Skip to main content

Manipulare cu bani de la partid. Două companii care au contract cu PSD controlează 9 site-uri care distribuie știri politice

 
Manipulare cu bani de la partid. Două companii care au contract cu PSD controlează 9 site-uri care distribuie știri politice
Foto | Pexels

Manipularea pe Facebook. O analiză a site-ului PressOne arată cum nouă site-uri și nouă pagini de Facebook, coordonate de două agenții de publicitate cu același administrator și care oferă consultanță PSD-ului, acționează concertat pentru a amplifica, pe bani, subiecte politice. 

Structura, denumită sugestiv în analiză „Rețeaua”, a cheltuit 335.000 de euro, într-un an și jumătate, pentru postări sponsorizate pe Facebook, scrie PressOne.

Publicitate

Mai exact, au promovat știri și articole cu subiecte politice, majoritatea publicate de alte entități media decât cele din Rețea, cu scopul de a crea o percepție anume cu privire la evenimente politice sau partidele aflate în competiție pe scena publică, scrie jurnalista Codruța Simina. 

Din rețeaua identificată fac parte următoarele site-uri, fiecare cu o pagină de Facebook asociată: readlog.news sau read-log.news, cu alias-urile vechi e5news.org și ciumarosie.org, litere.net, politice.net, guvernare.net, salvamromania.org, rasuplansu.net și on-report.com.

Site-urile și conturile de Facebook distribuiau masiv subiecte politice: 388 de milioane de afișări au generat pe Facebook.

PressOne arată cum toate datele duc la aceleași două agenții de publicitate: Stative Media și Strategad. Ambele sunt proprietatea acelorași doi oameni: Doinița și Cristian Mihai, și sunt administrate de cel din urmă.

Cristian Mihai a confirmat pentru PressOne (în iunie) că derulează un contract de consultanță cu PSD, însă a negat orice legătură cu site-urile și paginile de Facebook menționate.

Mihai - membru al clubului Rotary - a admis însă că site-urile Litere.net și Politice.ne sunt deținute de agenția Stative Media.

PressOne a stat de vorbă cu Cristian Mihai. Din discuție:

PressOne: Acest conținut politic pe care îl promovați, faceți asta ca o acțiune a dumneavoastră sau aveți contract cu un partid politic?

Cristian Mihai: Eu v-am declarat și data trecută că am un contract cu un partid politic.

PressOne: Nu credeți că ar fi corect ca toată publicitatea asta politică să fie asumată de partidul politic care o plătește?

Cristian Mihai: Cred că ar fi corect… Dar ce facem noi este un procent din ce se face. Toți, toate partidele fac asta. Dar dumneavoastră vă concentrați pe 1%.  

 


Citește toată analiza, pe site-ul PressOne.ro


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu