Skip to main content

Sieranevada, filmul lui Cristi Puiu, se vede la TVR. Mimi Brănescu, scenaristul Las Fierbinţi, are rolul principal

 
Sieranevada, filmul lui Cristi Puiu, se vede la TVR. Mimi Brănescu, scenaristul Las Fierbinţi, are rolul principal

Sieranevada, film apreciat la nivel internaţional, se vede la TVR 2. Pelicula regizată de Cristi Puiu, cu Mimi Brănescu (scenaristul Las Fierbinţi) în rol principal, va fi difuzat duminică, 15 noiembrie, de la ora 22:10.

Publicitate

Povestea, pe scurt: La trei zile după atacul terorist de la Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui său, Lary (jucat de Mimi Brănescu), un doctor de 40 de ani se pregăteşte să petreacă o zi de sâmbăta împreună cu familia şi prietenii pentru a comemora dispariţia părintelui. Dar parastasul nu are loc aşa cum şi-a imaginat şi doctorul este pus în situaţia de a-şi regândi trecutul, de a-şi confrunta temerile şi de a-şi redefini, în ultimă instanţă, poziţia în familie.

Din distribuţie mai fac parte nume ca Judith State, Dana Dogaru, Bogdan Dumitrache şi Ana Ciontea.

Povestea este definită de regizor în câteva cuvinte „O familie se reuneşte pentru un parastas, iar punctul de plecare al poveştii este spaima mea… Spaima, de fapt, angoasa dată de absenţa mea din lume. Unul moare, altul moare, îi vezi, îi duci la groapă, ştii că ţi se va întâmpla şi ţie, dar felul în care o să ţi se întâmple ţie, o să semene şi n-o să semene cu ceea ce ştii. Şi atunci, întrebarea este, dacă este adevărat că sufletul se plimbă 40 de zile printre cei vii şi vede cum pică în cei rămaşi acasă dispariţia ta, atunci… ce-o să se întâmple, ce o să vadă al tău?”, spunea regizorul Cristi Puiu într-un interviu.

Filmul a fost lansat la Festivalul de Film de la Cannes, în 2016. A câştigat şase premii Gopo, inclusiv premiile pentru regie şi cel mai bun film, patru premii UCIN, inclusiv Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor, nominalizare la Palme d’Or-Festivalul de la Cannes 2016, premiile Gold Hugo (pentru cel mai bun film) şi Silver Hugo (pentru regie), la Festivalul de Film de la Chicago 2016.

A fost şi propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • andipanda andipanda
    Sa nu mai aud de Cristi Puiu.

Trimite un comentariu

sus