Skip to main content

VIDEO. FAKE-NEWS printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii neambalate. Cine e în spate?

 
VIDEO. FAKE-NEWS printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii neambalate. Cine e în spate?

UPDATE. Asociația Prețuiește Calitatea, care a plătit spotul, are sediul pe Bulevardul Constructorilor, într-o clădire deținută de Broadhurst Investments Limited. Același fond de investiții este acționar și la producătorul de pâine Vel Pitar. Președintele Asociației spune că Vel Pitar nu este membru. Detalii, în articol.

Publicitate

VIDEO. Un spot scurt, de câteva secunde, a atras reacția severă a Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și al unui patronat din industria de panificație. Un spot care prezintă o realitate în baza unui studiu matematic, cu multe probabilități.

"Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de Covid-19 din cauza consumului de pâine neambalată", spune spotul, care a rulat, de la sfârșitul lunii decembrie, pe toate posturile de știri din România. Este singurul text care apare pe ecran, însoțit de două nume de instituții (Autoritatea pentru Protecția Consumatorului și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). 

Mic, pe ecran, scrie, cu steluță "conform studiului Universității Politehnice București din noiembrie 2020: https//pretuiestecalitatea.ro/raport-covid-19/"

Spotul nu este asumat de niciun producător. Din informațiile Paginademedia.ro, clientul este Asociația Prețuiește Calitatea. Surse din piața media au declarat pentru Paginademedia.ro că în spatele Asociației ar fi unul dintre jucătorii importanți de pe piața de panificație, informație care nu a putut fi confirmată până la ora redactării acestui articol.

Cifra din reclamă a atras reacția DSU, care a cerut posturilor TV să scoată spotul, pentru "manipularea și înșelarea publicului", dar și a ANPC, care "nu și-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conținutul spotului publicitar" și anunță că a și anunțat CNA. (pozițiile, mai jos).

DSU a acuzat inclusiv forma spotului, care seamănă cu unul de interes public.

Înainte de alte detalii, spotul. De notat că este această captură are titlu informativ, iar numele postului nu contează. clipul a fost pe multe televiziuni (printre care România TV, Antena 3, Digi 24, B1, Realitatea Plus, Antena 1, chiar și pe posturile publice TVR 1 și pe TVR 2):

Reclama a rulat de la sfârșitul lui decembrie, iar cele mai multe posturi au scos-o deja, după reacții. Modul de funcționare al CNA (cu monitorizări mult după ce campaniile rulează) face tardivă și fără efect practic orice decizie a forului (poate decide doar să nu mai fie dat pe post de acum înainte).

Cine este Asociația Prețuiește Calitatea?

Asociația are o pagină de internet, dar la acea adresă este doar studiul Universității Politehnice care stă la baza reclamei. Nimic despre membri, nimic despre activitate. Președinte al Asociației este Adela Nuță, care a înlocuit-o, în noiembrie, pe Grațiela Iordache. În ultimele luni, declarațiile publice ale Asociației sunt legate doar de pâinea ambalată. 

Fostul președinte, Grațiela Iordache, a declarat că nu mai este în această funcție din noiembrie și ca atare, nu poate vorbi în numele asociație și nu poate da detalii despre membri sau fondatori.

Contactată de Paginademedia.ro, actualul președinte, Adela Nuță, nu a declarat cine sunt fondatorii Asociației, "din motive de GDPR". Sunt "date cu interes personal".

UPDATE. Asociația Prețuiește Calitatea, sediu în clădirea deținută de acționarii Vel Pitar

Conform datelor publice, Asociația Prețuiește Calitatea are sediul în clădirea IPROMET - Institutul de Proiectare și Tehnică de Calcul în Construcții S.A. Conform unui document depus în 2018 la Registrul Comerțului, IPROMET are ca acționar principal fondul de investiții Broadhurst Investments Limited.

Același fond de investiții - Broadhurst - este și acționar la producătorul de pâine Vel Pitar.

