Skip to main content

După „modelul” Aleph, RCS primeşte încă o amendă pentru poziţionarea în grilă a televiziunii NCN

 
După „modelul” Aleph, RCS primeşte încă o amendă pentru poziţionarea în grilă a televiziunii NCN

RCS face colecţie de amenzi din cauza modului în care grupează canalele de ştiri. 

Publicitate

În şedinţa de astăzi a CNA, cablistul a primit încă o amendă, de 10.000 de lei. De data aceasta, subiectul principal a fost televiziunea NCN, deţinută de Liviu Alexa. CNA a considerat că RCS încalcă legislaţia privind gruparea televiziunilor în funcţie de tematică, deoarece postul este poziţionat în alt pachet faţă de televiziunile de ştiri cunoscute, Antena 3, Romania TV, Digi 24, Realitatea sau B1 TV.

RCS a mai primit în ultimul an două amenzi, una de 10.000 de lei şi alta de 20.000 de lei după ce cablistul s-a încăpăţânat să adauge Aleph News în lista televiziunilor de ştiri, alături de Antena 3, Realitatea TV sau B1 TV. 

Cazul a ajuns în atenţia CNA ca urmare a unei sesizări din partea televiziunii NCN. 

„NCN este de ani de zile în must carry, iar poziţionarea noastră într-un segment impropriu ne aduce grave prejudicii financiare, cât şi de audienţă”, au arătat reprezentanţii televiziunii în reclamaţia formulată către CNA. 

Liviu Alexa, proprietarul postului, în discuţia cu CNA

„Vreau doar să precizez câteva nuanţe vis-a-vis de scuzele, zic eu penibile, ale operatorului RCS care vine şi susţine şi în faţa CNA că nu are disponibilitate tehnică pentru a aşeza NCN sau alte posturi de ştiri în clusterul posturilor de ştiri, să zicem, celebre. Eu nu cred în scuza asta şi m-am interesat foarte bine.

E doar un exerciţiu de orgoliu al acestui distribuitor. Noi nu am avut niciun interes să agităm apele, dar din moment ce vrem să ne deschidem studiou în Bucureşti şi ne-am şi auditat Kantar, luând legătura cu mai multe regii de publicitate, ni s-a spus clar: voi sunteţi văduviţi foarte tare de poziţionarea proastă pe RCS şi trebuie să reacţionaţi într-un fel sau altul.

(...) Nu sunt de acord cu împărţirea canalelor în: alea notorii şi cele mai mici care sunt la început de drum. Dacă tot ei susţin că în clusterul unu nu mai este loc la frecvenţe, eu vreau să le adresez, prin intermediul dumneavoastră, o propunere tehnică: aceea de a anula clusterul unu şi de a duce aceste televiziuni notorii în clusterul doi, astfel încât toţi consumatorii de ştiri să fie ghidaţi, într-un mod onest, într-un singur loc.”

Valentin Jucan, membru CNA:

„Să lăsăm la îndemâna acestei companii înfiinţarea de pachete şi pacheţele poate să deschidă calea către un abuz. Aceeaşi companie de cablu poate să decidă că după al doilea pacheţel de ştiri, îl face pe al treilea, care este în funcţie de nuanţa siglei, sau mai face un pacheţel de ştiri unde sunt ştiri nostrime şi tot aşa. Nu este firesc într-o piaţă în care libera concurenţă trebuie să existe, trebuie să existe şi predictibilitate.”

Lucian Mihai, reprezentantul RCS: 

„Tehnic, postul NCN este în pachetul de ştiri retransmis. Tehnic nu e nicio problemă. Aşa cum v-am spus, grila noastră este împărţită în două părţi: prima parte, în care sunt posturile istorice şi care nu s-a modificat de-a lungul timpului şi a doua parte de grilă unde intră treptat posurile care se înfiinţează pe parcurs. (...) Tehnic, dacă se intervine în prima parte de grilă (unde sunt televiziunile de ştiri istorice - n.r.), se modifică poziţia tuturor programelor din grila noastră şi abonatul este obişnuit ca pe butonul patru, de exemplu, să vadă TVR.”

Care este „găselniţa” RCS în modul de aranjare din grila de programe

Potrivit legislaţiei audiovizuale, companiile de cablu trebuie să aranjeze televiziunile pe pachete, în funcţie de tematica fiecăruia: generaliste, ştiri, documentare, sport etc. 

Găselniţa RCS a fost ca, exclusiv în cazul televiziunilor de ştiri, să facă două pachete. 

