Skip to main content

Amendă pentru limbaj obscen la Mireasa Antenei. Şi Dani de la Neatza a fost luat în vizor. Pentru ce?

 
Dani Oţil (Neatza) şi Simona Gherghe (Mireasa). Sursa foto: Facebook
Dani Oţil (Neatza) şi Simona Gherghe (Mireasa). Sursa foto: Facebook

CNA a amendat Antena 1. Ce a făcut? Forul audiovizual a considerat că întrecut limita când a difuzat, pe timp de zi, producţii cu comportamente obscene, dar şi cu un limbaj nepotrivit.

Publicitate

Emisiunile sancţionate joi cu amendă de 5.000 de lei sunt reality-ul Mireasa şi matinalul Neatza cu Răzvan şi Dani.

Concret, postul a fost amendat pentru prezentarea unor comportamente obscene şi limbaj deplasat în emisiunea Mireasa, dar şi pentru nişte afirmaţii considerate de CNA sexiste, făcute de Dani Oţil într-o ediţie a matinalului Neatza.

O afirmaţie făcută de doi concurenţi ai emisiunii Mireasa a atras atenţia unor membri CNA în mod deosebit. Cei doi bărbaţi au spus despre o concurentă că o vor face poştă.

Ediţiile vizate de CNA au fost difuzate anul trecut, în noiembrie.

Mireasa, mai nocivă ca derapajele din emisiunile politice

Problema principală a fost la emisiunea Mireasa care, spun membrii CNA, e mai nocivă decât emisiunile politice şi de dezbatere pe care le analizează. De ce?

Cristina Pocora, membru CNA:

„Aceste emisiuni (n. red. Mireasa) sunt mult mai nocive pentru tineri, adolescenţi decât toate emisiunile politice şi de dezbatere pe care le sancţionăm noi pentru că propagă un tip de comportament normal. (…)

Lucrurile negative tind să devină banale fiind văzute cu regularitate. (…) Limbajul agresiv, cum se ceartă, comportamentul acesta nu mi se pare deloc sănătos şi a fi un model. Sigur că moderatoarea punctează pentru a le corecta, dar este o emisiune produsă, dacă aţi mai elimina din lucrurile astea la montaj…

Iar Dani nu e de ieri de azi pe sticlă. Şi noi avem autoironie. Dar când eşti Dani şi eşti de atâţia ani pe sticlă… (…) M-aşteptam la mai mult de la el. N-aş lăsa lucrurile aşa.

Discursul lui Dani vine în continuarea relaţiilor pe care le vedem la Mireasa.“

Dar ce a zis Dani Oţil pe post de a fost inclus şi el în amendă?

CNA a considerat că afirmaţiile lui au fost sexiste. Dani Oţil s-a referit la femeie ca la un „animal de pradă“, care are „privirea - nări de gorilă“ atunci când „ia în vizor“ un bărbat.

El a mai făcut o referire şi la adresa rolului jucat de Angelina Jolie într-un film în care era „reporteriţă piţipoancă“ şi a făcut comentarii cu privire la aşteptările fetelor de a fi cerute în căsătorie atunci când sunt în vacanţă.

Mircea Toma, membru CNA, cel care a propus sancţiunea de 5.000 de lei:

„Nu cred că pe tipul acesta de emisiuni se rezolva ceva prin sancţiuni. Cred că educaţia media este răspunsul major şi când nu vor mai face audienţă vom şti că educaţia media a produs efecte.

Totuşi există un prag pe care, în cazul acesta, propoziţia pe care am citat-o mai devreme (n. red. - doi concurenţi bărbaţi spun despre una din participante că o vor face poştă) e dincolo de acceptabil, raportându-mă la actul normativ, nu la propriul sistem de valori“.

Monica Gubernat a propus o somaţie, însă în final a fost aprobată sancţiunea de amendă.

Ce articol de lege au încălcat cele două emisiuni?