Adela Nuță, președintele Asociației Prețuiește Calitatea, a declarat pentru Paginademedia.ro că Vel Pitar nu este membru al Asociației. Totodată, Andrei Siminel, reprezentantul Broadhurst, nu a răspns la întrebarea Paginademedia.ro "Ce legătură este între Asociația Prețuiește Calitatea și Vel Pitar."

De unde 500 de cazuri de covid pe zi din cauza pâinii?

Paginademedia.ro a consultat studiul care stă la baza acelei cifre. Studiul (extrem de stufos și matematic formulat) cuprinde, de fapt, simulări de scenarii de transmitere a virusului și nu sinteza unor date statistice.

Din studiul care poartă girul Universitatea Politehnică:

"Scopul acestui raport este de a realiza o analiză a modului în care virusul SARS-CoV-2 se transmite în diverse scenarii (cu aplicabilitate în realitate) prin intermediul obiectelor sau suprafețelor, cu accentul pus pe efectele transmiterii sale prin intermediul pânii neambalate".

Scenariile sunt puse într-un "simulator de interacțiuni". Sună tehnic, dar așa e în studiu, a implicat "prototiparea unui model de tip Machine Learning - Artificial Intelligence".

Practic, s-au introdus "scenarii" și probabilități (că se pot infecta sau transmite virusul când pun mâna pe coș, când pun mâna pe pâine, când tușesc lângă stand etc) și a rezultat o serie de "posibilități". Calculele sunt multe și complicate, vă dăm doar concluzia:

"Simulările efectuate au arătat că, dacă se presupune o rată de transmitere a virusului de 1% (apropiată de valorile reale), numărul de cazuri noi de infecție pentru o populație cu o rată statistică de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel național de 4 milioane de pâini pe zi."

Și, spune chiar studiul: "Rezultatele sunt obținute prin realizarea unei aplicații informatice de tip mașină de învățare, la care au fost modificați parametrii modelului în funcție de anumite scenarii și ipoteze. Rezultatele obținute nu au fost validate prin măsurători fizice și statistice."

Și atunci de ce această formulă?

"Nu se pot face experimente pe persoane. Adica nu pot fi invitațe cateva sute de persoane sa testeze painea contaminata si ulterior sa se analizeze câte s-au inbolnavit, cate au ajuns la ATI, etc. De aceea s-a folosit un aparat matematic, adică o metodologie clasica in asemenea situații", explică Adela Nuță, președintele Asociației Prețuiește Calitatea.

Raed Arafat semnaează poziția DSU: Intențiile sunt malițioase

Departamentul pentru Situații de Urgență a sesizat CNA și cerut posturilor TV să sisteze difuzarea spotului până la decizia forului Audiovizual:.

Din documentul semnat de Raed Arafat și consilierul de Stat Andi Manciu:

"Apelăm la dvs cu rugămintea de a ne sprijini în sistarea materialului publicitar până când CNA se va pronuna referitor la legalitatea spotului.

Motivele pentru care am sesizat CNA și penru care apelăm la înțelegerea și susținerea dvs sunt legate de faptul că respectivul spot conține elemente ce au ca scop manipularea și înșelarea publicului, fiind folosite fără acord denumirile unor instituții publice sau guvernamentale precum și studii care nu au fundamentare științifică.

Semnalăm intențiile malițioase care au stat la baza realizării materialului publicitar, întrucât este realizat pentru a produce falsa senzație că a fost realizat de o instituție publică care face o recomandare pe care cetățenii să o respecte.

Acest material publicitar nu este girat sau validat la nivel guvernamental, scopul său fiind exclusiv comercial pentru a genera avantaj unor companii și pierderi altor companii."

ANPC "nu girează și nu își asumă conținutul spotului". Numele instituției, folosit abuziv

Reacție și de la Autoritatea Naționață pentru Protecția Consumatorului, care reclamă că numele i-a fost folosit abuziv (în spot apare Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, fără "Națională", ceea ce este cu totul altceva.)

ANPC:

"În urma difuzării în spațiul public, a unui spot publicitar al Asociației Prețuiește Calitatea, în care este folosit în mod abuziv numele instituției noastre, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) consideră necesar să facă următoarele precizări:


Prezența în mesajul din cadrul spotului, în care se afirmă că peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată, a sintagmei „Autoritatea pentru Protecția Consumatorului‟ este de natură să inducă consumatorului ideea că ANPC susține un anumit mod de comercializare a pâinii.


Similitudinea dintre denumirea folosită în text și cea oficială a instituției, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, este evidentă și este în măsură să producă efectul menționat, în rândul cetățenilor, acela de a oferi credibilitate mesajului prezentat în spot.

Mai mult, în text apare și denumirea, de această dată scrisă corect, a unei alte autorități publice, fapt care confirmă intenția de asociere a mesajului spotului cu instituții ale statului, în scopul promovării unui anumit mod de vânzare a produselor de panificație.


ANPC menționează că nu și-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conținutul spotului publicitar, nu girează și nu își asumă în niciun alt mod concluziile acestuia, care par a avea caracterul unei reclame mascate.


ANPC precizează că, dată fiind amploarea mesajului propagat în spațiul public și modul în care opinia consumatorilor se dorește a fi manipulată prin acest spot, ANPC a trimis deja o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului, semnalând cele menționate mai sus și solicitând oficial analizarea de urgență a conținutului acestui spot difuzat pe principalele canale de televiziune și dispunerea măsurilor legale care se impun în acest caz.

Istorie: o firmă penalizată că făcea reclamă la pâine ambalată

În urmă cu câteva luni, o companie ajungea în atenția CNA pentru un spot în care vorbea de avantajele pâinii ambalate. 

Paginademedia.ro vă prezintă cazul de atunci:

Vel Pitar a difuzat un spot TV în care spune că „gripa, dar și alte boli, se pot transmite de la persoanele care tușesc sau strănută peste pâinea dumneavoastră, nu doar în magazine, ci și în depozite sau când pâinea este transportată” (…) Cumpără pâinea ambalată de la Vel Pitar! Alege siguranța alimentară! Garantat, fără virusul gripal!”, spunea reclama.

Consiliul Național al Audivoizualului a decis interzicerea de la difuzare a reclamei la pâinea Vel Pitar care „garanta” pâine fără „virusul gripal”, întrucât „instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.


Citește și: CNA a interzis reclama Vel Pitar cu pâinea „fără virusul gripal” și face apel la publicitari să nu mai exploateze această situație


Fragmente din studiul invocat în spot. Îl găsiți aici:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • pai cind vinzatoarea a stranutat in palme si apoi a pus imediat mina pe piine sa ma serveasca ce ziceti ? eu am patit-o ! noroc ca am fost pe faza Poate alta a fost la wc si s-o fi spalat ? nu se stie -alta s-o fi scarpinat cine stie pe unde Asa ca sansa de a te imbolnavi ( nu neaparat de covid ) este mare Asta e valabil oriunde se lucreaza direct cu alimente neambalate Am vazut si cu manusi din folie transparenta dar foare rar Nu va mai ofensati caci pericolul este real
 • Mario,te speli pe maini inainte de masa nu in timpul mesei,ce faci
  atingi packetul cu cascaval-spalat pe maini
  oul-spalat pe maini
  salamul-spalat pe maini?
 • Evident ca daca ai doi neuroni sti ca e o tampenie,ce.faci speli ambalajul painii? cad scoti painea din ambalaj nu contaminezi mainile care ajung la bot?
 • Of am vazut si eu publicitatea asta
  Si stiam ca e ceva ciudat
  E exagerat 500 de cazuri pe zi de la o pâine?
  Hai serios
  Dacă punea macar 100 sa mai creadă cineva
  Oricum dincolo de asta painea neambalata este un pericol

Trimite un comentariu