Skip to main content

Legea s-a schimbat, RCS tot nu schimbă grila şi lasă Aleph la coadă! Ameninţări cu amenzi de la CNA dacă nu respectă legea

 
Legea s-a schimbat, RCS tot nu schimbă grila şi lasă Aleph la coadă! Ameninţări cu amenzi de la CNA dacă nu respectă legea

Epopeea RCS - Aleph continuă. Compania RCS se încăpăţânează încă să poziţioneze toate posturile de ştiri în acelaşi pachet tematic, informativ, după ce în trecut compania a primit somaţii şi amenzi, iar Parlamentul chiar a modificat Legea Audiovizualului în acest sens. 

Publicitate

„Mai avem mici probleme tehnice”, le-a transmis membrilor CNA reprezentantul companiei, Lucian Mihai.

CNA a dat companiei, din nou, o somaţie pentru intrarea în legalitate şi le-a dat termen două săptămâni pentru a rezolva „micile probleme”. În caz contrar, vor continua amenzile. 

„Eu personal voi cere o monitorizare săptămână de săptămână, iar amenzile vor pleca de unde am rămas, şi nu de la somaţie”, le-a transmis Monica Gubernat, membru CNA, cea care conduce, de obicei, şedinţele publice ale forului. 

Reamintim că de mai bine de un an CNA a tot analizat şi sancţionat compania de cablu pentru că nu respectă legislaţia privind pachetele de programe. Mai exact, este vorba despre pachetul informativ, ce inlude televiziunile de ştiri. RCS, care deţine la rândul său o televiziune de ştiri (Digi24), este singura companie de cablu care a ales un mod „original” de a împacheta televiziunile informative. 

„Găselniţa” RCS a fost să creeze două pachete cu televiziuni de ştiri. Un pachet bine poziţionat, în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 şi Digi24 şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care Aleph News sau NCN.

Cum a argumentat situaţia, în trecut. reprezentantul RCS: „Tehnic nu e nicio problemă. Aşa cum v-am spus, grila noastră este împărţită în două părţi: prima parte, în care sunt posturile istorice şi care nu s-a modificat de-a lungul timpului şi a doua parte de grilă unde intră treptat posurile care se înfiinţează pe parcurs. (...) Tehnic, dacă se intervine în prima parte de grilă (unde sunt televiziunile de ştiri istorice - n.r.), se modifică poziţia tuturor programelor din grila noastră şi abonatul este obişnuit ca pe butonul patru, de exemplu, să vadă TVR.” 

Compania a fost mai întâi somată să intre în legalitate, iar apoi sancţionată cu mai multe amenzi, pentru nerespectarea Codului Audiovizual, legislaţia secundară a CNA. Sancţiunile au fost apoi contestate în instanţă, însă, în final, RCS a pierdut şi acolo. 

Mai mult, în contextul unei modificări ample a Legii Audiovizualului, Parlamentul a introdus şi în lege obligativitatea ca firmele de cablu să îşi împartă grilele de cablu pe pachete tematice (ştiri, generaliste, sport, filme etc). 

Legea a fost promulgată de Preşedinte încă din luna iunie, însă nici acum RCS nu s-a conformat. Chiar a cerut o serie de amânări, pe care CNA i le-a acordat. 

Forul audiovizual a discutat, din nou, pe 8 septembrie, situaţia RCS. 

Lucian Mihai, reprezentant RCS în relaţia cu CNA:

„Modificarea legislativă privind pachetul unic, dpă cum ştiţi, a intrat în vigoare în luna iulie şi până în prezent nu avem încă o soluţie legată de această aranjare tematică. S-au rezolvat celelalte probleme legate de pprogramele locale, regionale, legate de grilele din anumite localităţi şi singura problemă pe care o avem în acest moment este cea cu pachetul tematic unic.”

Întrebat de Dorin Rusu, membru CNA, când crede că se va rezolva problema şi ce soluţii au fost propuse, reprezentantul companiei i-a spus că speră că în curând. 

Mircea Toma, membru CNA:

„Acum avem o situaţie care s-a limpezit, pentru că argumentele folosite până acum erau clădite pe o presupusă ambiguitate a textului legii.

Din acest moment nu mai există această apărare, niciun argument care să invoce ambiguităţi legislative. Şi cred că, din acest moment, singura soluţie pe care o văd eu este: să stabilim un termen clar la care să rezolvaţi problema, dincolo de care vom aplica legea într-un mod progresiv, aşa cum am început să o facem.”

Citeşte şi: După „modelul” Aleph, RCS primeşte încă o amendă pentru poziţionarea în grilă a televiziunii NCN

Citeşte şiPlângerea lui Sârbu aduce o amendă RCS-RDS. Pentru ce a fost penalizat cablistul?

Citeşte şiRCS amendat, din nou, din cauza Aleph News. Adrian Sârbu, în şedinţa CNA: „Noi suntem practic scoşi de pe piaţă“

Citeşte şiDigi, obligat de noua lege să schimbe ordinea posturilor. Plângerile lui Sârbu i-au adus amenzi în trecut. Scrisoare către abonaţi

 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus