Skip to main content

Sancţiune: întrerupere de program pentru Realitatea Plus. În ce zi se va aplica?

 
Sancţiune: întrerupere de program pentru Realitatea Plus. În ce zi se va aplica?

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Realitatea Plus, cu întreruperea programului. Realitatea Plus este obligată să difuzeze timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

Publicitate

Practic, programul obişnuit al Realitatea Plus se întrerupe şi se transmite doar sancţiunea. CNA a decis ca întreruperea să fie pe data de 18 mai.

Motivul sancţionării?

În emisiunile Deschide lumea şi Culisele statului paralel s-au adus acuzatii nedemonstrate lui Sorin Grindeanu şi lui Sebastian Burduja. În alte două emisiuni i se aduc acuzaţii şi lui Bogdan Mândrescu, secretar de stat la Transporturi.

Ce a spus în faţa CNA-ului reprezentantul postului Realitatea Plus?

Mihăiţă Avram, reprezentant post:

"Având în vedere că au fost atât de multe reclamaţii făcute de domnul Grindeanu şi  domnul Burduja, singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că Realitatea şi colegii mei au căutat să îi contacteze de fiecare dată, ba chiar am avut la un moment dat un dialog pe WhatsApp cu domnul Burduja după nenumerate mesaje. Aş putea să vă trimit aceste mesaje să le vedeţi o parte din mesaje şi o parte din documentele prezentate în emisiunile respective (...)."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Emisiunile acestea sunt de genul: dacă ai bască de ce ai bască, dacă nu ai bască de ce nu ai bască. Noi am văzut prezentat pe ecrane la un moment dat un singur mesaj către domnul Burduja, în care precizaţi nişte teme de discuţie, teme pe care însă le-am regăsit adiacent cumva, trecut foarte uşor peste, în emisiunile pe care le-am analizat .Este singura dovadă pe care am văzut-o.

Nici nu ştiu cum să...sunt atât de multe întrebări. De exemplu, prima legată de directorul Poştei. Am înţeles că acest domn director s-a concediat singur şi şi-a luat singur salarii compensatorii. Am aşteptat documentul, sincer eu nu l-am văzut."

Mihăiţă Avram:

"O serie de documente pe care le am deja. V-am trimis o parte din discuţiile noastre cu domnul Burduja şi am făcut fotografie direct la ecranul calculatorului. O parte din documente le am, o parte din documentele prezentate, colega mea le avea, dar trebuiau redescărcate de la cel care le-a trimis."

Monica Gubernat:

"Nu nouă trebuie să ne prezentaţi aceste documente. Când faceţi o asemenea acuzaţie, care sincer este foarte gravă, să acuzi un şef de instituţie ca s-a concediat singur şi apoi şi-a dat salarii compensatorii este o acuzaţie foarte gravă. Mă aşteptam să văd nişte documente prezentate pe ecran, nu membrilor CNA...

Dumneavoastră acuzaţi aceste personaje de lucruri pe care nici măcar DNA nu i-a acuzat. De unde aţi scos aceste acuzaţii, de exemplu, că acea şpagă de la aeroport era pentru domnul Mândrescu, domnul Ciolacu, domnul Grindeanu, SRI. De unde le-aţi scos?

Şi să vă mai dau un exemplu. Aţi spus la un moment dat că domnul Mândrescu a desfiinţat o  direcţie din Ministerul Transporturilor pentru că vrea să ia locul domnului ministru Boloş. Dacă v-aţi fi uitat pe CV-ul domnului ministru Boloş, de pe site-ul Ministerului, aţi vedea că domnul Boloş nu mai lucrează la Ministerul Trasporturilor, nu are postul acolo, de prin 2015, cred...

Crin Antonescu cablat. Doamne fereşte! Nu am auzit niciodată în nicio sursă de presă că domnul Crin Atonescu a fost cablat de SRI să se afle diverse.

Dupa aia că SRI numeşte judecătorii, numeşte secretari de stat, că s-au folosit 200 de milioane de euro ca să ajungă Grindeanu premier. Totuşi sunt nişte acuzaţii extrem de grave care trebuiesc susţinute cu dovezi, nu pe poveşti."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Şi nu la noi. Adică nu la CNA trebuie susţinute cu dovezi."

Monica Gubernat:

"Evident. În faţa publicului."

Cristina Pocora:

"Mi se pare destul de grav ce se întâmplă în emisiunile acestea. În 10 emisiuni să nu spui nimic cu substanţă, cu dovezi şi să bagi acolo ca într-o oală tot felul de lucruri, că o să iasă un ghiveci.

În ultima vreme am văzut obiceiul şi nu numai aici la acest post, dar acum despre asta vorbim, să fim introduşi şi noi în oala cu ghiveci, în care pui tot felul de lucruri, că na, dă gust, dă bine şi noi luaţi pe rând aşa nominal suntem pomeniţi, nu că am avea vreo treabă...

Pur şi simplu numele noastre sunt invocate că, na, suntem de la CNA şi pare că există un război personal al doamnei Alexandrescu cu noi. Percepţia mea este că aceasta este o încercare de intimidare şi chiar nu răspund pozitiv unei asemenea atitudini. Nu aveam nicio legătură, nicio implicare în poveştile pe care le spune doamna Alexandrescu - cu toate acestea ne pomeneşte numele."

Oana Dincă, membru CNA:

"Avem 16 rapoarte de monitorizare, 18 emisiuni dintre care 13 emisini Culisele statului paralel. Ce pot spune eu despre aceste rapoarte? Avem două telenovele care se desfăşoară în paralel cu toate ingredientele specifice genului.

Avem două mari teme: aeroportul şi Poşta Română, teme care par a fi abordate doar pentru a se ajunge la anumite personaje politice (...)."

Membrii Consiliului au constatat încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi a prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea emisiunilor „Deschide lumea”, ediţia din 01.04.2023 şi „Culisele statului paralel” (ediţiile din 8, 14, 15, 19, 21, 28, 29 şi 30.03.2023, precum şi cele din 11 şi 12.04.2023). 

Legislaţia invocată: 

Legea audiovizualului nr. 504/2002. Art. 3 (2) - Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 (1) - În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus