Skip to main content

„Libertatea mass-mediei s-a deteriorat. Jurnalistele sunt deosebit de vulnerabile” - Parlamentul European, despre problemele presei

 
„Libertatea mass-mediei s-a deteriorat. Jurnalistele sunt deosebit de vulnerabile” - Parlamentul European, despre problemele presei
Foto - www.europarl.europa.eu

Libertatea presei stârnește discuții Parlamentul European. Eurodeputații au dezbătut aspecte de țin de acest subiect, iar una dintre principalele concluzii este că „libertatea mass-mediei în Europa s-a deteriorat”, fiind agravată și de pandemia de Covid-19. 

Totodată, Parlamentul atrage atenția asupra „încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass-media critică și independentă și de a submina libertatea și pluralismul mass-mediei”, într-o rezoluție adoptată cu 553 voturi pentru, 54 voturi împotrivă și 89 abțineri. 

Publicitate

Textul adoptat avertizează cu privire la consecințele potențial dăunătoare ale manipulării informațiilor referitoare la pandemia de COVID-19.

Alte aspecte pe care politicienii le-au luat în discuție și pe care le denunță sunt legate de violențele, hărțuirea și presiunile cu care se confruntă jurnaliștii. Sunt de părere că „s-a dezvoltat un model de intimidare din ce în ce mai extins care vizează reducerea la tăcere a jurnaliștilor”.

Citează asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia și a lui Ján Kuciak și a logodnicei sale drept un exemplu al riscurilor cu care se confruntă jurnaliștii de investigație.

Parlamentul subliniază că jurnalistele sunt deosebit de vulnerabile și ar trebui să beneficieze de protecție suplimentară.

La noi în țară, avem exemplul jurnalistei Emilia Șercan, care a fost amenințată cu moartea după mai multe investigații ce vizau tezele de doctorat plagiate ale unor oameni de la vârful Academiei de Poliție din București. După anchetă, s-a dovedit că cel care o amenințase lucra chiar în respectiva instituție.

Din mărturia sa a reieșit faptul că a instigat să o amenințe pe Șercan chiar de către superiorii săi. 


Citește și: Mărturie. Bărbatul care a amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan: „Mi-a spus să cumpăr telefonul de pe OLX, iar cartela de la un magazin de cartier”


Alte concluzii la care au ajuns Parlamentarii Europeni:

- Rezoluția constată că pluralismul este în pericol atunci când proprietatea asupra mass-mediei este concentrată în mâinile unui număr prea mic de persoane. În aceste condiții, este mai dificil să se combată răspândirea dezinformării.

- Deputații solicită ca țările Uniunii să ia măsuri pentru a evita concentrarea excesivă a proprietății asupra mijloacelor de comunicare și pentru a garanta transparența.

- Ei critică guvernele pentru faptul că se amestecă invaziv în publicitatea publică. Deputații mai subliniază că fondurile Uniunii nu pot fi cheltuite în favoarea mass-mediei controlate de stat sau pentru propaganda politică.

- Deputații subliniază că încercările de a îngrădi libertatea și pluralismul mass-mediei trebuie considerate un abuz de putere grav și sistematic și o încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii.

- Eurodeputații doresc un cadru juridic mai solid pentru a preveni și contracara răspândirea discursurilor online de incitare la ură. Ei doresc și o mai bună colaborare între platformele online și autoritățile de aplicare a legii.

- Deputații subliniază că acțiunile voluntare ale platformelor sunt „necesare, însă în continuare insuficiente” pentru a combate dezinformarea, conținutul ilegal și interferențele străine. Cu toate acestea, ele „nu trebuie să devină organisme private de cenzură”, iar eliminarea conținuturilor ilegale trebuie să facă întotdeauna obiectul unor măsuri de protecție.

- Eurodeputații spun că sunt deosebit de îngrijorați de situația mass-mediei publice din unele țări ale Uniunii, unde mijloacele de comunicare în masă au devenit „un exemplu de propagandă proguvernamentală”.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • trebuie sa fi fraier sa crezi ca media ( toata ) este libera chiar daca unii o trimbiteaza In spate sint bani si nu putini sau interese politico economice Fiecare are un sponsor ( stapin ) mai mult sau mai putin vizibil Asta se vede clar in activitatea lor care cu cine ține Partea nasoala este ca pentru a influenta publicul se folosec masiv stirile false care prind bine la naivi

Trimite un comentariu