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (…) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

(Codul audiovizual)

Cum s-a apărat Antena 1? "Dani are şi o autoironie nu foarte fină întotdeauna"

Norina Ionescu, reprezentanta Antena 1 în şedinţa CNA, a recunoscut că au fost scăpări în cele două emisiuni monitorizate. Iată cum le-a argumentat:

„Felul în care este marcat în mod personal Dani Oţil se vede întrucât are un destul de proaspăt statut de bărbat însurat şi tată. Dani, cine-l cunoaşte, are şi o autoironie nu foarte fină întotdeauna.

Mireasă este o emisiune iubită care dă naştere a mii sau poate zeci de mii de comentarii în mediul online.

Sezonul trecut a avut peste 100 de ediţii, din care e inevitabil ca unele secvenţe să nu fie supuse discuţiilor în cadrul şedinţei CNA. (…)

Dar vreau să reţinem spiritul întregii emisiuni. Suntem la sezonul 5 şi emisiunea Mireasa nu a fost sancţionată începând cu sezonul 2, când s-a schimbat abordarea. (…)

Oricât de mult ar cenzura producătorii, comportamentul cuiva iese la iveală în situaţie de conflict. Sunt elemente de realitate.

Iar Dani Oţil face emisiuni de atâţia ani. Îi permitem sau nu-i permitem astfel de derapaje…“

Fragmente din afirmaţiile lui Dani Oţil, considerate sexiste de CNA:

  • "Acum pentru bărbaţi, trecuţi de 22 de ani, priviţi, vă rog să priviţi, materialul didactic, da, domnişoara model. Când ridică privirea asta aşa, şi îţi arată nările, animalul de pradă, intitulat femeie, ... te-a luat în vizor, deci eşti mâncat. Se vede clar, deci se va vedea cum ridică puţin bărbia, atunci îţi arată nările. Eu îi spun privirea - nări de gorilă. Nări de gorilă, Adina să îţi explic deci asta este privirea, draga mea. Suntem de cinci zile în Santorini şi tu nu ai scos inelul. Asta-i privirea voastră."
  • "Te uiţi aşa, priveşti în ochii patrupedului din faţă, privirea gorilă, nările, îi arăţi nările. Asta şi umerii lăsaţi şi un pic pelvisul spre înainte, ca să-i arăţi că eşti,... pregătită de fătare, practic."
     
  •  Bună dimineaţa, Adina! Suntem alături de tine. Mi-ai scris, în intro, că fetele sunt interesate tot mai mult de un machiaj natural. Unde, bre? Că de când cu măştile vă faceţi nişte cozi de codrobatură, de parapapurcăriţă la ochi, de m-aţi zăpăcit. Bă, nu mai merge un machiaj de ăsta, cum se scoală Angelina Jolie, în filmul ăla de e ea reporteriţă piţipoancă şi zice ăla că moare joi. Îl ştiţi? E, dacă nu-l ştiţi la noapte nu o să dormiţi, că o să vă uitaţi la el, pentru că o să vă roadă. Deci, mai urmăreşte cineva un machiaj natural? Sau se exagerează? Adina.
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelia Camelia
    Otil este marcat personal de proaspatul statut de soț și tată? Ce aparare e asta? Nu stiu dacă merita amendat, dar omul este extrem de obositor, se plange tot timpul de viata de familie. E un fel de Mircea Badea, crede ca e amuzant sa se plângă. Razvan are copii mari si nu se plange, Otil parcă l-a obligat cineva să-si facă familie.
  • Mile Pensie Mile Pensie
    Bravo iumor public educat 7 la comercial 6 la național, la postaci e invers , mare la pensionari psd , ha ha ha

    Si Imperiul Leilor 7-8 comercial si 4-5 national, bravo Pro TV.
    La postacii antenisti in frunte cu Mile mile e invers , mare la pensionari psd la adelinara factorati miresici accesati , ha ha ha
  • Mile Mile
    Bravo iumor public educat 7 la comercial 6 la național, la postaci e invers , mare la pensionari psd , ha ha ha
  • Urasica Urasica
    Modele sunt și în cărți nu numai aici

    MasterChef a sters pe jos cu Bucatarii Zero. Dezastru Urias !
  • Tinerica Tinerica
    Adevărul e ca mireasa rupe ha ha ha

    Rupe la pensionari exact. Ca in rest, Pro rupe la tineret.
  • Mile Mile
    Modele sunt și în cărți nu numai aici
  • Mile Mile
    Adevărul e ca mireasa rupe ha ha ha
  • Milegica Milegica
    Supara adevarul nu postacule ?
  • Mile Mile
    Frustrați cei de la CNA de succes
  • B.A.M B.A.M
    Era să uit:
    #JOS IPOCRIZA CNA
    #JOS IPOCRIȚILOR DIN CNA
  • B.A.M B.A.M
    Către Pagina de media:
    Vedeți că cuvântul cenzurat în comentariul meu, este VIZIBIL la comentariile articolului cu Radu Moraru de la Nașul TV!
    #JOS DUBLUL STANDARD
  • B.A.M B.A.M
    @D, doar ca să te lămuresc:
    1) Am 21 de ani! Dacă aș fi un ***, probabil aș fi "înghițit" UTOPIILE FALSE ale CNA!
    2) Legislația de care vorbești tu, e UTOPIA FALSĂ pe care o acuz eu!!! Cei din CNA sunt RUPȚI DE REALITATE crezând:
    -Că cetățenii au încredere în cuvântul lor.
    -Că pe baza legislației lor UTOPICE, industria TV poate prospera!!!
    3)Până și eu știu că mori de foame dacă întotdeauna stai cu "etica" în mână.
    IMPORTANT E SĂ FACI TOT CE E NECESAR PENTRU A ATRAGE PUBLICUL TELESPECTATOR, PENTRU A-ȚI PUTEA ASIGURA EXISTENȚA!!!
    NU CNA ASIGURĂ BUNĂSTAREA EXISTENȚEI UNEI TELEVIZIUNI, CI PUBLICUL!!!!!!!!! TELEVIZIUNILE SE SUPUN PLĂCERILOR ȘI DORINȚELOR ACESTORA, INDIFERENT DE FORMA ȘI CONȚINUTUL LOR!!
    Dacă am fi avut în CNA membrii care să fi lucrat în televiziune, AR FI ȘTIUT PE DE ROST TOATE REGULILE NESCRISE ALE TELEVIZIUNII!! Iar prima dintre ele (fiind și cea mai importantă) e atragerea telespectatorilor, prin satisfacerea dorințelor acestora!!!
    CNA SIDEAZĂ LOGICA și PUNE PE BUTUCI una din puținele industrii care n-au fost distruse după Revoluție!!!
  • D D
    B.A.M esti complet deraiat. Nu stii legislatie, reguli de jurnalism sau etica jurnalistica. Pari doar batran si ***.
  • B.A.M B.A.M
    Încă o dovadă că CNA dorește DISTRUGEREA industriei TV din România!!!!
    Dacă ar fi experți în televiziune (așa cum ar trebui ,dar SE PREFAC că sunt), ar știi că telespectatorii CHIAR ASTA ÎȘI DORESC SĂ VADĂ ȘI SĂ AUDĂ!!!! Telespectatorii NU doresc și nici NU "înghit" UTOPIILE LOR FALSE!!!!
    Utopii care și așa nu fac altceva decât să scadă numărul celor care doresc să deschidă televizorului, în favoarea online-ului care ÎNCĂ NU este supus acestor UTOPII FALSE!!! Și care, implicit, furnizează conținutul CERUT și DORIT de public!
  • Octavius Octavius
    daca te uti la matinalul de la A1 nu este o noutate ca Dani are 98 roabe de frustrari. Sa trecem peste micimea unor lucruri si sa ne concetram pe stire: merita amendat o data pe saptamana. in rest ne dorim sa refuleze micimea ca sa mai primeasca o amenda.

Trimite un comentariu

sus