Skip to main content

Amendă pentru Realitatea Plus din cauza Ancăi Alexandrescu. Ce s-a spus în emisiunea Culisele Statului Paralel

 
Amendă pentru Realitatea Plus din cauza Ancăi Alexandrescu. Ce s-a spus în emisiunea Culisele Statului Paralel

Postul România Plus a fost amendat astăzi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), din cauza realizatoarei emisiunii Culisele Statului Paralel, Anca Alexandrescu. Amendă a fost stabilită la 10.000 de lei şi s-a acordat pentru ediţia de Paşte, din data de 16 aprilie 2023, ce a avut-o invitată şi pe senatoarea Diana Şoşoacă.

Publicitate

În şedinţa publică CNA de astăzi (19 iulie), ca urmare a analizei rapoartelor de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ce primise mai multe sesizări legate de ediţia de Paşte a emisiunii Culisele Statului Penal realizate de Anca Alexandrescu, postul Realitatea Plus a primit o amendă de 10.000 de lei.

Valoarea amenzii a fost stabilită la propunerea vicepreşedintelui CNA, Valentin-Alexandru Jucan şi a fost aprobată prin votul participanţilor la şedinţă.

Motivul amenzii: Titlurile de pe burtierele din emisiunea Culisele Statului Penal cu Anca Alexandrescu nu au respectat „prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual – asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”. De asemenea, s-a arătat că într-o altă ediţie, „prezentatorii au jignit în mod repetat invitaţii şi au instigat la violenţă”.

Mircea Toma, membru CNA: „Emisiunea cu Şoşoacă de Paşte a fost o ofertă generoasă pentru noi, pentru că s-au amestecat opinii cu afirmaţii cu privire la evenimente”. 

Valentin-Alexandru Jucan: „Toţi (cei prezenţi în emisiune, n.r.) stăteau şi ascultau. Sunt nişte afirmaţii, făcute la un post de televiziune important, şi nu există nici cea mai mică urmă să se găsească un echilibru sau să se verifice informaţia. Doamna Şoşoacă este lăsată să zburde din nou pe plaiurile audiovizualului românesc”, a motivat şi vicepreşedintele CNA.

În şedinţa CNA au mai fost analizate şi sesizări făcute pentru alte ediţii ale aceleiaşi emisiuni, din 05.04.2023 şi din 27.04.2023. De asemenea, a fost analizată şi o reclamaţie făcută la adresa Realitatea Plus şi pentru emisiunea Cu drag despre România (cu Alexandra Păcuraru), din 03.03.2023.

Extras din comunicatul transmis de CNA:

„La difuzarea emisiunii nu s-a ţinut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual («În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a. asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii»).

Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit: «Şoşoacă: E un plan din umbră, România va fi împărţită în 5 părţi»; «Şoşoacă: Polonia vrea să fie cea de-a doua cea mai mare ţară din UE»; «Şoşoacă: Polonia negociază preluarea Ucrainei»; «Şoc: Şoşoacă spune cum va arăta harta lumii la finalul războiului»; «Şoşoacă: Pericolul e destrămarea României»; «Şoşoacă: La sfârşitul războiului, Ucraina nu va mai exista».”

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus