Skip to main content

ATENŢIE, FILM COMUNIST! Mesaje de avertizare pe filmele din vremea lui Ceauşescu. CNA recomandă

 
ATENŢIE, FILM COMUNIST! Mesaje de avertizare pe filmele din vremea lui Ceauşescu. CNA recomandă

Recomandare CNA. Cum vrea CNA să le transmită telespectatorilor că în perioada comunistă nu era totul „roz”, aşa cum pare în filme. 

Publicitate

Astfel, forul audiovizual a trimis, astăzi, televiziunilor o recomandare despre modul în care să difuzeze filmele româneşti realizate înainte de 89, astfel încât telespectatorii să fie conştienţi că, în acele vremuri, orice producţie cinematografică tercea prin cenzură. 

CNA propune, astfel, două opţiuni la difuzarea filmelor:

1. Fie organizarea unei dezbateri, înainte filmului, cu invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice.

2. Fie afişarea pe ecran, la începutul difuzării, a unuia dintre mesajele: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”

De precizat că, documentul CNA este doar o recomandare şi nu vine cu nicio sancţiune în cazul în care televiziunile aleg să nu facă aceste precizări. 

De ce vine CNA acum cu această propunere

Consiliul Naţional al Audiovizualului vine cu noua recomandare după ce, în luna decembrie, senatorul USR de Constanţa Remus Negoi a venit cu o propunere asemănătoare de modificare a Legii Audiovizualului

Senatorul a propus ca toate filmele realizate înainte de Revoluţia din 1989 să fie însoţite de un însemn de avertizare reprezentând litera „C” (de la "Cenzură"). 

Răsvan Popescu, cel mai vechi membru al Consiliului, a fost cel care a coordonat noua recomandare, precizând în şedinţa CNA că recomandarea vine ca un răspuns la propunerea legislativă a senatorului USR. 

„Noi am avut pe masă un proiect al USR, care îşi propunea să facă puţină lumină în domeniul filmelor făcute înainte de 89, marcând un C, de la Cenzură, filmele respective. Noi am considerat formula fiind uşor excesivă şi am dat un aviz cu observaţii şi mai departe ne-am propus să venim şi noi cu o soluţie.

Ne-am propus o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii şi să încerce într-un fel să le pună în contextual epocii”, a explicat Popescu.

Membrul CNA spune că recomandarea este destinată în special tinerilor care „nu ştiu cum e să trăieşti într-o ţară fără libertatea de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea ţăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare, era un fapt pozitiv. La fel, naţionalizarea fabricilor, iar Rezistenţa din munţi era privită ca un act de trădare naţională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii.”

„De aceea, propunem prin această recomndare ca difuzarea filmelor din acea perioadă să se facă cu un aparat critic, eventual o dezbatere sau măcăr o prezentare din partea postului, care să pună lucrurile în context. Acolo unde acest lucrur nu este posibil, rămâne formula unui text pe ecran, care să prevină publicul că filmul respectiv a fost supus rigorilor cenzurii şi propagandei”, a mai spus Popescu. 

Prezentă, recomandarea CNA, în continuare

Recomandare CNA privind difuzarea unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989     

Întrunit în şedinţa publică din data de 01.02.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public şi de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, a decis să emită o Recomandare privind difuzarea unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, în scopul informării publicului cu privire la contextul istoric şi socio-politic în care au fost create acestea, unele având un pronunţat caracter propagandistic.

La transmiterea unui film, în funcţie de conţinutul acestuia, Consiliul recomandă radiodifuzorilor să aleagă una dintre opţiuni:

a) Difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuţie producţiile cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, prin participarea unor invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice din perioada respectivă, în contextul istoric şi cultural al realizării acestora.

Analiza şi critica de specialitate a acelor producţii cinematografice româneşti se poate realiza înainte sau după difuzarea lor în cadrul serviciilor de programe;

b) Informarea publicului, la începutul programului, asupra difuzării unei producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, prin afişarea, statică şi lizibilă, a menţiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau a menţiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”. Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcţie de fiecare film în parte.

Precizăm că, potrivit art. 6 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, decizia editorială de difuzare aparţine exclusiv radiodifuzorului.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabriel Gabriel
    Woody Allen - avertisment - filme facute de unu de este insurat cu fiica-sa !!!???
    Fratii Wachowsky - avertisment - filme facute de niste barbati care acum sunt femei, si care apoi sunt nefericite ca nu sunt iubite de barbati !!??
    Tom Cruise - filme cu unu care crede ca suntem urmasii unor extraterestii si trebuie sa ne dam averea unui guru, care la randul lui aduce mai multi adepti, care aduc mai multi banii... over and over.
    Filmele de razboi - naspa, sunt cu omoruri...
    Pornache - avertisment, nu extrapolati la toate femeile! Nu folositi asta acasa!

