Skip to main content

CNA. Apel către posturile TV, după dispariţia lui Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru: „decenţă şi responsabilitate”

 
Foto: Prosport.ro
Foto: Prosport.ro

Consiliul Naţional al Audiovizualului cere „decenţă şi responsabilitate” de la televiziunile din România, în contextul în care duminică, 5 septembrie, au decedat Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român, şi actorul Ion Caramitru.

Publicitate

Mesajul Consiliul Naţional al Audiovizualui (via cna.ro):

„Consiliul Naţional al Audiovizualului adresează posturilor de televiziune şi de radio rugămintea de a trata cu decenţă şi responsabilitate orice subiect referitor la aceste decese, cu atât mai mult cu cât pe parcursul întregii vieţi, Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au fost de o discreţie absolută.

De asemenea, CNA reaminteşte radiodifuzorilor că au obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, precum şi dreptul la viaţă privată, inclusiv pentru familiile aflate în suferinţă”.

Televiziunile fac derapaje când sunt înmormântări

Avertismentul CNA-ului nu e întâmplător. Unele televiziuni încalcă legea şi fac derapaje când vine vorba de înmormântările unor persoane publice.

Ultimul exemplu a venit chiar în aprilie, când România TV şi Antena 3 au difuzat imagini de la înmormântarea lui Nelu Ploieşteanu, care a murit din cauza COVID-19. Cele două televiziuni au arătat imagini cu rudele îndurerate plângâng pe marginea mormântului, dar şi cadre cu groparii şi locul de veci.

CITEŞTE ŞI: DERAPAJ. România TV şi Antena 3, imagini cu rudele plângând la mormântul lui Nelu Ploieşteanu

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    prin lege accesul tv-urilor sa se faca numai cu acordul si conditiile familiei defunctului Stiu ca sint unele care prin traditie isi doresc spectacol dar sint putine ( sper )
  • didi didi
    ce tara de ***, daca o institutie trebuie sa faca apel la presa sa manifeste decenta in ziua inmormantarii unor personalitati... desi, ca de obicei, sunt convins ca o sa fie niste asa-zise televiziuni de stiri care o sa se balige in mijlocul drumului fix la ora de maxima audienta.

    evident, nu o sa ma uit la niciuna, dar o sa citesc aici articole fals indignate despre ce au putut sa difuzeze unii sau altii...

    ca asta e problema romanilor, vorba lui puya: toti sunteti oripilati, dar stati, stati si va uitati!
  • mile mile
    Sa ia aminte cum e tratat la televiziunile din Franta decesul lui Belmondo . Dar poti sa compari RomaniaTV. cu televiziunile din Franta ?
  • B.A.M B.A.M
    COMPLETARE LA POSTAREA PRECEDENTĂ:
    Un eventual mort pe nume ILIESCU, CONSTANTINESCU sau BĂSESCU vor avea DREPTUL LA ÎNMORMÂNTĂRI TELEVIZATE (existând o oarecare obligație în acest sens), deși ei au o foarte slabă simpatie publică și POT "TRAUMATIZA MINORII"/ FRIZA OPINIA PUBLICĂ/etc la fel de bine ca acesți "morți mondeni"!!!
    UNDE ESTE IMPARȚIALITATEA CNA-ULUI?!?! ȘI CUM DE NIMENI NU SESISEAZĂ ABSURDUL SITUAȚIEI?!?!?!?!?!?
    #JOS IPOCRIZIA CNA!!!
  • B.A.M B.A.M
    "Logică și argumentare" (clasa a 9-a) pentru CNA:
    1) Dacă "Pe parcursul vieții lor, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru" ar fi fost "de o discreție absolută", NU MAI APĂREAU POST MORTEM PE STICLĂ!!!! Dacă erau "niște nimicuri cu vieți discrete" (în concordanță cu conținutul, NU forma din comunicatul CNA), TUTUROR posturilor TV sau radio le durea în cot de subiect...
    Nu poți afirma despre acești 2 oameni, AL DOILEA SPORTIV CA NUMĂR DE MEDALII OLIMPICE și un TITAN AL TEATRULUI ROMÂNESC, că "au avut un parcurs discret al vieții lor"!!! În cazul în care vrei să ai parte de credibilitate în fața... cuiva. Dacă nu, poți afirma astfel de "minciuni" de factură logică!!
    2) CNA NU POATE DECIDE ÎN NUMELE FAMIILOR dacă li s-au încălcat aceste drepturi și libertăți, DECÂT DACĂ SUNT SESIZAȚI DE CĂTRE ACEȘTIA!!! Poate mortul/familia lui vrea ca fanii să fie alături de ei pe ultimul drum prin intermediul DIFUZĂRII ÎNMORMÂNTĂRII, mai ales în contextul restricțiilor încă existente pe procedurile mortuare...
    3) DIFUZAREA DE IMAGINI CU RUDELE PLÂNGÂND NU reprezintă un "non-sens" cu privire la "bunele moravuri ale ACTUALEI societății"!!! Dacă se difuzau imagini cu rudele jucând sârba lângă mort/făcând Karaoke/etc, DA... Puteau friza opinia publică și încălcau demnitatea umană atât a mortului, cât și a rudelor!!!
    Dar, imaginile cu RUDELE CARE PLÂNG DIN IUBIRE LA ADRESA MORTULUI sau cu DRUMUL PRIN CIMITIR NU ADUC ATINGERE DEMNITĂȚII, fie a mortului, fie a rudelor mortului!!! Imagini CONTRARE ar face acest lucru!!!
    4) SINGURELE LUCRURI OBIECTIVE pe care le POATE sancționa CNA sunt difuzarea cu cadavrele în descompunere ale morților și, EVENTUAL, cele cu coborârea mortului în pâmânt. Acestea sunt singurele imagini care pot afecta și încălca "bunele moravuri existente în societatea ACTUALĂ"!!!!
    5) AM DREPTUL LA ACEASTĂ OPINIE ȘI LA LIBERA EXPRIMARE A ACESTEIA!!! (CONSTITUTIA României, art 30:
    "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor... prin viu grai, PRIN SCRIS, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt INVIOLABILE.")
    #JOS IPOCRIZIA CNA!!!
    #REALITATEA NU POATE FI ASCUNSĂ/CENZURATĂ

Trimite un comentariu

sus