Skip to main content

Dezinformarea, comparată cu tutunul: „Creează dependenţă şi îţi face rău”. Rusia şi China, în spatele unor campanii de fake

 
Foto: The Conversation
Foto: The Conversation

Ce asemănări sunt între dezinformarea în online şi tutun? „Ambele creează dependenţă şi îţi fac rău!”.

Publicitate

Dinspre Rusia şi China vin două direcţii de dezinformare: ruşii critică vaccinurile europene, chinezii vor să convingă că nu ei au fost punctul zero pentru COVID.

De unde aceste concluzii?

Ştirile false răspândite în online, ca fenomen, au fost discutate chiar la Parlamentul European, într-o conferinţă cu experţi din toată lumea, nu numai din Europa, notează Hotnews.

Ce s-a discutat? Ce concluzii au tras?

”Dezinformarea seamănă mult cu tutunul. Creează dependenţă, îţi face rău şi nu este uşor să renunţi". O spune un expert european.

Continuând comparaţia, într-o democraţie dezinformarea este fumul care încearcă, prin învăluire, să submineze instituţiile, dar tot precum în cazul tutunului, guvernele nu pot interzice dezinformarea şi nici nu pot impune restricţii dure platformelor şi media.

Trebuie să existe coordonare între guvern, instituţii, media şi societate civilă”. - Geysha Gonzalez, director pentru programe şi strategii la Center for European Policy Analysis.

Ce s-a mai spus despre fake-news?

- Campaniile de dezinformare pornite de Rusia şi China în Europa. Ruşii critică vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană, în timp ce chinezii încearcă să-i convingă pe europeni că nu de la ei a plecat Coronavirusul

- Există un concept „Information laudering” (spălare de informaţii), un proces prin care informaţia falsă devine credibilă după ce este trecută prin diverse platforme şi îşi pierde originea. (Sandra Kalniete, europarlamentar din Letonia şi raportor pe probleme de dezinformare şi de ingerinţe străine în procesele democratice din UE)

- Ştirile false nu se propagă doar în online, ci şi prin intermediul unor preşedinţi de stat sau premieri din statele democratice care se leagă de instituţiile democratice şi propagă fake news-uri.

Donald Trump, fostul preşedinte al Americii şi Viktor Orban, premierul Ungariei sunt două exemple date de Sophie in 't Veld, europarlamentar din Olanda şi preşedinte al Grupului de monitorizare a democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale.

Operaţiune contra vaccinurilor, parţial lansată de Rusia

Rusia şi China continuă cu campaniile de fake-news în Europa. Vaccinurile sunt acum ţinta.

"Este o operaţiune de dezinformare în Europa contra vaccinurilor, parţial lansată de Rusia şi vedem şi China care vrea să erodeze democraţiile liberale, încercând să mute responsabilităţile, după ce nu a dat informaţii despre răspândirea virusului.

Dezinformarea este o unealtă foarte des folosită”, spune Christopher Krebs, fost director al Cybersecurity and Infrastructure Security Agency din cadrul Department of Homeland Security în SUA.

Materialul pe larg, pe Hotnews.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vaidescu Vaidescu
    Antenuta umilita si sambata si duminica. Pe stirile respective nu comentezi postacule ?
  • mile mile
    hotii striga hotii.
  • Pensionar  Mile Pensionar Mile
    Antenuta umilita cu Umorul tau Sec. Nu zici asta postacule cap de guma ?
    Plangi de oftica nu ?
  • mile mile
    de ce nu sunt bune vaccinuri rusesti lasati liberatate sa decida fiecare ha

Trimite un comentariu

sus