Skip to main content

Presa şi tragedia de la Piatra Neamţ. "Vom rămâne doar cu reziduurile emoţionale ale acelei seri. Ne vom aminti haos, durere, agitaţie şi frustrare” - Ionuţ Codreanu, ActiveWatch

 
Captură România TV
Captură România TV

Interviu. Cum s-a comportat presa în cazul tragediei de la Piatra Neamţ, unde zece persoane au decedat în secţia ATI a Spitalului Judeţean din oraş? A fost vreun derapaj? Diferenţe între online şi TV? Răspunde Ionuţ Codreanu, de la ActiveWatch.

Publicitate

„Presa a răspuns ca în orice altă situaţie de criză din ultimii ani: în lipsa unor răspunsuri concludente, s-a pus pe despicat firul în patru şi pe analizat, de la distanţă contextul, şi cauzele accidentului”, ne spune Ionuţ.

Şi continuă: „despre ce s-a întâmplat acolo, noi, publicul, vom rămâne doar cu reziduurile emoţionale ale acelei seri.”

Derapajele acestui caz au fost, în sine, imaginile prezentante în amănunt de la faţa locului. „Cel mai evident derapaj a fost insistenţa cu care operatorii de la faţa locului încercau să surprindă fiecare mişcare a personalului medical sau al echipelor de intervenţie”, continuă Ionuţ.

Diferenţele dintre online şi TV au fost evidente. „Aici au apărut instantaneu teoriile conspiraţiei legate de COVID, glumele cinice şi revendicările politice de tot felul”, povesteşte reprezentantul ActiveWatch.

Interviul, pe larg, în continuare:

Paginademedia.ro: Cum s-a comportat presa în cazul tragediei de la Piatra Neamţ? A fost ceva diferit faţă de alte cazuri?

Ionuţ Codreanu, ActiveWatch: Presa a răspuns ca în orice altă situaţie de criză din ultimii ani: în lipsa unor răspunsuri concludente, s-a pus pe despicat firul în patru şi pe analizat, de la distanţă contextul, şi cauzele accidentului.

Asta a permis, în unele media, transformarea dezbaterii într-o reconstituire ce a luat în calcul toate elementele şi argumentele posibile. Nu am perceput empatia faţă de victimele de acolo, personalul medical şi restul pacienţilor din spital.

Sau, dacă a fost, a avut un loc marginal în toate relatările de acolo. Din păcate, chiar dacă vor mai trece zile bune până când vom primi răspunsuri clare despre ce s-a întâmplat acolo, noi, publicul, vom rămâne doar cu reziduurile emoţionale ale acelei seri. Ne vom aminti haos, durere, agitaţie şi frustrare.

Paginademedia.ro: Aţi observat vreun derapaj al presei în legătură cu acest subiect?

Ionuţ Codreanu, ActiveWatch: Cel mai evident derapaj a fost insistenţa cu care operatorii de la faţa locului încercau să surprindă fiecare mişcare a personalului medical sau al echipelor de intervenţie.

E drept că aceste imagini dau un plus de autenticitate subiectului, însă, într-o situaţie de criză de asemenea dimensiuni, demnitatea umană are întâietate, iar oamenii implicaţi în operaţiunile de salvare ar fi meritat mai mult culoar la propriul lor loc de muncă.

Să pui disclaimer cu „atenţie, imagini cu impact emoţional” nu este suficient. Aşteptăm cu interes şi imaginile cu impact informaţional. Dacă se poate.

Paginademedia.ro: Au fost diferenţe între abordarea în online şi cea pe tv a acestui subiect?

Ionuţ Codreanu, ActiveWatch: Online-ul a fost clar mai dezlănţuit decât ce am văzut la TV. În definitiv, vorbim doar pe Facebook de o „redacţie” de câteva milioane de jurnalişti de investigaţie, experţi în chimie şi pirotehnie, dar şi în multe alte domenii pe care şcoala românească nici măcar nu le explorează.

Aici au apărut instantaneu teoriile conspiraţiei legate de COVID, glumele cinice şi revendicările politice de tot felul. Din fericire, aceste mesaje, deşi ies în evidenţă prin stridenţa lor, nu au schimbat tonul general al discuţiei şi empatia şi solidaritatea pare că au dominat în primele ore de la producerea accidentului.

Paginademedia.ro: Cum ar trebui să abordeze presa un astfel de subiect sensibil, din punctul vostru de vedere?

Ionuţ Codreanu, ActiveWatch: Presa, fără concursul autorităţilor şi instituţiilor responsabile, nu are prea multe opţiuni de lucru. În lipsa unor informaţii verificate, uşa se deschide larg pentru zvonistică şi pentru suprastimularea emoţională a publicului. Dar noi nu avem nici presa, nici autorităţile ideale.

Cel mai rezonabil lucru ar fi să aştepte toată lumea până când se strânge o masă critică de informaţii ce poate fi comunicată publicului. Asta nu presupune scăderea vigilenţei în relaţia cu entităţile responsabile cu gestionarea situaţiei de criză, ci doar o reorganizare a comunicării pe nişte baze logice.

Dacă ţii cu dinţii să vorbeşti cu prefectul ca să obţii informaţii în exclusivitate, în timp ce el se deplasează spre locul incidentului, întrebările tale nu pot fi decât stupide. La fel de stupide vor fi şi răspunsurile, pentru că nu sunt bazate pe constatări, ci doar nişte estimări de la distanţă.

Cu puţină răbdare şi distanţă, publicul ar fi menajat de toate mesajele incoerente şi panicarde care rulează la începutul fiecărui episod dramatic de acest tip. Plus că am evita revictimizarea persoanelor deja afectate de astfel de evenimente.

CITEŞTE ŞI: Femei topless, vedete şi amor! Cele mai citite ştiri de ieri NU au fost despre tragedia de la Piatra Neamţ

CITEŞTE ŞI: TRAFIC. De unde au citit românii ştiri, ieri? Digi24.ro principala sursă, în ziua cu incendiul de la Piatra Neamţ şi alegerile din Moldova subiecte principale

CITEŞTE ŞI: BURTIERĂ LA MINUT. Ce vedem dacă nu auzim? Titlurile posturilor TV pe tragedia de la Piatra Neamţ

CITEŞTE ŞI:O altfel de sâmbătă seara la TV: Peste 1,3 milioane de români, şocaţi în faţa televizoarelor de incendiul din Piatra Neamţ. Tragedia, în audienţe

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus