Skip to main content

Mărturii cutremurătoare. Seceta și foametea din '46 și '47, în două ediții „Adevăruri despre trecut”

 
Mărturii cutremurătoare. Seceta și foametea din '46 și '47, în două ediții „Adevăruri despre trecut”

Mărturii cutremurătoare. Atrocităţile cumpliţilor ani 1946-1947, cu seceta şi foametea din acea perioadă, fac subiectul a două ediții „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1. 

Prima se vede în această seară, 18 noiembrie, de la ora 22:20. Următoarea este programată miercurea viitoare, tot de la ora 22:20. 

Publicitate

Raluca Rogojină, producătoarea și realizatoarea, spune că pentru cele două ediții a lucrat peste un an de zile. A adunat mărturii foamete, moarte, canibalism, necrofagie și dezumanizare. 

În primul documentar intitulat „Pârjolul, foametea” vor fi prezentate dramele prin care au trecut românii din județele Botoșani și Vaslui, cele mai afectate de secetă.

Episodul al doilea aduce poveștile unor basarabenii care povestesc despre cazuri de necrofagie și canibalism petrecute chiar sub ochii lor.

În vara anului 1946 au fost înregistrate temperaturi record, ziarele vremii consemnând că termometrele arătau și 61° Celsius, la umbră. Pământul era pârjolit și toată recolta pusă la pământ. Zona Moldovei era cea mai afectată din țară. Oricât de mult s-ar fi străduit, oamenii nu aveau nicio șansă de a se pune la adăpost în fața celei mai groaznice crize alimentare care avea să lovească România vreodată.

Ioana Timon din satul Valea Grecului (jud. Vaslui) își amintește cum ajunsese să mănânce orice grăunte pe care îl găsea pe drum. Gheorghe Boicu din comuna Vlasinești (jud. Botoșani) povestește cum părinții îi hrăneau cu terci pe el și pe ceilalți 6 frați, cum oamenii mâncau buruieni și fierbeau iarba care mai rămăsese nepârjolită de secetă, pentru a hrăni copiii.

Maria Șologon din comuna Vlăsinești, jud. Botoșani, își amintește cât de mult s-a bucurat sora ei când a reușit să capete de la o fetiță din vecini atâta mălai cât a încăput într-o cutie de chibrituri. Fostul învățător Gheorghe Burac povestește cum vecinii lui au murit lihniți, iar despre alți săteni își amintește cum se rugau să moară mai repede pentru a nu mai îndura foamea.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Niciun articol pe acest site desprea moartea marii actrițe Draga Olteanu Matei, Doar Antena 3 a dat aceasta stire pe larg cu imagini memorabile din vasta sa cariera în tv,teatru si filme ,peste 90 ! A fost Breaking News si la Observator Matinal ,pe sfarșit! Dumnezeu s-o ierte!

Trimite un comentariu