Un pachet, mai bine poziţionat în grilă, în care apar televiziunile Digi24, Realitatea Plus, Antena 3, România TV şi B1 TV. 

Şi un al doilea pachet, cu televiziunile mai mici sau cele internaţionale, în care sunt incluse NCN, Canal 33, profit News, B1 TV HD, Aleph News, News Romania, Nasul TV, Linkpress, CNN, BBC World şi CGTN. 

Interesant este că cele două pachete de televiziuni sunt separate de alte pachete tematice. De menţionat că niciun alt cablist nu foloseşte acest mod de aranjare în grilă. 

Ce spune Legea

Legea, mai precis Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012, prevede:

Articolul 4:

(2)Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe:

a)serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică;
b)serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mihai mihai
    Pozitionare improprie? toti vor pozitia 1 cum facem?
  • robi robi
    Ce naibi e NCN? alta ciuperca inutila in grila televiziunilor.
  • jk jk
    @B.A.M. nu,@CH+ s-a referit poate la faptul ca RCS a pierdut procesul cu CNA în care au contestat prima sau primele 2 sanctiuni date pe speta Aleph,date de anul trecut
  • geo geo
    Cu tot respectul, nu prea am uzit de acest NCN...poate fi noul CNN al României...dar să emiți din Cluj, să ai tematică preponderent locală / zonală și să ai pretenția să fii o televiziune națională...
  • Jan Jan
    Pe lângă asta, de ce mai sunt în grila posturi care emit și HD și NONHD, nu erau suficiente cele HD?
  • mandea mandea
    Hahahaha "cablistul". Bai stiristul lu peste*** de cod deontologic pe care nu-l aveti. Unde *** ai studiat?
  • B.A.M B.A.M
    Cătălin, ar fi un haos total! Plus că adepții "corectitudinii politice" s-ar plânge de faptul că Romănia TV, Antena 3, etc s-ar afla și mai în față așa...
  • Bdc Bdc
    Nu stiu ce post tv e ncn asta, poate e bun, dar ca probabil nu...dar unde l-ati gasit pe flacaul care a scris articolul asta? Nu sunt neaparat fan Digi, dar cand vezi ca scrie ala "cablistul".....
  • B.A.M B.A.M
    Chiar dacă NU SUNT UN ADULATOR al CNA sau al MEMBRILOR CNA, aceștia AU DREPTATE!!!! Chiar nu înțeleg ce e atât de complicat să muți un post de pe o poziție pe alta!?!?!
    Unii ziceau că "din cauza poziției canalelor Digisport". Păi, bun... Nu se pot muta cu 10 locuri mai în spate?!?!? În loc de 20, să fie 30! Și așa numărul microbiștilor din România e în scădere... Așa ar avea loc atât pentru posturi ca Aleph News și NCN (posturi vocale în acest sens), Metropola TV și TVR 3 (2 posturi publice de stat) dar și pentru variantele HD ale unor posturi ca TVR 2 HD, Prima TV HD, B 1 HD sau SD ca National 24 Plus (generalist de fel)... Sau pentru viitoarele TVR Info sau EuroNews România (când or apărea și ăstea).
    Iată 10 canale numai bune de mutat atât ca rating, tematică, calitate a imaginii, etc)!!! Astfel încât mutarea/tranzitia canalelor DigiSport să nu doară așa tare, ci chiar să aducă un plus (cifrele multiplu de 3 fiind "noroase" in lumea sportului)
    P.S.
    1)Halal reprezentant! De unde până unde "pe poziția 4 e TVR"?!?!!? E de departe al PRO TV locul...
    2)CH+, e o informație reală? Nu am auzit până acum ca Aleph News să dea în judecată trustul DIGI... Și pe deasupra să mai și câștige!
  • Cătălin Cătălin
    Și dacă s-ar face poziționarea in funcție de audiență oare cum ar fi?
  • Cristian Nedelcu Cristian Nedelcu
    Digi trebuie să rezolve problema
  • CH+ CH+
    Măcar DIGI a pierdut procesul instanței săptămâna trecută și a fost obligat de CNA să repoziționeaze Aleph News în grupajul posturilor de știri până săptămâna viitoare. Dar am o întrebare: Cum să le numească Lucian Mihai "posturi istorice" la posturile de știri?
  • ONe ONe
    Mama...astia is mai inutili decat aleph-ul,jur daca as fi in locul RCS-ului i-as scoate din grila numa asa sa se invete minte,2 luni pt "prima abatere",dupa 6,apoi cu totul

Trimite un comentariu

sus