți ani de aici înainte

Despre coordonarea echipei:

„Cred că piatra de încercare este această comoară pe care îl presupune numele de Europa Liberă. Se pare că această moștenire a Europei Libere s-a dovedit mai puternică decât noutățile, iar aici balanța nu a fost echilibrată.

Europa Liberă s-a întors în România și va rămâne în România foarte mulți ani de aici înainte, indiferent de succesul sau insuccesul mandatului meu. Eu sper să reușesc, așa cum am încercat cu documentarele de istorie la Digi 24, să prezint principii vechi în forme adaptate, forme cât mai apropiate publicului de azi.

Sunt capabilă să-mi asum această provocare, dar până la urmă într-un termen de câțiva ani se va vedea dacă sunt sau nu în stare. Am această îndoială, dar sunt atât de încrezătoare în observațiile pe care le-am făcut încât imposibil, îmi spun, este să nu reușesc, să nu reușim împreună.”

Citește și: VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Problema nu e că Bittman și-a spus punctul de vedere. Iresponsabilitatea aparține producătorului și moderatorului

VIDEO. Elena Vijulie: ce planuri are Europa Liberă în România

Alte declarații din interviu:

Eu sunt româncă și sunt onorată că fac parte din această organizație numită Europa Liberă. Sunt onorată să fiu colegă în aceste momente cu jurnaliștii din Belarus, care sunt bruscați de regimul autoritar de la Minsk. Sunt onorată să fiu colegă cu jurnaliștii excepționali care săptămâna trecută, de pildă, au dat publicității o investigație de felul în care oamenii de știință ruși care lucrează cu serviciile de informație și au lucrat în mod limpede la obținerea acestor otrăvuri folosite în ultimii ani, inclusiv naval, cel mai recent caz.

Cred că este o oportunitate extraordinară pentru mine, profesional, pentru orice jurnalist care care lucrează la Europa Liberă, de a lua parte la această construcție din care fac parte jurnaliști din multe state, sigur cu probleme diferite, dar care au un singur scop: de a promova libertatea, valorile democrative și diversitatea de opinii exprimată în forma cea mai civilizată posibil.

Spuneam și mai devreme, lumea occidentală pare ușor descentrată. Brexit este o lovitură puternică pentru construcția europeană și nu am ajuns la capătul drumului. Dar să nu uităm un lucru: cea mai bună dovadă legată de faptul că valorile occidentare, demoncrative ale pluralismului politic sunt fluxurile imigraționiste.

Nimeni nu emigrează în Rusia lui Putin. Românii emigrează în statele occidentale, cu democrații solide, în Statele Unie au făcut în anii 90, în Canada. America de Sud se îndreaptă spre America de Nord și Canada.

Eu sunt româncă, lucrez la o instituție media finanțată de congresul Statele Unite, am lucrat și la BBC. De fiecare dată, însă, servind interesul public al românilor.”

Despre încrederea în Europa Liberă:

„Lumea s-a schimbat. În ultimii 20 de ani avem de a face cu o explozie a internetului. În ultimii 10 ani suntem copleșiți de facebook, twitter, tiktok, de posibilitățile de exprimare ale tuturor sunt mult mai mari. Avem de a face cu o cascadă de afirmații, mase de oameni care erau tăcute, își văd acum expuse opiniile.

Înainte să se închidă BBC Romanians în 2008, știu că la nivelul corporației se purta o discuție editorială. Dilema era următoarea: putem să facem aceste vox-uri, să întrebăm lumea de pe stradă în privința unei chestiuni sau a alteia sau emisiunile în care primești telefoane de la ascultători și comentăm împreună diverse chestiuni. Problema e că la nivelul unor organizații atât de mari cu nume atât de importante, a oferi microfonul (asta era dilema) oricui punându-i la același nivel cu experții, oamenii care au studiat ani și ani ca să se poată exprima într-o chestiune economică sau în cazul de față medicală, nu cumva este periculos?

Iar decizia până la urmă a fost tranșată pentru că, de pildă, într-un program radio în care intrau militanți islamici din Palestina, răspunsul erau evident. Atunci când avem de a face cu subiect de mare importanță care pot afecta în mod direct viața oamenilor, în maniera cea mai radicală astfel de voci neavenite sunt un pericol.”

Ce vrea să facă Europa Liberă în România pe termen mediu?

„Spuneai mai devreme că Europa Liberă poartă această imagine a vechiului post de radio. Este o comoară aceasta, dar poate fi și o povoară: asocierea noastră cu trecutul și o anumită abordare un pic patinată a politicii. Dar aceasta este provocarea și aceasta este provocarea principală a mandatului meu de director la Europa Liberă.

E greu de găsit un echilibru pentru că nu vreau să renunț la această comoară, dar cred că putem extrage și aceste nu este greu de făcut - principiile care au dus înființarea Europei Libere în timpul Războiului Rece, sunt aceleași de dragul cărora Europa Liberă s-a întors în România. Adică: promovarea democrației, a diversității de opinie, a plurarismului politic. Democrația pare să fi obosit de la atâtea eșecuri.

Citește interviul integral, AICI

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Ai dreptate, coană Leano. Chiar zilele trecute îl vedeam pe ambasadorul la Bucureşti al celei mai Libere, mai Democrate şi mai Paşnice ţări din lume chinuit grav, grav de tot grija activelor statului român încă neprivatizate pe trei firfirei.

    Din fericire, nobila instituţie de propagandă pe care o conduci dumneata o să-l ajute pe unchi-tu Sam să ne ducă pe cele mai înalte culmi ale progresului şi ale civilizaţiei, odată ce ne scapă de păcătoasele alea de CEC şi de Hidroelectrica.

    Cine ştie, poate ne primesc şi pe noi în Uniune în locul unuia dintre statele cu care le e lor ruşine, gen Alabama sau Nebraska.
  • ”prezența Europei Libere arată precoparea națiunii americane pentru bunăstarea românilor. Le pasă de ceea ce se întâmplă aici”, sustine madama...pe bune, auzi tu națiunea americană...dacă iese unul și face sondaj pe stradă în USA, 90 la sută din națiunea americană habar nu are unde este situată România pe harta lumii !
  • Ii citesc constant de cand au venit aici. Ii consider o sursa de incredere si echidistanta. Avem nevoie de cat mai multe astfel de proiecte aici, sunt un suflu nou.

Trimite un comentariu