    Continuam - Sadoveanu, bifa mare de comunist pt fratii Jderi, Neamul Soimarestilor, Zodia Cancerului etc... deci avertisment nivel superior.
    De fapt hai sa stergem tot, si sa nu uitam unii la altii in piata la Obor, cu vind unii telefoane, telefoane, tigari, tigari. Apoi Sosoaca la programul de seara, somn si maine suntem gata de un alt ciclu pentru Vulpita si cetateanul (scuze l-am uitat), Survivor jenibil de la pro si apoi somn din nou... Pane et circus !
  • donjoe donjoe
    Şi la fiecare intervenţie TV a *** de la USR ar putea să apară avertismentul "Atenţie! Partid condus de fanatici antisociali(şti) care au tot timpul orice alte priorităţi înafară de măsurile pentru calitatea vieţii reale a majorităţii oamenilor reali, şi care chiar când adoptă măsuri concrete le adoptă tot în beneficiul minorităţii mai bogate a populaţiei, care oricum o ducea bine deja.".
  • Radu Radu
    Avertismentul este tot un fel de cenzură.
    Important este să le difuzeze! Cu sau fara avertisment, tinerii tot fac comparații. Acea perioada are si ce sa arate, in comparatie cu ultimii 30 de ani pierduti intr-un capitalism primitiv.
  • Dragos Dragos
    Toderascu, de ce sa pună subtitrare în limba română, dacă nu cunoști limba română? Cum adică să "aivă"? Se spune sa "aibă".
  • Varanu' Varanu'
    "Atentie! Televiziune care luna de luna ia de la PSD si PNL milioane de euro, bani publici, ca sa le apere interesele" :D
    Cam asta ar trebui sa afiseze toate televiziunile de stiri: si A3, si Raitaru/RTV, si iRealitatea, si B1, si Digi24...
  • atenție! idei USR-iste atenție! idei USR-iste
    Foarte bune ideile USR-iste.

    Pe acest principiu, propun ca atunci când televiziunile gros plătite difuzează cozi cu oameni care stau la vaccinare și titrează în mod nesimțit că românii fac coadă pt. sănătate și normalitate, să se difuzeze un carton înainte: "Atenție - imaginile sunt efectul interzicerii ieșitului din casă seara, intrării în magazine pt. hrană, călătoritului liber, amenințărilor cu concedierea venite din partea angajatorilor sau loteriilor cu premii în bani, bonuri de masă, zile libere de muncă etc. finanțate din bani publici ca recompensă!".

    @margo, păi ți se pare că foamete nu e și-acum? Sau teroare? Păi nu ne spunea doctorul minune Imbri să avem grijă, că pentru nevaccinați pământul e cam rece iarna? Sau n-a ieșit palestinianul să propună tăierea microfoanelor pentru cei care nu împărtășesc aceleași idei cu el? Sau gunoaiele care put pe străzi și oamenii care îngheață de ger în case? Sau n-o fi ieșind cumva Teleman de la USR cu proiect de lege prin care propunea ca orice furnizor de internet să pună la dispoziția conducătorilor conversațiile de pe WhatsApp, Telegram, Facebook, Signal etc.? USR-PNL e exact continuarea a ce a fost în comunism.
  • Ha Ha
    De aceea Margo, consider că este o idee extrem de bună să pună un avertisment înainte filmului că pe vremea aceea funcționa cenzura și propaganda. Că pe mine mă sperie că există oameni care vor comunismul din nou
  • IO IO
    As vrea si eu un avertisment la inceputul fiecarei reclame difuzate. "Atentie, propaganda capitalista. S-ar putea sa cumparati lucruri de care nu aveti nevoie."
  • Toderascu Toderascu
    De ce nu se dă o lege. Ca toate televiziunile ce transmit pe teritoriul României . Sa aivă subtitrare în limba română.. În alte țări se poate
  • B.A.M B.A.M
    *discriminări pozitive, NU "discrinari".
    Vina mea!
  • jk jk
    O porcărie,sincer!Se știe și fără marcaj dacă e sau nu e de pe acele vremuri,după calitatea actorilor și cum.au fost realizate(no offense)
    @A1 să nu exagerăm.Nu ridică în slăvi pe Tovarășu'
    @Stefan Stai liniștit,că o spun unii și fără aceste filme.Chiar și unii născuți in acest mileniu
  • margo margo
    tinerii de azi cred ca ceausescu era cool si ca urss era cool. pentru ca nu stiu ce inseamna sa te trezesti de la 5 sa stai la coada la lapte, sa nu poti cumpara ulei si zahar si faina decat cu ratia, cate un litru sau un kilogram pe luna. nu stiu ce inseamna sa nu gasesti la magazin decat zacusca, compot, sapun, creveti prajiti si apa minerala.

    tinerii habar nu au ca nu exista ciocolata sau guma de mestecat, ca nu erau cola sau pepsi, ca nu se gasea carne sau branza, ca se gasea greu sau deloc hartia igienica.

    ca era interzis sa asculti posturi de radio straine, muzica straina sau filmele occidentale.

    daca era acum comunism, ar fi fost ceva gen coreea de nord: foamete, teroare, cenzura. internet cenzurat, telefoane mobile doar pentru liderii de partid. (unic, ca nu exista pluralism)

    e bine ca e un avertisment la filemel cenzurate de comunisti.
  • Stefan Stefan
    Buna initiativa. Altfel ne trezim cu unii nascuti dupa '89 care zic ca era mai bine inainte de '89 pe baza acestor filme.
  • B.A.M B.A.M
    E o dezbatere INUTILĂ! Sper ca televiziunile să NU cadă în această capcană!!
    Mai ales că au căzut în capcana cu acel text cu "Acest program e o ficțiune!", care LE SCADE CONSTANT AUDIENȚA posturilor TV.
    P.S.
    De abia aștept ca producțiile de la Hollywood din ultimii ani să fie însoțite de textul "Acest film e produs sub influența curentului "Politically corect", conducând la discrimări pozitive EXCESIVE a ..."
    Ca să NU existe dublul standard ȘI AICI!
  • A1 A1
    O aberație!
    Dacă ar fi după unii de la USR ar interzice aceste filme. Dacă ar putea.

Trimite un comentariu

sus